Julafton – Listad i sin fulla glans

Julafton, en dag som kan vara både speciell och som alla andra dagar. Hur blev då min Julafton 2015?

I år får Julafton bli en dag då jag använder listan jag ibland har som bloggmall och som har en egen kategori: En av alla dessa dagar.

När gick jag upp?

Jag vaknade exakt 10.56. bredvid mig låg båda mina katter, Xanthos en halvmeter bort och Knugen (aka Kingston) alldeles tätt intill mig. Den katter spinner alltid och vill vara så nära det bara går.
Gick upp gjorde jag inte än på ett par timmar, men jag var uppe och fixade kaffe och senare också ett par mackor.

 

Samtalsämne/tankar vid frukosten?

Jag bytte ett och annat ord med katterna, men mest surfade jag runt bland mina vänners inlägg på Facebook och i bloggar.

 

Vad serverades?

Jag drack ett antal koppar svart kaffe och åt ett par mackor. Brödet var julknäcke och på mackorna hade jag ost.

 

Vad gjorde jag sedan?

Jag klev till sist upp och satte igång med att göra två Janssons frestelse att ta med till jobbet och en potatisgratäng, det vill säga en Jansson utan anjovis, som jag skulle ha med till min son eftersom han inte vill ha med fisk. Förresten var det inte anjovis i de riktiga Jansson heller eftersom det är ont om anjovis i år och man därför erbjöd ett alternativ, småsill med anjoviskryddning.

Jag hade kontakt med min son på telefon och vi uppdaterade tiden för julmiddagen. Jag kollade också upp exakt vilka av hans vänner som skulle vara med på julmiddagen så jag skulle kunna komplettera med en symbolisk julklapp till dem. Han har många vänner och jag känner de allra flesta av dem och ville inte att någon skulle bli utan klapp.

Jag tog ett julbad och åkte sedan iväg för att handla några saker. Hade fått för mig att Stora Coop i Häggvik hade öppet till klockan 16.00. Det hade de inte. Istället fick det bli Statoil i Sollentuna. Tur att jag bara skulle ha några få saker.

När jag kom hem igen kollade jag tiden igen med min son och vi bestämde att han skulle komma till mig för att hjälpa mig bära så snart han var tillbaka. T-banan hade av någon anledning 30-minuterstrafik redan på eftermiddagen och vi var båda förvånade över detta märkliga tilltag. Infrastrukturen kan väl inte få falla samman bara för att det är helg, en helg som dessutom inte alla firar. Känns märkligt i ett modernt, mångkulturellt, samhälle. Men SL har ju aldrig fattat sådant som att vissa av oss behöver ta oss till arbetet på helger eller tidiga morgnar. Speciellt söndagsmorgnar verkar de tro att alla har möjlighet att sova länge. Tröttsamt!

Min son kom så småningom och vi gick sedan hem till honom gemensamt. Där åt vi julmat och såg Disney på Youtube. Ingen av oss har TV i traditionell bemärkelse. Men film är ett stort intresse.

Fortare än man anade blev det dags för mig att gå hem, packa det jag skulle ha med mig och åka till jobbet. Jag åkte bil förstås, annars vet man ju aldrig när man kommer fram och framför allt inte hur man ska ta sig hem på Juldagsmorgonen. Kollektivtrafiken är bedrövlig och opålitlig i den stad som så gärna vill kalla sig Skandinaviens huvudstad.

Köpte jag något?

Ja, jag köpte vörtbröd och russin som min son bett mig handla. Jag köpte också några mindre julklappar till dem som skulle äta och fira julmed oss.

 

Struntade jag i något som jag hade tänkt göra?

Nej, jag hade inte så stora planer den här dagen eftersom jag skulle i väg till arbetet.

 

Middag?

På Julafton äter man väl mest hela tiden. Julmat…

 

En bra sak som hände under dagen?

Jag hade en del trevliga telefonsamtal och julaftonsmiddagen hemma hos min son var trevlig.

 

Vad tänker jag när jag läser mina svar?

Det blev en bra och avslappnad dag, även om den nästan blev som vilken dag som helst.

 

Den som känner för det får gärna också svara på frågorna. Det är bra att titta tillbaka och reflektera lite vad det blev av dagen.

Det här inlägget postades i En av alla dessa dagar, Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *