Biljarder flingor, men ingen biljard (2015-04-10)

Det hade snöat mycket när jag kom hem på morgonen och jag försökte fösa undan en del snö med foten från trappen. Något som nog var en rätt fåfäng insats.

Trots att jag nu vant mig vid dygnsrytmen somnade jag snabbt. När jag vaknade var det billiarder av snöflingor som piskade runt i blåsten innan de nådde marken.

Det fortsatte snöa och blåsa och dröjde inte länge innan mitt fönster mot gatan var helt täckt med snö. Jag bestämde mig för att avstå från att gå ner till Daddy´s på Brygdhuset och spela biljard med arbetskamraterna. Visserligen var det inte storm, men jag tycker ändå inte om när det blåser och snön tar sig in innanför kläderna och piskar i ansiktet. Dessutom var det inget jag hade längtat efter, det hade bara blivit ännu en samvaro på högspänn för att förstå vad som sas. Det går åt en massa energi att förstå ett främmande språk och jag blir väldigt trött. Även om det bara är ett grannspråk, ett av våra nordiska, så är det bitvis i det närmaste obegripligt. Speciellt om den som pratar gör det fort. Men hade det varit fint väder hade jag gått ner till stan, jag hade sagt att jag kanske skulle komma.

Istället ägnade jag mig åt att gå igenom mina kvitton och kolla av dem mot kontoutdragen. Det är nästan lite chockartat att se vad vissa saker kostar när man ser det omräknat till svenska pengar. Kunde också konstatera att bara på de veckor jag varit här hade kursen ändrats och blivit dyrare. Man kan ju tycka att 1,25 och 1,27 inte är så mycket att fundera på, om det jag köper för 100 danska kostar mig 125 eller 127 svenska kronor. Fast det rör sig lite fram och tillbaka, såg just att de kontanter jag tog ut i början av december hade en kurs på 1,26978. Nordea räknade tydligen med 5 decimaler. Det Mastercard jag använder när jag handlar har fyra. Jag räknar om med det antal decimaler som kontoutdraget anger, men till vardags tänker jag bara i två.
Det är inte bara kursen det handlar om, saker är dyrare rent faktiskt. Beroende på importkostnader naturligtvis. Som hårshampoot jag köpte, en vanlig sort som jag hemma brukar betala runt 25 kronor för. Den kostade drygt 50 kronor när jag räknat om det. Men mitt shampoo var slut och jag var tvungen att köpa en flaska. Det är över huvudtaget många saker jag anser viktiga att ha, att äta och som ingår i min bild av det goda livet som just kostar dubbelt så mycket som hemma. Trots att jag inte får ut mer lön i netto.

För den som undrar över mitt räknade, och som missat att jag är siffernörd, så är det för att få ordning i min privata kassabok. Jag använder Smartbudget. Jag fullkomligt älskar det verktyget, man kan se sin ekonomi som grafer, staplar och pajgrafer. En dröm för den som älskar matematiska framställningar. Jag är nog en dröm för de där Lyxfällansnubbarna, jag har megakoll ner på öret.

När jag var klar värmde jag en pizza, lyssnade klart på Kvinnan på tåget, en lite märklig bok. Men spännande och läsvärd/ värd att lyssna på.

Det här inlägget postades i Grönland: Andra resan, Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Biljarder flingor, men ingen biljard (2015-04-10)

 1. Lollo skriver:

  Fy attan, vad det låter tråkigt med snö. DET vill jag absolut inte se igen vid den här tiden på året … Avundas dig inte!

  Jag har också använt mig av Smartbudget, men eftersom jag inte är så förtjust i siffror så rann det ut i sanden. Kontot har jag väl kvar, men det var länge sedan jag var inne där …

  Önskar dig en fin helg, utan snö … 😉
  Kram

  • Kraka skriver:

   Jag tycker om snøn, men det behøver absolut inte komma mer nu. Blåsa vill jag dæremot absolut inte att det gør. Sol och snø ær vackert.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *