Söndagsutflykt innan jobbet

I söndags var  det Domsöndagen och jag var i kyrkan. Inte just för att dte var Domsöndag, men för att fira gudstjänst, träffa vänner och vara en del av gemenskapen.

Efter kyrkkaffet bestämde B och jag att vi skulle göra något tillsammans. Vi åkte därför mot Sigtuna, men svängde av mot Knivsta. Det var absolut dags för lunch och i Knivsta finns en grekisk restaurang väl värd ett besök.

20151122_143549
Efter maten åkte vi runt lite och hamnade vid Venngarn. I slottet finns ett café och också ett intressant slottskapell.
Vi tittade först på kapellet och sedan drack vi kaffe. Jag åt adventsäsongens första struva. Visserligen är det inte advent ännu, men struvor är aldrig helt fel.

20151122_154515_001
Venngarn har en spännande historia, långt tidigare än själva slottet. Slottet som ligger ett par kilometer norr om Sigtuna, är huvudsakligen uppfört 1670 för Magnus Gabriel De la Gardie i samarbete med arkitekten Jean De la Vallée.
Magnus Gabriel De la Gardie bodde där till sin död 1686. Slottet har sedan varit bostad åt landshövdingar i Uppsala län eller utarrenderat.
1916 blev det alkoholistanstalt och den verksamheten togs senare över av Lewi Petrus-stiftelsen.
Sedan 1997 är slottet och parken byggnadsminnesmärke. Det bedrivs nu både restaurang och hotellverksamhet och för den som vill, och är nyfiken på miljön, kan man äta julbord i december. Eller göra som jag, dricka kaffe och äta en struva.

20151122_154019

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *