Nu är det dags att jag tar tag i mitt drickande

Jag har nog alltid varit väldigt känslig för vätskebrist, men nu känns det som om det blivit värre. Eller så har jag blivit ännu sämre på att få i mig tillräckligt med vätska. Trots att jag vet vad som händer.

Igår drabbades jag (igen) av ordentlig yrsel som sedan gick över i ett obehagligt illamående. Jag var borta på middag och det hände alldeles strax innan jag skulle åka hem. Men det var ändå inte roligt. Jag skyllde på att jag nog druckit ett glas för mycket vin till middagen, men om man räknade på det så var det ingen anmärkningsvärd mängd.

Anmärkningsvärt är däremot att jag under mina fyra arbetsdygn drack en liten Cola zero, sammanlagt 5 deciliter. Igår köpte jag en Ramlösa som jag kunde konstera att jag druckit max 1 deciliter av. Vätskebehov anses ligga kring 2 liter per dygn eller i alla fall minimun 1,5 liter. Dricker man kaffe eller vin ökar behovet eftersom dessa båda är vätskedrivande.

Jag inser nu att jag måste föra vätskelista över mitt vätskeintag. Jag mår verkligen dåligt när de här attackerna kommer och det enda som hjälper är just att fylla på  med vätska. Något som inte alltid är helt lätt för mig som inte alls gillar att dricka vatten annat än i undantagsfall.

Bildresultat för gratis bild på vattenglas

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

9 svar på Nu är det dags att jag tar tag i mitt drickande

 1. Ingrid skriver:

  Vi bör väl alla tänka över vårt drickande, för i morgon är det ju Folknykterhetens dag!
  Nu vet jag att det inte är alkoholhaltiga drycker du tänker sätta i dig för att ersätta vätskeförlusten, men ändå. 😉
  Kram, Ingrid

 2. Piedra skriver:

  Går det inte lättare om du dricker kolsyrat vatten? Det gör det för mig. Andra sorters vätskor är inte helt lätt att få i sig tillräckligt mycket av, speciellt med tanke på att både kaffe och te är vätskedrivande. Men kämpa på med vätskan; den är så livsviktig. Kram! <3

  • Kraka skriver:

   Jo, det går lättare med kolsyrad dryck. Men ändå får jag sällan i mig vad jag borde.
   Kram

 3. Comsi Comsa skriver:

  Jag dricker mycket och gärna, kallt vatten står alltid i kylen och jag brukar lägga i lite gurka och ingefära för att få lite smak…

  Helgkramen ♥

 4. Frudin skriver:

  Jag är precis som du. Känner ingen törst. Jag är med dig på att införa vätskelista!

 5. Koko skriver:

  Jag får snabbt huvudvärk om jag dricker för lite vatten, men jag är en bälgare av stora mått, så det är sällan ett problem. Tips jag läst / hört / lärt mig om hur man får i sig mera vatten (beroende på hur man tillbringar dagarna):

  – Ha en kanna och ett glas stående där du är mycket, t.ex. skrivbordet, läshörnan, nattduksbordet el. dyl. Tanken är att du kommer ihåg att dricka när du ser kannan.
  Är du tävlingsinriktad så kan du sätta markörer på din kanna och göra det till ett projekt att få ner en viss mängd per timme. Har man katter så lönar det sig att ha en kanna med lock. Och ställ den så att den inte är mitt i löpbanan, om den står på nattduksbordet. Det är nämligen obehagligt att vakna av att få vatten över sig…

  – Skaffa en vattenflaska som du har med dig om du rör på dig mycket. Jag har t.ex. en halvliters metallflaska från Unicef med mig vid disken och tar en slurk då och då mellan kunderna.

  – Testa olika saker med vattnet om du inte egentligen gillar vatten. Vissa har lättare att dricka vatten som stått upphällt ett halvt dygn och syresatts. Prova att dricka ett sådant glas innan du stiger upp ens. Andra vill ha iskallt vatten – ha en kanna i kylskåpet. Prova med lite gurka, stjärnanis, citron eller en skvätt äppelcidervinäger i vattnet för att få en bättre smak. Om kolsyrat är lättare så ha kolsyrat hemma. Ibland kan det också hända att bara vatten rubbar elektrolyterna (har jag fått som förklaring till att vissa får yrsel av bara vatten), då är vichy bättre, ett par korn havssalt kan också hjälpa för det. Eller t.o.m. sånt där specialpulver för diarré – min sambo körde med det en period då vanligt vatten inte alls gick ner, varvat med mineralvatten. Se upp för saltmängden bara.

  Om du gillar te så kan du göra svagt grönt eller vitt te, eller Rooibos och dricka det. Malvate är gott kallt också, tycker jag.

  Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *