Ordna sig – Skrivpuff 12 maj

Skrivpuff är dagliga skrivarutmaningar från författarcoachen Ann Ljungberg. Inspirationsövningar för dig som vill komma igång med – och få kontinuitet i – ditt skrivande. Man skriver när man vill och hur ofta man vill.

”Det ordnar sig” säger man. Men gör det verkligen det? Inget ordnar sig väl av sig själv, möjligen kan tiden göra att det hela blir överspelat.
Själv säger jag ofta ”det reder sig” och menar då ”lugn”. En uppmaning till andra att ta det lugnt, att de inte behöver oroa sig och att jag ska ta hand om det.

Livet är fullt av saker som måste göras, måsten som vi brukar kalla dem. Visst ordnar det sig med disken som blev stående, jag tar den senare. Visst ordnar det sig med de där pappren som ska skickas in eller telefonsamtalet som måste ringas trots att det är obehagligt. Jag skjuter upp, men gör det till sist. Visst ordnar det sig med räkningen som blir betald för sent, oavsett om det beror på att det inte fanns pengar på kontot eller för att jag glömt. Det blir gjort för att jag, eller någon annan, gör det. Men inget, absolut inget, ordnar sig. Inte av sig själv. Det ordnar sig för att man tar ansvar och gör det.

Alltför många idag tror att saker ska ordna sig för dem utan att de själva behöver anstränga sig. De tar för givet att andra ska sopa banan och se till att det ”ordnar sig”. Det är så det blir när så många vant sig vid att bli curlade av sina föräldrar. Det tror att andra ska fortsätta med att låta dem gå före i livets kö. Problemet är att de inte förstått livets innersta mening. Om man aldrig behöver anstränga sig kan heller man inte känna den glädje det är att få, och uppnå, det man arbetat för.

Det här inlägget postades i Skrivpuff 2016. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *