Den svarta konsumismen

Ordet konsumism myntades på 1970-talet som ett uttryck för den idé som anser att vi blir lyckligare av att konsumera, köpa mer. Oavsett om det är något vi verkligen behöver eller inte.

Redan Franciskus av Assisi, som levde på 1100-talet, kritiserade konsumismen. Sedan har den kritiserats av en rad olika framstående personer, bland andra påven Johannes Paulus II. Det finns också flera motrörelser mot konsumismen, ideologier där man framhåller en enklare livsstil och självhushållning.

Om vi ser oss omkring i vårt närsamhälle, vi behöver bara sträcka oss så långt som till vår brevlåda eller mailbox för att se skörden av olika erbjudanden om att köpa diverse mer eller mindre onödiga saker.

Black Friday, svart fredag, är en klämdag i USA. Den infaller på fredagen efter Thanksgiving, den högtid som firas av amerikaner fjärde torsdagen i november. Thanksgiving, tacksägelsedagen, firas i flera länder och infaller lite olika beroende på vilket land vi talar om. Det är en religiös högtid då man i första hand tackar för årets skörd. Man passar också på att vara tillsammans med familjen, nära och kära, som man kanske inte träffar så ofta på grund av geografiska avstånd.

Eftersom Thanksgiving är på en torsdag och många rest långt för att vara tillsammans är ofta både skolor och arbetsplatser stängda på fredagen så man ska få en fyra dagar lång ledighet. Fredagen, klämdagen, kallas Black Friday, namnet kommer som en beskrivning av den ökade trafiken och folkträngseln på fredagen. Den här dagen är början på julhandeln och många amerikaner passar också på att sätta upp juldekorationerna.

Eftersom många lediga människor också innebär en möjlighet för handeln att sälja mer började man erbjuda varor till extrapriser och vartefter tiden gått har det blivit en av de största shoppingdagarna i USA.

Sedan några år har vi också Black Friday i Sverige. Det är ingen officiell ledig dag, speciellt som det inte ens är en klämdag här. Men jag gissar att många tagit ledigt från jobbet för att shoppa. Det är fullt med folk överallt. Själv har jag inte lämnat mitt hem idag, eller i alla fall inte någon längre sträcka. Istället har jag haft ett sjå att rensa i mailboxen och radera sms. Hundratals olika erbjudanden om shopping som bara är just idag. Allt från att byta till en ny vindruta på bilen, köpa kläder, tekniska prylar, smink, kläder och receptfria läkemedel. Inget av detta är något jag behöver just nu.
Jag har också fått erbjudanden om att handla på kredit via olika kontokortsfirmor för att inte missa chansen att köpa även om jag just nu inte skulle ha råd.

Nej, Black Friday är inget för mig. Men jag skulle inte ha något emot att vi inför en dag för att fira allt vi har att vara tacksamma för. Om vi tänker efter är det mer än vi kanske tror. Tak över huvudet, mat i magen, vänner, familj och det mesta av livets nödtorft. Istället konsumerar vi till förbannelse sådant som vi egentligen inte behöver medan vissa inte har ens det nödvändiga. Konsumismen är dessutom ett hot mot vår planet, vi slösar med jordens resurser i onödan när vi lever efter principen shop till you drop.

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *