Förödelse ger PR-vinst – Skrivpuff 19 augusti

Skrivpuff är dagliga skrivarutmaningar från författarcoachen Ann Ljungberg. Inspirationsövningar för dig som vill komma igång med – och få kontinuitet i – ditt skrivande. Man skriver när man vill och hur ofta man vill. Sidan administreras numera av Grå papegoja.

Ta en bok. Välj en slumpmässig mening i slutet av boken. Skriv en text inspirerad av meningen. Du väljer själv hur trogen ursprungsmeningen du vill vara. Dina tankar och din inspiration är det viktiga. Berätta gärna vilken bok du valt.

Världen brinner, både bokstavligen och symboliskt. Visserligen påstår statistiker att fattigdomen i världen minskat och att allt fler fått det bättre, men det är det svårt att ta till sig när fler och fler butiker har en, mer eller mindre stationär, tiggare sittande utanför och media visar hur människor flyr för sina liv.

Bilar brinner i många förorter och media vinklar och slår upp det på det ena sättet mer spektakulärt än det andra. Med effekter som för människorna som lever mitt i blir kontraproduktiva istället för konstruktiva.

Jag bor i en av dessa förorter som ofta figurerar i media som en ondskans boning, ett ställa där skräck och förödelse ständigt råder. Jag bor i Husby, en av de platser där vi bränner bilar. För det är ju så många ser det. Vi som bor där är per definition onda och kriminella.

Ständigt får jag frågan hur jag kan bo där. Är jag inte rädd? Alla vet ju hur farligt det är i de där förorterna. Ja, alla som inte bor där. Alla som med största sannolikhet inte ens satt sin fot där. Vi som bor där känner givetvis inte igen medias bild. Men vi får ständigt bära med oss ett stigma skapat av den bild media målar upp. Även om det finns en och annan journalist som gör försök att se oss som människor är krafterna för att använda förorter i allmänhet, och oss som bor där i synnerhet, som svarte Petter i debatten alltför starka för att de ska höras i bruset. Det finns alltid någon som tjänar på att vinkla och måla upp bilder som saknar verklighetsförankring. I de fall där det finns en verklighet är den, liksom den här övningen, bara en inspiration för att lyfta något man vill föra ut. Hur nära verkligheten det skrivna är kan läsaren inte avgöra utan att själv ha djupa kunskaper om det som beskrivs. Det är det få av läsarna som har och plötsligt är fantasi verklighet och verklighet fantasi.

 

Boken jag valt heter Myten om maskinen av Alf Hornborg. Meningen, som finns på sidan 261, lyder i sin helhet: Mitt i den nyvaknade vågen av globaliseringsmotstånd innebar förödelsen i New York en välbehövlig och aldrig tidigare skådad PR-vinst för global industrikapitalism.

Det här inlägget postades i Skrivpuff 2016. Bokmärk permalänken.

2 svar på Förödelse ger PR-vinst – Skrivpuff 19 augusti

  1. Grå Papegoja skriver:

    Bra skrivet! En tänkvärd text.

  2. Piedra skriver:

    Jag lyckas inte kommentera. Provar igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *