Du kommer väl ihåg Arkimedes

Minns du Arkimedes, den grekiske filosofen? Ja, han var inte bara filosof, han var matematiker, fysiker, ingenjör och uppfinnare också. Han föddes i Syrakusa på Sicilien, samma plats där Lucia anses ha levt. De var däremot inte samtida, Arkimedes föddes på 280-talet före Kristus medan Lucia var född också hon på 280-talet, men med den skillnaden att hon föddes motsvarande tid efter Kristus.

Enligt legenden brukade Arkimedes ligga i badet och fundera på svårlösliga problem. Där är vi rätt lika han och jag. Jag kommer oftast på både nya idéer och lösningar på problem medan jag ligger i det varma skumbadet. Om Arkimedes hade något skum i sitt bad vet jag inte, men jag hoppas han njöt lika mycket som jag av badandets ädla konst.

Det påstås att när Arkimedes kom på det som kallas Arkimedes princip, som beskriver vad som gör att ett föremål flyter, och hur djupt föremålet sjunker ner i vattnet. Genom att sänka ner ett föremål i vätska kan man genom att mäta mängden undanträngd vätskemängd avgöra volymen, ”storleken”, på ett föremål.
Han lär ha blivit så glad att han rusade upp ur badet och ut på gatorna ropandes ”heureka, heureka” (jag har kommit på det). Att han var naken glömde han helt bort i sin iver.

Idag när jag tog mitt bad före jobbet låg jag där och tänkte på inget alls. Plötsligt kom jag på hur jag ska lägga upp mitt examensarbete på kursen jag går på Hola, den i ekofilosofi. Jag såg helt tydligt svaret på de frågor som min trötta hjärna rådbråkat i flera veckor.

Lugn! Jag sprang inte ut på gården naken, inte ens ut i trappuppgången, för att ropa att jag kommit på en lösning. Nej, istället tog jag på min badrock, gick ut i köket och gjorde ännu en kopp kaffe.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Du kommer väl ihåg Arkimedes

 1. Lollo skriver:

  Hihihi … tycker att det var bra att du kunde behärska dig när idéerna kom flygande 🙂

  Jag älskar att bada! Där vi bodde förut tog jag varmbad en gång i veckan på vintern. Underbart skönt och avkopplande. Vi har haft badkar även här där vi bor sedan 2005, men jag tror bara att jag har badat 2 ggr under dessa år. Vi har fel lutning på golvet kring badkaret. Istället har jag kunnat trösta mig med att vi även haft bastu, så det fick ersätta badandet.
  Just nu kan jag inte göra något av det. Vi tog bort badkaret, monterade dusch och satte en list på golvet som ska hålla vattnet på plats. När det var ordnat rev vi bastu och dusch där nere, för renovering. Allt är en tillfällig lösning, tills renoveringen är klar. Just nu vet vi inte när vi kan få allt återställt igen, på grund av pengabrist.
  Jag fick inte lika bra idéer i bastun som i badet, men det var en mycket bra ersättning ändå. Nu saknar jag båda två … 🙁
  Kramis

 2. Pettrr skriver:

  Skönt att höra att det är fler än jag som tänker bra i badet 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *