Fem en fredag v.49: Framtid

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag!

 

 1. Vad är något du trodde när du var liten skulle finnas eller vara uppfunnet idag?
 2. Till vilken tidsera (antingen bak eller fram i tiden) skulle du vilja åka till?
 3. Vad är en sak du vill att du ska ha gjort eller upplevt om 10 år?
 4. Tror du att det går att sia om framtiden?
 5. Vad står här näst på din agenda?

 

 1. Mmm…det kan man undra. Vet inte om jag trodde något eller om jag tagit över min mammas funderingar. Mamma var född 1913 och dog 1982. Hon hann inte uppleva den tid då internet slog igenom, var och en har en telefon i fickan och vi kan kommunicera i realtid med hela världen.TV hade stor plats i min familjs liv. Det tittades på de få serier som fanns på den tiden. I svart-vitt.
  En av serierna hette Min vän från Mars och hade TV-premiär i Sverige 1965.
  Journalisten Tim O’Hara (Bill Bixby) upptäcker ett kraschat rymdskepp med en man från Mars (Ray Walston) i det. I väntan på att rymdskeppet blir reparerat får mannen bli inneboende hos Tim under täcknamnet ”farbror Martin”. Martin har utfällbara antenner på huvudet och kan göra sig osynlig. Han kan läsa andras tankar och förflytta föremål med hjälp att peka med sitt finger. Tim hyr lägenhet av Mrs Brown (Pamela Britton) som bor bredvid och som ofta är nära att avslöja Martins identitet.” (Citerad text från Wikipedia)
  Den här serien (tror jag) inspirerade mammas tankar. Hon pratade om att hon var övertygad om att man i framtiden skulle kunna se varann när man pratade i telefon. Att bilar skulle kunna köra själva utan någon vid ratten var hon också ganska övertygad om.
 2. Tidsresor är en spännande tanke som alltid fascinerat mig. Tror inte jag kan välja en enda, men det skulle vara intressant att vara med på ett av de möten då Jesus talade till folket. Skulle också vilja jobba tillsammans med Florence Nightingale.
  Skulle tycka det vore intressant att lyssna till något tal av Che Guevara. (Har väl berättat att jag träffat hans dotter? Hon är barnläkare och föreläste i Stockholm för ett antal år sedan. Det var inget personligt möte mellan henne och mig, men man kunde ställa frågor så jag tycker nog att vi ändå träffats i en lite utvidgad tolkning av ordet träffa.)
 3. Nijmegenmarschen. Det har varit en dröm sedan tonåren och jag har gått några av de kvalificeringsmarscher som  fanns i Sverige: Kristianstadsmarschen och Polcirkelmarschen. Jag har också gått Roslagsmarschen några gånger, men den har, vad jag vet, aldrig räknats som en kvalificeringsmarsch. Jag vet inte vilka marscher som finns numera, mycket av kringarrangemangen kring kvalificeringarna försvann då Sverige la ner allmänna värnplikten. Men Elfsborgsmarschen är i alla fall en marsch som räknas som en kvalificering. Jag tränar för att gå den 2019. Men det blir inget Nijmegen ännu. Det får vänta ett tag till.
 4. Beror väl på vad man menar med ”sia”. Kvalificerade gissningar går naturligtvis. Sen får man se hur det ligger i tid, ofta har saker skett tidigare än man trott. Men det finns också saker som inte blivit som man trott och ”siat” om.
 5. På min agenda ikväll står en promenad på knappa halvmilen till jobbet och en natt på intensiven. Gissningsvis kommer jag att ha samma patient som förra natten. Respirator- och dialysvård. Intensivvård ”på riktigt”. Intensivvård, och hur man kan operera, och ofta bota, har förändrats enormt under mina 44 år i vården. Mycket av det vi gör idag var science fiction när jag började jobba.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *