Lucka nummer 22: ” Vänner jag valt att ha kvar i mitt liv”

Jag hittade en länk till Johanna Kajsons julkalender. Bestämde mig för att hänga på.

Alla luckor i årets kalender handlar om viktiga val i livet.

Egentligen tycker jag att det är en rätt konstig fråga. Det är ett komplicerat, socialt,  samspel det där med vänskap och hur man väljer varann. För det är ju en ömsesidighet i vänskap om den ska vara värd namnet. Man kan inte välja att vara vän med någon som inte vill vara den där vännen.

Jag väljer därför att lyfta ut några riktigt långvariga, och/eller speciella vänner.

B-M och jag träffades när vi gick på lekskolan. Vi gick två år där och sedan de tre första skolåren tillsammans. Sedan flyttade hon och hennes familj till en annan ort och vi hade nästan ingen kontakt alls.
Men då jag började mentalskötarutbildningen 1976 visade det sig att hon började i parallellklassen. Sedan dess har vi hållit kontakten och hon är också gudmor till min son.

L, min vän röntgenläkaren, har jag känt sedan vi var 16 år. Jag är också god vän med hennes man som jag förövrigt kände redan innan jag lärde känna henne.
Vi har hela tiden hållit kontakten, även om den periodvis var lite gles när hon hade flera småbarn. Men sedan ungefär mitten av 1990-talet äter vi middag tillsammans ungefär en gång i månaden.

L, som bor i Småland, lärde jag känna genom en tidigare vän. Vi har byggt en egen vänskap utanför den konstellationen. Vi är för övrigt båda bannlysta av den gemensamma före detta vännen, av olika skäl. Jag är det för att jag drack kaffe med hennes moster utan att först be henne om lov.

H, som bor i Gävle, lärde jag känna genom Aftonbladets blogg. Vi ses lite då och då, men pratar titt som tätt i telefon.

H, som var notarie åt kyrkorådet då jag var ordförande, är min äldsta vän. Hon är fyllda 87 år men rask och pigg som få. Vi ses inte så ofta för hon både jobbar och har en hög olika förtroendeuppdrag. Tidsbrist. Hennes, inte min.

B, i Göteborg, lärde jag känna på en resa till Andalusien.

B, på Ekerö, jobbade jag ihop med på LIVA.

Utöver ovan nämnda så har jag flera vänner, och också kompisar, som jag håller kontakten med. Pratar i telefon,  sms-konverserar, ses för en fika eller går ut och äter.
Det ligger ingen värdering i vilka jag valt att lyfta fram, men det är nog ändå dem jag har mest kontakt med.

*Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

Det här inlägget postades i Kajsons julkalender 2018, Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Lucka nummer 22: ” Vänner jag valt att ha kvar i mitt liv”

 1. Lillian skriver:

  Ja dette var vanskelig, venner kommer og venner går. Det er faktisk ikke veldig mange en har gjennom hele livet, når man tenker seg om. Og hvor går egentlig skillet mellom venner og nære bekjente? Ha en riktig flott jul.

  • Kraka skriver:

   Ja, det är en bra fråga. Man får väl dra de där gränserna själv och de är nog individuella för olika personer. Jag skiljer på vänner, kompisar och bekanta. Har väl en idé om vilka som hör till vilken kategori och varför. Men det är lite flytande för vissa av dem.

   Ha en fin jul du också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *