Det är skönt att komma bort ett tag och va´ ledig mitt på da´n

Nu är de väl så att jag är ledig de flesta dagar eftersom jag jobbar natt, reser gör jag skapligt mycket också. Men strofen är hämtad ur en av mina favorittexter, Bernt Stafs Mitt livs novell. När jag googlar för att få textraden helt rätt ser jag dessutom att jag använt den som titel tidigare också. Men det är länge sedan. Fem år, lite drygt.

Som vanligt var det lite stressig hemma på morgonen. Mycket som skulle fixas innan jag skulle iväg. Kingston skulle lämnas och ha en del saker med sig. Jag skulle packa det sista och sedan iväg till en föreläsning på ABF.

Kingston krånglade som vanligt när han skulle ner i vagnen, men blev glad när han och Lucas träffades. Tror de saknar varann. Men nu är det inte alltför länge tills det blir sommar och vistelse i stugan.

Jag hann precis till föreläsningen med någon minuts marginal. Det var fel på hissen så jag blev tvungen att gå med packningen i trappen.

Katalys föreläsningar är väl alltid bra, men just den här hade jag förväntat mig mer av. Trodde de skulle komma med mera nytt. Men det mesta var sådant jag redan visste, kanske just för att livslängd relaterat till klass, yrke, bostadsort och liknande är något jag läst enormt mycket om. Folkhälsovetenskap är oerhört intressant.
Något som däremot var nytt för mig, eftersom jag inte tittat på just den statistiken, var hur enormt många i traditionella arbetaryrken som dör före 60 års ålder. Nu minns jag inte siffrorna, men det var någonstans runt 10%. Jag som inte ens tycker att man är ”mitt i livet” vid 60. Blev faktiskt lite omskakad över siffrorna. Trots att jag träffar relativt många födda på 1970-talet som lider av dödliga sjukdomar. Risken att drabbas av hjärtinfarkt, stroke, KOL och cancer är, statistiskt sett, oerhört mycket större för den med låg utbildning och låg inkomst.

Jag hade gott om tid innan tåget skulle gå och hann äta lite lunch, en big toast, på 7-eleven.


Resan gick bra, jag lyssnade på ljudbok och slumrade lite av och till. Var nere i Göteborg klockan 18:30. Gick till Västtrafiks butik inne på stationen och köpte mig ett 3-dygnskort. Jag fick ett nytt kort eftersom det skulle vara krångligt för dem att ladda det på samma kort som jag har reskassa. Jag som lagt ner så mycket energi på att hitta kortet. Mindes inte i vilken väska eller plånbok jag lagt det. Men till sist så… helt i onödan.
Jag fick till och med ett nytt fodral till kortet, i en annan färg så jag skulle kunna se skillnad på dem. Korten har också olika färg. Man är så trevlig och positiv till resenärer här, en helt annan anda än SL i Stockholm som verkar se kollektivtrafikanter som fiender som ska bekämpas. Göteborg är helt enkelt en annan plats på jorden. En plats jag tycker om.

Tog spårvagnen till Stigbergstorget och gick ner till vandrarhemmet där jag hade ett kuvert väntande på mig. Den här gången hade jag fått ett rum på nedre våningen. Det har jag haft förut, men oftast brukar jag bo en trappa upp. Jag har bott här mängder av gånger, under väldigt många år. Brukar kalla det mitt andra hem.
Bodde här ett tag när jag jobbade i Kungälv, innan jag fick flytta ut till Sommarhotellet på Marstrand. Men då bodde jag i sovsal, det är helt ohållbart att bo i eget rum på månadsbasis, tror det kostar 450 kronor natten för medlemmar. Men så här, när jag bara kommer på besök några dagar, vill jag helst ha ett eget krypin.

När jag packat upp och bäddad min säng gick jag upp till Hemköp och handlade lite mat som jag sedan åt på rummet. Var trött och satt mest och funderade och lyssnade lite på ljudbok.

Det här inlägget postades i Livet, Resor. Bokmärk permalänken.

4 svar på Det är skönt att komma bort ett tag och va´ ledig mitt på da´n

 1. Znogge skriver:

  Själv skulle jag aldrig kunna tänka mig att bo i en sovsal utan vill ha ett eget rum. Men visst, på månadsbasis skulle det bli helt otänkbart. Göteborg är en trevlig stad att besöka men själv tycker jag tvärtom och föredrar Stockholm med hästlängder!

  Kram

 2. Ingrid skriver:

  Man börjar ju komma i den åldern då dödsannonserna är väldigt intressanta och jag tycker mig se att man antingen dör i 60-årsålder eller lite tidigare eller också blir man riktigt gammal. Antalet 90-100 åringar blir större och större.
  Så bra att kunna bo på vandrarhem till ett hyfsat pris. I Göteborg har jag bara varit en gång. Då var Åke och jag och hälsade på min syster som bodde där några år.
  Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

 3. Frudin skriver:

  Du hinner mycket du! Du är engagerad och driftig alltid! Undrar varför det är sådana skillnader som du skriver om? Har man jämfört rökare bland rika och rökare bland fattiga eller bara rakt av?

  • Kraka skriver:

   Man har gjort alla möjliga jämförelser och vet att rökare med hög utbildning/hög inkomst klarar sig bättre. Den biten kallas skillnad i sårbarhet. Men man vet också att levnadsvanorna är sämre för dem som har låg utbildning/låg inkomst. Man bor sämre, bostäderna ligger i mindre bra miljöer, man jobbar med tyngre saker och blir fortare utsliten. Det är multifaktoriellt.
   Det som är skrämmande är att klyftorna, hälsoklyftorna, ökar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *