Lucka nummer 24: ” Så väljer jag att fira in ett nytt år”

Jag hittade en länk till Johanna Kajsons julkalender. Bestämde mig för att hänga på.

Alla luckor i årets kalender handlar om viktiga val i livet.

Mina nyår har sett olika ut genom åren. Otaliga av de nyårsaftnar jag minns har tillbringats på jobbet.

Hur jag ska fira i år har jag inte bestämt. Men det lutar åt att stanna hemma. Jag ska upp tidigt och iväg till Borås igen.

Eftersom jag inte har några spännande planer för den kommande nyårsafton ska jag dela med mig några av mina nyårsminnen. En del bra, något mindre bra.

 • 1974. Jag hade jobbat på mitt första vårdarbete, som sjukvårdsbiträde. Jag minns inte om jag jobbat kvällen eller dagen. Men jag tror jag hade jobbat dag och var säkert hemma i mitt lilla rum på dåvarande Vällingby bostadshotell vid 17-tiden.
  Jag var trött och skulle bara vila lite. Jag vaknade vid 02-tidne och kunde konstatera att det blivit 1975 utan min medverkan.
 • 1985. Jag var föräldraledig sedan augusti. Bodde i Skåne, men var uppe och hälsade på B-M. Vi åkte till Skansen för att fira in det nya året. Såg alla fyrverkerier på plats, de man ser i TV. Jag kunde konstatera att det där nya årtalet som bränner av ryker alldeles väldigt om man står för nära. Det gjorde vi och jag hostade mig in i 1986.
 • 1983. Jag hade tagit min sjuksköterskeexamen i juni. Men eftersom lönerna var låga jobbade jag extra som skötare på psykintaget på Södersjukhuset.
  Avdelning 10, som var intag på den tiden, hade ett stort fönster ut mot Årstaviken från dagrummet.
  Jag hade tagit med mig alkoholfritt bubbel och tillsammans med arbetskamrater och patienterna skålade vi i bubblet och tittade på fyrverkerierna. Med en spektakulär utsikt tog jag mig in i 1984.
 • 1989 (tror jag, det kan ha varit året efter). Jag jobbade på intensiven i Falköping och min chef hade övertalat mig att jobba nyårsaftons kväll mot att jag skulle få en hel veckas kompledigt direkt efter.
  Jag bodde i Skövde och B-M var på besök och passade min son medan jag jobbade. Hon tillagade också den kalkon som vi sedan åt när jag kom hem. Det blev 1990, eller om det var 1991, i trevligt sällskap. Kanske gick vi ut och tittade på fyrverkerier? Jag minns faktiskt inte.
 • 2014. Jag var på Grönland, men just nyårsafton var jag ledig. Det blev en minnesvärd nyårsafton med inte bara ett, utan tre, fyrverkerier vid olika tider.
  Läs här om du vill veta hur det blev 2015 i mitt liv: Som att befinna sig i en popcornsgryta.

Jag har firat in många nyår på Skansen, några nyår med vänner, en massa nyårsaftnar på jobbet och några i eget sällskap, oftast med något husdjur. Jag har haft katter och/eller schäfrar i mitt hem stor del av mitt vuxna liv.
Som barn var vi hemma på nyårsafton. Mamma hade ofta sparat kräftor i frysen och under en rad år var det en stående nyårsaftonsrätt. Det var på den tiden då man inte kunde köpa kräftor året runt som man kan numera.
Vi åt och tittade på nyårsfirandet på TV.

*Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

Det här var den 24:e och (nästan) sista luckan. Jag missade några, de första fyra, i början och kommer att lägga upp dem innan året är slut.

Ha nu en riktigt skön och God Jul!

Det här inlägget postades i Kajsons julkalender 2018, Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *