Som att befinna sig i en popcornsgryta (2014-12-31)

Det hade smällt i flera dagar, men på nyårsafton var det som att befinna sig i en popcornsgryta. Hela tiden, ända från morgonen, hörde man det där karakteristiska ljudet som brukar komma sig av att majskornen omvandlas till popcorn. Men nu var det raketer som smällde.

Kunde ju inte låta bli att fundera över meningen med att smälla av raketer när det var ljust, men så fort det började skymma var det vackert att se på.

Efter morgonkaffet tvättade jag håret och sedan höll jag mig inomhus medan det torkade. Hade blivit bjuden på fest hemma hos en arbetskamrat som jag träffade på konserten, en av dem som också är här som vikarie.

Under dagen lyssnade jag på bok och tog det lugnt. Var egentligen inte alls sugen på att gå på någon fest. Han som bjöd mig känner jag inte speciellt väl och vilka andra som skulle komma hade jag ingen aning om. Det är förklaringen till det beslut jag tog senare.

Jag klädde mig och gick iväg, Tog vägen förbi Spar för att köpa med mig något, hade helt glömt att inga affärer är öppna på helgdagar här. Precis som på julafton var allt stängt.
Sedan går jag för att leta rätt på den adress jag fått. Eller adress, en vag beskrivning som redan från börjab verkade luddig.Oasen, blockhuset närmast Posthuset.
Nej, Oasen är inte blockhuset närmast Posthuset. Det är troligen ett av blockhusen bredvid sjukhuset. Men numret stämde inte och det gick inte att komma in i något av husen. Det var porttelefoner. Men då behövde man ju veta vilket nummer man skulle ringa på.

Jag bestämde mig för att strunta i alltihop. Istället gick jag till sjukhusets entré och kollade Facebook, mail och bloggen med mobilen. Svarade på de kommentarer jag fått och skickade en Gott nytt år-hälsning till min bror och svägerska eftersom klockan var vid midnatt hemma. Min son och jag hade redan tidigare utbytt våra hälsningar.

Prick klockan 20.00, när det var Tolvslaget i Danmark (och i Sverige) brakade det löst. Det som varit som ett evigt popcornspoppande hela dagen förvandlades nu till gigantiska fyrverkerier. Olikfärgade stjärnor regnade ner och jag försökte ta några foton. Men min kamera är inte snabb nog för att få bra bilder.
Efter någon kvart då jag bara stod och tittade gick jag hemåt under stjärnregnet. Det pågick fortfarande när jag kom hem, men avtog med tiden. Klockan 21 tog det fart igen, då var det Färöarnas tur att fira in det nya året.
Jag satte mig sedan med lite rödvin och kokade pasta som jag åt. Jag var rätt hungrig eftersonm det skulle vara mat på festen och jag därför inte ätit tillräckligt. Jag lyssnade på boken och funderade på om det skulle bli nya fyrverkerier när klockan verkligen var midnatt här. Det skulle det!

Tio minuter före midnatt startade ett gigantiskt skådespel av fyrverkerier. Den första halvtimmen var det helt utan paus, ett stjärnregn som tycktes oändligt. Sedan tog det mer sporadiska poppandet vid igen. Så här grundligt har jag nog aldrig varit med om att ett nyår firats in. Förresten kan jag inte minnas när jag var ledig en nyårsafton senast.

007

Det här inlägget postades i Grönland: Första resan, Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Som att befinna sig i en popcornsgryta (2014-12-31)

  1. Pingback: Lucka nummer 24: ” Så väljer jag att fira in ett nytt år” | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *