Kan man inte ha fest om man inte fyller år? – Skrivpuff 26 april

Skrivpuff är dagliga skrivarutmaningar från författarcoachen Ann Ljungberg. Inspirationsövningar för dig som vill komma igång med – och få kontinuitet i – ditt skrivande. Man skriver när man vill och hur ofta man vill.

Idag är uppgiften att ta ut en bok ur bokhyllan, slå upp den på mitten och välja en mening att skriva om. Eftersom jag inte är hemma just nu tog jag en bok på måfå i min väninnas bokhylla, slog upp den ungefär på mitten och valde en meing.

Jag älskar fester! Trots att jag är en introvert personlighet och egentligen föredrar att umgås med en, eller möjligen två, personer åt gången vill jag inte för mitt liv missa de tillfällen som ges att gå på stora fester.

Mina egna jämna födelsedagar har jag firat med fest, 25-, 40-, 50- och 60-årsfest. När jag fyllde 30 hade jag just fått barn och hade mottagning i mitt hem för arbetskamrater som kom för att titta på min baby och på kvällen en liten tvåpersonsfest, eller nåja, tre personer var vi ju med sonen inräknad. Det var min sons gudmor, min vänninna sedan vi var fem år, som var på besök. Förresten var schäfern Frank också med.

Självklart har också vänner haft födelsedagsfester både med sittande middag och med det koncept vi kallar öppet hus. Jag har också haft förmånen att gå på uppvaktningar som representant för föreningar där jag haft styrelseuppdrag.

Men någon behöver inte alls fylla år för att det ska vara fest! Jag har varit på bröllop, på begravningar, som ju vanligvis inte alls ses som någon fest. Men en begravning minns jag speciellt eftersom den var en fest. Det var först en begravningsgudstjänst i Uppsala domkyrka. Kyrkan var fullsatt, många hade kommit för att ta farväl. Efteråt var det trerätters middag på Norrlands nation. Det var mängder med folk och hölls många enormt gripande tal. Men också små begravningar där man efteråt samlas för att dela minnen är tillfällen man inte bör missa eftersom de betyder så mycket i förlängningen.

Jag har varit på doktorsmiddag, en av mina bästa vänner doktorerade i omvårdnad. Jag har varit på olika vårdrelaterade jubileum såsom Huddinge transplantationskliniks 1000:e lever, det stora svenska transplantationsjubiliumet med middag i Blå Hallen i stadshuset, Svensk sjuksköterskeförenings 90-års jubileum med mingel i nämnda Blå Hallen och sedan middag i Gyllene salen.

Jag har varit på otaliga kongressmiddagar dit mitt politiska engagemang tagit mig, på tämligen formella middagar i samband med årsmöten och mängder med personalfester. Både stora tillställningar och mindre fester hemma hos någon. Kanske är den mest minnesvärda av personalfesterna den på Grönland då jag bjöds på valhud.

Nej, man måste inte fylla år för att ha fest. Vi borde festa mycket mer, ta vara på tillfällena att vara tillsammans. Även om det inte bara är de lyckliga stunderna som räknas så är det ändå dem som vi minns bäst, som vi minns med glädje.

 

*Boken heter Universums plan och är skriven av Lena Ranehag. Meningen finns på sidan 97 i den upplaga jag använt.

Det här inlägget postades i Skrivpuff 2016. Bokmärk permalänken.

13 svar på Kan man inte ha fest om man inte fyller år? – Skrivpuff 26 april

 1. Geddfish skriver:

  Skrivpuffen verkar rolig!

  Klart det är kul med fest! Även om inte jag heller är en festmänniska, så vill jag vara med.

  Förresten, boken har jag här hemma och Lena hör till mina vänner genom kurser och annat.

  Kram <3

  • Kraka skriver:

   Ja, Skrivpuffen är jätterolig. Eftersom min blogg handlar om mig och mitt liv vill jag inte skriva fiktiva berättelser, men annars är det flera som gör det.

   Så kul att du käner författaren till boken. Jag tog bara en bok på måfå ur min väninnas bokhylla.

   Kram

 2. Kalle Byx skriver:

  Visst. Vi borde festa lite mer. Även vi som inte vill.

  • Kraka skriver:

   Jo, men jag vill faktiskt. Men jag behöver vila efteråt och har lärt mig att lägga ledighet efter stora fester.

 3. Ethel skriver:

  Jag föredrar också mindre fester. Mingel har jag svårt för.

  Nyfiken som jag är, vilken mening hade du valt ur boken?

 4. Piedra skriver:

  Skrivpuff är kul! Intressant med tankegångar kring fest. Så som jag tänker på fest, d v s en samling människor där den dryck som ofta serveras är alkoholhaltig så är fester inget jag gillar. Men om man tänker på fest mer som ett firande av precis vad som helst så borde vi kanske ha fest lite oftare. Men i den vanliga bemärkelsen är fester något jag undviker.
  Kram <3

  • Kraka skriver:

   Fest behöver inte betyda alkohol. Men du har rätt, det är ofta alkohol inblandat. Är man introvert behöver man vila efter interaktion med så många människor och jag har lärt mig att jag behöver vara ledig i anslutning till sådana tillfällen.

   Kram

 5. Irrbloss skriver:

  ja, det stämmer nog att vi borde ses mer och fira tillsammans – stora som små händelser. Själv är jag urdålig på det och har undvikit det, men frågan är om inte den här texten gjorde mig lite sugen på fest trots allt…! 🙂

 6. Grå Papegoja skriver:

  Valhud låter onekligen intressant. Var det gott?

  • Kraka skriver:

   Nej! Det var synnerligen otäckt. Om du går in på länken så kan du se hur det såg ut och läsa om personalfesten. 🙂

 7. B i r g i t t a skriver:

  Håller med dig! Vardagar behöver fler fester 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *