Tiderna förändras men somligt består

Jag gick min sjuksköterskeutbildning på Röda Korsets sjuksköterskeskola. Ja, det hette så på den tiden. Trots att det redan då var högskola. Jag tog min examen den 10 juni 1983.

När man tagit sin examen fick man komma in i den fina salongen och dricka kaffe på finporslinet. Efter det var vi också välkomna att varje trettondag klockan 13:00 komma på fest med kaffe och underhållning. Skolan låg på Dalagatan och ingen kunde väl tro att den någonsin skulle flytta därifrån.

Jag var på ett antal Trettondagsfester på Dalagatan. Traditionsenliga med vetebröd, småkakor och tårta. En alldeles speciell tårta.

Med tiden flyttade skolan till lokaler bredvid Röda Korsets sjukhus. Jag var ordförande i sjuksköterskeföreningen ett par år och satt som ledamot i styrelsen ytterligare ett par. Var med och ordnade festen. Mycket arbete. Men roligt.

Nu, sedan några år, ligger skolan ute i Flemingsberg. Tillsammans med Tekniska Högskolan. Bredvid Karolinska Huddinge sjukhus. Långt från traditionsfyllda lokaler.

I lördags var det dags för festen, som förresten numera aldrig är på Trettondagen. Vi fyllde den lilla lokalen, vi får inte vara så många av brandskyddsskäl. Men intresset att komma är också begränsat. Det är långt bort från stan.

Hur som helst var det trevligt. Kaffe och tårtan med det röda korset. Underhållning av Gunnar Ekman, en sjungande läkare som till och med legat på Svensktoppen. Han sjöng Taube, Dan Andersson och eget material.


Han berättade också en del från tiden då han jobbat ihop med de stora kirurgerna Clarence Crafoord och Olivecrona. Doktor Crafoord var vänligheten själv, en riktig gentleman. Medan Olivecrona var känd för sitt hetsiga humör och det var flera av de närvarande som varit med på den operation då Olivecrona kastade en skalpell på narkosen. Han missade och den vassa kniven kilade sig in i väggen bakom.

Riktigt så mycket dramatik kan jag inte skryta om att jag varit med om. Men det är inte länge sedan ett par läkare rök ihop och slogs på ett av Stockholms sjukhus. Dock inte på avdelningen där jag jobbade.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Tiderna förändras men somligt består

 1. Znogge skriver:

  Att vissa saker förändras är nog ofrånkomligt men det är ändå trevligt att traditionen finns kvar. Den fina tårtan ska absolut inte bytas ut.

  Kram

  • Kraka skriver:

   Vi får hoppas att tårtan blir kvar. Hörde att konditoriet som vi anlitet sedan 1947 är på väg att säljas. Eller i värsta fall läggas ner.

   Kram

 2. skogsnuvan skriver:

  Så trevligt det ser ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *