Jag vill ha en egen måne

Månen kretsar runt jorden som en  naturlig satellit. I vårt solsystem är jordens måne den femte största. Näst efter solen är månen, på grund av sin närhet, det klart ljusaste objektet på stjärnhimlen, sett från jorden.

 Månen ligger 384 400 kilometer från jorden och utövar en gravitation med 1,622 m/s². Den har en omkrets på 10 917 km och en omloppstid runt jorden på 27 dagar. Månen anses vara 4,5 miljarder år.

 Natten mellan i söndags och måndags var det både supermåne och blodmåne. Det berodde på att månen dels var så nära jorden som den kan komma i sin omloppsbana, dels att det var fullmåne och att jorden låg mellan solen och månen och därmed gjorde att solens ljus bröts i atmosfären. Eftersom det var det röda ljuset som bröts mest färgades månen röd.

Det är ovanligt med just det här himlafenomenet och många var ute för att titta. På min arbetsplats turades vi om att vara ute och leta efter månen för att få en liten skymt av fenomenet. Jag var ute tillsammans med frudin ett par gånger under natten utan att se något alls. Inget annat än ett ganska tjockt molntäcke. Vi kom överens om att göra ett nytt försök att titta på månen nästa gång ljusfenomenet förväntas visa sig, år 2033.

 

När det nu inte fanns någon måne att ta bilder på fick vi nöja oss med att fotografera blommor. Den här fanns alldeles utanför huvudentrén på sjukhuset.

20150928_060153
Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *