Jag blir så trött på polisen, säpo och andra myndigheter

Ingen har väl missat att det just nu föreligger ett terrorhot mot Sverige och att säpo höjt risknivån till den näst högsta, nivå 4.
Men hur är det egentligen med informationen? Man uppmanar oss att vara uppmärksamma, lägga märke till om någon beter sig konstigt eller om vi ser bilar som står på märkliga ställen. Man gör sitt bästa för att skrämma oss med att berätta om att det nu är skarpt läge och att man har högsta beredskap på gång. Men man säger samtidigt att vi ska inte vara rädda och vi ska inte ändra våra vanor. Vad är det här för dumheter?!!

Jag ser ständigt folk som beter sig konstigt, troligen relaterat till sviktande psykisk hälsa och bilar som står parkerade där de inte borde stå är vardagsmat, i alla fall ute i förorten. Det är en del av den vardag jag lever i och det är sällan jag blir rädd för något jag ser eller hör. Det enda jag brukar vara extra uppmärksam på är om någon försöker gå till attack mot mig, vilket har hänt och jag fick en del otrevliga hot från högerextremister (nazister och SD-anhängare) när jag var kyrkorådsordförande. Det har naturligtvis gjort mig medveten om att dessa grupper håller koll på mig och vet var jag bor. Men det är inget som fått mig att ändra min vardag.

Det är däremot bara en vecka sedan jag blev riktigt rädd, alldeles på egen hand utan säpos och andra myndigheters uppmaningar. Det var några dagar innan attentatet i Paris så jag var inte ens påverkad av det. Men jag satt på ett pendeltåg, ganska tidigt på morgonen har jag för mig, och en person betedde sig så misstänkt att jag blev övertygad om att hen hade en bomb i sin ryggsäck. Så pass övertygad att jag bytte vagn efter att ha kalkylerat med att om det inte var en bomb med stor styka skulle jag klara mig ett antal vagnar bort. Kanske hade hen verkligen en bomb i väskan, kanske handlade det bara om min högst privata noja. Vad vet jag?

Vad menar polis och myndigheter med att jag ska vara uppmärksam? Ska jag ringa dem varje gång jag ser något som jag tycker är avvikande? Eller ska jag bara se till att hålla mig undan? Jag kan väl inte anmäla alla människor som i mina ögon är märkliga? Det finns ju hundratals individer ute som inte precis faller inom ramen för vad de flesta tycker är ”normalt”. Kanske tycker många att jag är märklig och borde kontrolleras av säpo.

Läste att det var ganska folktomt i T-banan i morse i morgonrusningen. Många insåg att allmänna kommunikationer nog inte är någon säker miljö. Men se då kom ansvariga med påpekandet att man minsann inte mottagit något specifikt hot mot just kollektivtrafiken. Precis som att terrorister berättar i förväg var de tänker slå till…

Jag vill ha svar på frågor som om man bör stanna hemma om man inte måste åka någonstans. Bör man välja bilen framför kollektivtrafiken? Hur är det med offentliga lokaler? Ska man låta bli att besöka dem, eller hur är det?
För vi vet ju att både säpo och de myndigheter som arbetar med de här frågorna har betydligt mer information än de vill ge oss. Man vill inte skapa panik säger man, men istället lyckas man med just det genom att säga att det är jättestor risk för attentat, men ingen ska ändra sina vanor eller vara orolig. Är det någon mer än jag som kommer att tänka på Gunde S i Fångarna på fortet när han, för att höja spänningen, ropade ”Skynda, skynda, nu är det bråttom” och i nästa stund sa han ”Det är gott om tid”.

Men det här är ingen lek. Inget lördagsnöje för helgtrötta medelsvenssons. Det här är allvar och då är det rimligt att som medborgare få adekvat information och inte en massa trams!

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Jag blir så trött på polisen, säpo och andra myndigheter

 1. Ingrid skriver:

  Det ligger mycket i det du säger! Man undrar verkligen vad det är som gäller. Hur rädda skavi vara? Jag är ganska glad över att jag bor där jag gör.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

 2. Geddfish skriver:

  Jag håller med dig, har också reagerat över det här tunna och mesiga tvetydiga budskapen.
  Är troligtvis rätt lugnt där jag bor, men jag vrider nog på huvudet några extra gånger när jag är ute.
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *