Listigt om julen

En blogglista om julen från nouw.com. Inte helt färsk, tror den är från 2017. Men för mig är den ny.

1. Är det ett nöje att slå in julklapparna eller är det rena mardrömmen?

Egentligen är det väldigt roligt med julklappar. Att välja personliga saker med någon speciell mening för just den personen och sedan slå in klappen.
Som barn (hur vågade mamma låta mig sitta ensam på mitt rum med eld och hett lack?!!) lackade jag alltid paketen. Tror jag började redan i förskoleåldern och höll på kanske tills ja var 10 eller 12 år. Sedan föll den traditionen, av okänd anledning, bort. Kanske skulle ta upp den igen…

2. Adventsljusstake VS julstjärna?

Egentligen vill jag ha båda. Men om vi med adventsljusstake menar en sådan där elektrisk och jag måste välja så vinner julstjärnan.

3. Vad dricker du helst till julmaten?

Julmust. Helst lightversionen.

4. Har du en äkta gran eller kör du på plastgranen?

Jag har plastgran numera. Det finns inga dofter från skogen och inga spännande kryp under barken. Alltså får den vara ifred för katterna, som på sin höjd knackar lite på någon (kattsäker) julgranskula. När jag hade schäfer var det ännu mer besvärligt med äkta gran.  De ville bara nosa lite och så välte granen. Gång på gång. Med alla mina tre schäfrar som jag haft genom åren. Problemen försvann som av ett under så fort jag avstod gran från naturen och istället hade en konstgjord.

5. Drömjulklappen i år?

Eftersom jag inte firar jul så har jag inte tänkt på vad jag skulle vilja ha. Personligt uttänkta överraskningar är alltid trevligt. Eller något jag verkligen behöver.

6. Vad får absolut INTE hända på julafton?

Jag vill inte att människor ska dö på julafton. Det är så tråkigt när helger blir förknippade med anhörigas bortgång. Tyvärr händer det ju inte sällan i mitt yrke att människor lämnar jordelivet.

7. En jultradition som du vill slopa?

Kan inte komma på någon tradition jag vill slippa. Traditioner är sådant man ”samlar på sig” från barndomen och framåt i livet och sedan upprepar.
Traditioner jag inte vill ha skulle jag tro att jag aldrig tagit till mig.

8. Vilken/vilka doft/er påminner dig om julen?

Pepparkakor, glögg, vanilj, kanel, mandariner. För att nämna några.

9. Du får välja två temafärger att inreda julen med, vilka färger blir det?

Skulle vilja säga rött och guld. Men för några år sedan, strax efter att jag flyttade ifrån min exman, fick jag för mig att hålla temat blått och silver. Jag har en massa julpynt i den färgställningen. Jag flyttade 2001 så det vore väl ingen katastrof att förnya mig. Men jag har  så sällan gått all in på julen så mycket av julpyntet har aldrig varit in action.

10. Marabou- chokladhus VS pepparkakshus?

Pepparkakshus!

11. Var ska du fira jul i år?

Hahaha… Fira? Jag ska jobba nästan hela helgen. Vakar av på annandagen, men det är en sov- och resdag så man kan gott säga att hela julhelgen är förbrukad.

12. Det bästa med julen är…?

Maten, musiken, ljusen och julpyntet. Men också väntan och förväntan innan. Jag älskar adventstiden, advent som betyder ankomst, och alltså inte väntan som många tror, innebär väntan och längtan. Tyvärr har julen blivit en stresstid för många. En kommersiell tid med köphysteri. När jag var barn julskyltades det inför skyltsöndagen som alltid var andra advent. Nu börjar många affärer sälja julpynt redan i oktober. Ja ännu tidigare ibland. Det förstör det speciella med julen.

Det här inlägget postades i Blogglistor. Bokmärk permalänken.

4 svar på Listigt om julen

  1. Susjos skriver:

    Spännande frågor med spännande svar!
    Tittar in och önskar dej God JUL fast du ska jobba.
    Konstigt nog är jag ledig på självaste julaftonen, sen ska jag jobba x-a på juldagsnatten, och har mitt eget pass den 26/12 .

  2. Mösstanten skriver:

    God jul till dig! Eller god arbetshelg kanske jag skulle säga. Det är ju för väl att det finns de som jobbar under julhelgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *