Ännu en natt har gått

Jag vaknade inte förrän alarmet väckte mig klockan 17. Gick upp, drack kaffe, åt något slags frukost och gjorde mig i ordning för att promenera till sjukhuset. Gick lite senare så jag skulle slippa få överskottstid.

Inne på sjukhuset, vid personalingången, finns Katt med löv av Sonja Petersson.

För rättvisans skull ska jag väl också berätta att det finns en hund alldeles bredvid. En hund som ser väldigt ledsen ut tycker jag. Husbondens röst heter den och är av samma konstnär som katten. Gjorda i brons.

Natten rullade på och vården är väl inget som gör mig brydd. Men det administrativa gör mig sjalur. Det är mycket både med journalsystemet och det sätt man dokumenterar på pappersjournaler jag inte kommit underfund med. Men det löser sig säkert med tiden.

Efter jobbet tog jag vägen förbi den centralt belägna ICA och köpte bröd och baconost. Hade hoppats de skulle ha lussebullar, eller något annat saffransbröd, men det fanns inte. Köpte en julmust istället.

När jag fortsatte promenaden hittade jag ännu en av stadens muralmålningar. Borås har haft festivaler där man bjudit in internationella konstnärer, graffitimålare, och låtit dem göra utsmyckningar på stadens väggar. Vet inte om dessa festivaler fortfarande förekommer. Just den här bilden är från 2014.

Till sist var det dags att gå den sista biten hemåt. Uppför. Regementsstaden ligger högt upp. Jag passade på att gå ytterligare en  bit uppåt, på en kulle, för att titta på den minnessten över Kungliga Elfsborgs Regemente som finns där. Regementet lades ner 1998.

*Sjalur är ett ord med både flera stavningar och betydelser. Men en betydelse, dialektalt, är osäker.
Jag vet inte vilken dialekt orden ingår i, men min mamma brukade använde ordet och hon var ju från Sörmland. Mariefredstrakten närmare bestämt.

Det här inlägget postades i Borås, Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

5 svar på Ännu en natt har gått

 1. Ingrid skriver:

  Tack för förklaringen till sjalur, ett ord som jag aldrig hört förut. Det finns många konstiga ord i dialekterna.
  Du hittar nog snart saffransbröd, fast det är ingen större ordning på traditionerna nu. Här har man sålt semlor i flera månader nu. Ska vi verkligen äta det året runt??
  Trevlig söndag!
  Kram, Ingrid

 2. wiolettan skriver:

  Julmust, finns de ute i handeln redan? Lussebullar, det är också för tidigt. Enligt vad jag tycker. Smaken är ju olika.
  Fin kattskulptur, älskar katter. Men håller med dig om hunden, den är inte glad, eller så är den trött.
  Det var en rejäl minnessten.
  Trevlig söndag.
  Kram!

 3. Znogge skriver:

  Sjalur har jag aldrig hört talas om men det är roligt att våra dialekter bjuder på olika ord. Kattskulpturen tyckte jag verkligt fin men hunden däremot. Ingen staty som man blir glad eller uppiggad av, tycker i alla fall jag.

  Kram och ha en god kväll!

 4. Mösstanten skriver:

  Fin konst i Borås. Och så fick jag lära mig ett nytt ord också.

 5. Emma Engström skriver:

  Så häftigt att man kan göra såna målningar alltså!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *