En liten lördagsbetraktelse inför söndagen

Söndagens tema är Samhällsansvar, ett ansvar som kan tolkas på olika sätt. Vad är vårt ansvar? Kanske ställer vi oss samma fråga som Kain gjorde? Ska jag ta ansvar för min broder?

Under hela mänsklighetens histora har människor varit på flykt av olika anledningar. Från det att Adam och Eva tvingades fly från Paradiset efter att de sökt kunskap som inte var godkänd för dem att ta del av till dagens stora flyktingskaror undan krig och umbäranden.

Under hela mänsklighetens historia har flyende människor varit beroende av andras välvilja och hjälp. Hjälp i form av skydd, mat, kläder och annat av livsnödvändig nödtorft.

I Bibeln kan man läsa om hur människor på flykt fått hjälp, även om också motsatsen finns beskrivet, hur de togs emot som gäster under ett eller flera dygn.
I historen finns många exempel på hur man hjälpts åt med det man kunnat avvara av sitt eget, många gånger har det varit riktigt fattiga människor som delat sitt dagliga bröd.

Vi i västvärlden har det vi behöver, i alla fall de flesta av oss, även om klyftorna ökar. Det är få av oss som inte har tak över huvudet och mat för dagen. Ändå förs det en ständig debatt i media om vi verkligen ska hjälpa alla dem som kommer och knackar på hos oss.

Några nöjer sig inte med att verbalt och i skrift uttrycka sitt missnöje med att behövande människor på flykt får skydd i vårt land. Några går till handgripligheter som att bränna ner de hus där flyktingar får möjlighet att få tak över huvudet. Några ger sig på människor som de anser vara främlingar och tar deras liv.

Det kommer alltid att finnas onda gärningar, gjorda av människor som liksom Kain inte förstår sitt ansvar. Men kärleken är starkare än ondskan och de goda gärningarna kommer att segra om vi håller ihop.

Låt oss därför, liksom pojken som kom till Jesus med sina matsäck bestående av några fiskar och ett par bitar bröd, dela med oss av det vi har. Pojken inspirerade till ett givande, ett delande av det man har, och när vi delar räcker det åt alla.

I Sakarjas bok 7:9-10 kan man läsa:
Så har Herren Sebaot sagt: Fäll rättfärdiga domar och visa varandra kärlek och barmhärtighet! Förtryck inte änkan och den faderlöse, invandraren och den fattige. Tänk inte ut onda planer mot varandra.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på En liten lördagsbetraktelse inför söndagen

  1. Ingrid skriver:

    Tack för ditt tänkvärda inlägg och ha en skön söndag!
    Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *