Nu har jag fått Sår

Som jag berättade här fick jag två dagar på mottagningen under min inskolning. Den första dagen hade vi lite paus mellan några av patienterna och jag fick tillfälle att bläddra lite i mottagningssköterskans privata bokbestånd. Det fanns en hel del intressant, men boken Sår av professor Christina Lindholm föll mig så pass i smaken att jag genast gjorde en beställning via min mobil.

Boken har det mesta av det man kan behöva veta för att sköta olika typer av sår. Det finns också en del historik om sårbehandling genom tiderna.
Wilhelm Fabry publicerade en bok om brännskador De combustiones år 1614. Han indelade dem i tre grader beroende på djup och allvarlighetsgrad. En ”salva” gjord på rå lök, salt, vit och blå såpa, rosenolja och söt mandelolja var den blandning som skulle ges vid första gradens brännskada. Vid djupare brännskador tillsattes också flytande såpa, äggula och en gel gjord på kvittenfrön. Kompositionen påminner om våra dagars hydrokolloidala förband.”

Bokomslag Sår (häftad)

Det här inlägget postades i Böcker, Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nu har jag fått Sår

  1. Ingrid skriver:

    De visste nog en hel del även på tidigt 1600-tal.
    Ha en skön helg!
    Kram, Ingrid

  2. Piedra skriver:

    De hade inte forskning på den tiden, men de hade erfarenhet av vad som funkade. Jag läste nyligen om att de gamla egyptierna använde mögligt bröd för att behandla infekterade sår – och vi i västvärlden som trodde att vi ”uppfann” penicillinet på 1900-talet. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *