Första höstvardagen – Listad, listigt och med viss list

I lördags flyttade jag hem från landet. Jag har en hel del kvar som måste göras och kommer att åka dit ofta under off seasson-perioden. Att vistas på landet har gjort mig gott och jag längtar redan till nästa sommar.

Den första vardagen hemma får bli säsongens första dag med listan jag använder ibland och som har en egen kategori: En av alla dessa dagar.

När gick jag upp?

Jag vaknade av att någon hamrade. Klockan var runt 7.30 och jag kände den välbekanta tröttheten som hänger ihop med detta ständiga renoverande som pågår i vår förening. Det har pågått i åratal, ja de senaste tio åren minst. Nästan varje dag är det någon som borrar, bilar eller hamrar. Igår, trots att det var söndag, höll någon på med snickrande till klockan var runt 22. Enligt föreningens regler får man bara arbeta med renoveringsarbeten mellan 9.00-19.00 på vardagar och lördag, söndag ochhelgdagar mellan 9.00-15.00. Det är det ingen, absolut ingen, som bryr sig om längre och jag får vara tacksam om det ens går att prata i telefon, lyssna på en bok. När det borras och bilas går det inte ens att vistas inomhus. Det är bara att packa ihop det nödvändigaste och ge sig iväg. Jag har kollat upp om det är tillåtet att föra sådant oväsen dag efter dag, år efter år och ja, det är det. Jag har inga rättigheter att ha lugn och ro i mitt hem, inga juridiska rättigheter, annat än mellan 23.00 och 06.00. Att vara nattarbetare är ett privatproblem. Undrar om verkligen folk i allmänhet tycker det när de själva eller någon i deras familj behöver vård på annan tid än kontorstid? Eller förutsätter de att varenda kotte som jobbar i vården har råd att bo i villa? I natt hann jag sova lite drygt fem timmar innan jag blev väckt, men hur många gånger har det inte hänt att jag inte sovit alls mellan mina arbetspass…

 

Samtalsämne/tankar vid frukosten?

Jag pratade lite med Xanthos, en katt behöver få lite uppmärksamhet när hens människa vaknar. Men han somnade snart om igen.
Jag fördelade tiden med att läsa Dagens Nyheter på mobilappen, ögna igenom rubrikerna bara, lyssna på bok och arbeta en liten stund med ett skrivprojekt jag tagit tag i. Jag funderade också på mina dagsplaner och på planerna för resten av veckan. Jag har några dagar ledigt framöver, tid jag arbetat in. Det är fördelen med 24/7 verksamhet att man kan lägga scheman som ger längre ledigheter ibland.

 

Vad serverades?

Svart kaffe, många koppar, och tunnbröd med kantarellost.

 

Vad gjorde jag sedan?

Jag tog ytterligare en kopp kaffe innan jag röjde ut sängkläderna ur sängen. De skulle med i dagens tvätt.

Jag plockade ihop all tvätt och började diska. Bar de tre korgarna med smutstvätt till tvättstugan när det var min tid. Gick hem och diskade klart.
Totalt tvättade jag åtta maskiner och medan det sista torkade lagade jag en sen lunch, rester från frysen med ett par varmkorvar och potatisgratäng. Till det en alkoholfri öl.
Hämtade in tvätten och städade tvättstugan.

Tappade upp ett skumbad och la mig i badet en stund. Började fundera på en sak jag ansökt om och ville ha svar på. Passade på att ringa och fråga.

Klädde mig och åkte in till stan för att gå på en föreläsning med titeln I kontakt med andevärlden.
Eftersom jag var i god tid passade jag på att ta ett par turfzoner i närheten. Sedan gick jag upp i föreläsningssalen och satte mig. Jag var först på plats. men bara ett par sekunder före den som kom efter mig. När föreläsningen började var det fullsatt.

Precis när det skulle började kom H in. Jag hade ingen aning om att hen skulle på föreläsningen och blev glatt överraskad. Det visade sig att hen gått på B W:s föreläsningsserier i åratal. För mig var det första gången.

Efteråt gick vi till en pub vid Medborgarplatsen och drack lite vin och pratade. Vi hade inte setts, eller pratats vid, sedan min födelsedagsfest och det är redan en månad sedan.

På vägen hem tog jag vägen förbi Coop på Centralen och handlade lite frukost. Bröd och färskost. När jag kom hem var jag helt slut och somnade mer eller mindre omgående.

 

Köpte jag något?

 • Jag betalade föreläsningsavgiften
 • Vin och jordnötter
 • Livsmedel

 

Struntade jag i något som jag hade tänkt göra?

Jag hade tänkt stämma av några saker med F, men när hen ringde sov jag redan.

 

Middag?

Jag åt ingen middag, bara den sena lunchen.

 

En bra sak som hände under dagen?

Att jag träffade H och att vi fick tillfälle att umgås en stund.

 

Vad tänker jag när jag läser mina svar?

Att  jag hann så lite och att dagen gick fort.

 

 

Den som känner för det får gärna också svara på frågorna. Det är bra att titta tillbaka och reflektera lite vad det blev av dagen.

Det här inlägget postades i En av alla dessa dagar, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Första höstvardagen – Listad, listigt och med viss list

 1. Ingrid skriver:

  Jag tycker att du hann med väldigt mycket under din dag. Uppspaltat så där blir ju även de där småsaker man gjort något som tagit en del av dagens tid trots att man inte tänker på dem.
  Renoveringar är jobbiga och extra svårt måste det vara för nattarbetare. Jag minns när Hassine (min svåger från Lidingö) var här och skulle måla och tapetsera innan vi skulle flytta in. Han kom hem till Stenstugu och berättade att det kommit en kvinna och undrat hur länge han skulle hålla på, för hon behövde sova eftersom hon jobbat natt. Inte hade vi en aning om det och på natten kunde han ju inte hålla på i lägenheten, för då var det ju andra som sov.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

 2. Känner igen borrandet och allt oväsen från föreningen i Gbg. Stambyte, Påbyggnad en våning plus alla renoveringar. Och sedan började alla andra i området ta efter. Vi flydde.

  • Kraka skriver:

   Jag tror och hoppas det blir bättre när ROT begränsas. Det är ett oskick och resursslöseri att renovera kök och badrum med mindre än ett års mellanrum för att höja värdet på lägenheten. Tyvärr bor jag i ett område som många använder som steg i bostadskarriären.

 3. Bosse Lidén skriver:

  Jag känner igen att både dagarna och livet går fort. Halva hösten är passerad.
  Helgkram Bosse

  • Kraka skriver:

   Livet är både långt och kort, beroende av vilket perspektiv man använder sig av…

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *