Återträff med grottgänget

I september var jag på en resa till Vézèredalen i Frankrike. Vi var där för att titta på grottmålningar från paleolitisk tid (stenåldern). Vi besökte ett antal grottor och så kallade överhäng, bosättningar under utskjutande stenblock. Resan anordnades av Pontus Örtendahl och hans fru.

Nu är vi alltså tillsammans igen, hela gänget utom en person som tyvärr inte hade möjlighet att vara med.

Jag åkte tidigt i morse till Karlstad. Blev hämtad vid stationen av J. Vi är hemma hos J och M i deras fantastiska hus.

Vi började med lunch, goda pajer och öl. Sedan hade vi ett par redovisningar och därefter kaffe med Värmlandstårta. Jag har aldrig ätit det förut, men det var fantastiskt gott.

Efter kaffet var det dags för ännu en redovisning. B berättade om tankar hon hade om målningarna, hur de kommit till och olika sätt att dekorera på lera. Hon har hålllit på med keramik i många år och visade oss olika alster med olika teknik.
Sedan fick vi en genomgång om färger gjorda av olika mineraler som finns i olika slags lera. Därefter var det dags för oss att prova på.

Jag hade ingen lust att försöka efterlikna målningarna i grottorna utan bestämde mig raskt för lite civil olydnad. Jag målade katter istället. Det fanns alldeles för lite katter i grottorna, något grottlejon bara. Jag minns inte när katten domesticerade människan, men troligen långt senare. Några katter verkar inte funnits på stenåldern.

När vi målat färdigt var det dags för fler redovisningar. Det är spännande att lyssna på olika teorier och tankar om en tid som vi vet så lite om.

Så blev det dags för middag. Vi hjälptes åt lite i köket och dukade. Ska väl inte påstå att jag gjorde någon större insats just den här gången.

Som förrätt åt vi rostade kastanjer med chèvrecreme. Vi skulle haft det som förrätt  i Frankrike då M och jag hade hand om middagen. Men det var inte säsong och vi fick inte tag på några kastanjer. Istället hade vi chèvregratinerade rödbetor. Men nu hade M köpt kastanjer.

Jag blev verkligen ordentligt mätt redan av förrätten. Men kunde naturligtvis inte avstå från den underbara laxen. Ugnsstekt med både potatis- och rotsaksgratäng till.

Så blev det dags för efterrätt. Citronfromage.


Nu var jag så mätt att jag bara orkade sitta i soffan. De andra, som skulle sova kvar, tog ett bad i den lilla fyrkantiga poolen. Jag måste erkänna att jag blev lite avundsjuk på deras rum med pool. Ett rum inte så stort som hela min lägenhet, men nästan.

Vid 23-tiden drog jag mig tillbaka till det rum jag fått för natten. Jag hade fått ett eget rum. Kändes skönt. Är övertygad om att jag kommer att sova gott. Det har varit en lång dag med många intryck och jag är ordentligt trött.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Återträff med grottgänget

 1. Värmlandstårta – vad är det? Är värmlänning av födsel och ohejdad vana, men kan inte dra mig till minnes tårtan, blev så klart nyfiken!

 2. skogsnuvan skriver:

  Inte skulle jag läst det innan jag åt middag för nu blev jag verkligen hungrig Det såg så gott ut så nu får jag väl försöka göra mig lite mat.

 3. Ingrid skriver:

  Det måste har varit en intressant dag och efter den härliga middagen kan jag tänka mig att det var gott att komma i säng. Rostade kastanjer har jag aldrig ätit. Undrar om de inte äter det i Italien??
  Ha en skön söndagskväll!
  Kram, Ingrid

 4. Kraka skriver:

  Absolut. I Rom brukar man kunna köpa rostade kastanjer i strutar i gathörnen där det står någon man och rostar dem
  Hoppas din söndagskväll var bra.
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *