Storytel – Bränn alla mina brev, Glöm mig, Skynda att älska & Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött

Storytel är en betaltjänst på internet och i mobilen där man kan lyssna på böcker som man antingen laddar ner eller streamar.

Jag har alltid tyckt att Alex Schulman verkar en smula ytlig, absolut ingen person jag varit nyfiken på. Men jag fick ett tips om att läsa boken om hans morfar, den kände Sven Stolpe, och sedan var jag fast.

Nästan all vaken tid de senaste dygnen har jag lyssnat på de fyra böckerna som Alex skrivit om sin släkt och om sitt eget liv. Fantastiska böcker!

Måste väl erkänna att jag känner mig lite kluven till att ge ut böcker om andra människor, som gått ur tiden ganska nyligen. Samtidigt så är jag ingen vän av att skydda folk bara för att de är kändisar. Det Alex skriver om Sven Stolpe är väl heller inga hemligheter, det finns beskrivet i andra böcker och i mer eller mindre offentliga arkiv.
Men jag blir beklämd av att den mannen, en stor litterär person, som bland annat skrivit böcker om Den heliga Birgitta och Drottning Kristina, var en så ynklig person. En kvinnomisshandlare som till och med försökte mörda sin egen fru när hon ville lämna det helvete hon hade med honom. Han lyckades skrämma henne att stanna kvar, en rädsla som sedan funnits kvar i släkten som en dold underström.

Boken om Alex mamma är mer lättsmält. Han beskriver hur det är att växa upp med en alkoholiserad förälder. Hopp och förtvivlan. Där kan nog många känna igen sig och själv känner jag stor tacksamhet att jag sluppit just det. Pappa var nog den enda av sina syskon, möjligen undantaget sin syster, som inte var alkoholist.

Boken om Allan Schulman, pappa till Alex, är en underbar kärleksförklaring till en förälder. En förälder som var långt ifrån perfekt, men som var ”good enough” som det brukar heta i psykologiska sammanhang.

Den fjärde boken, Att vara med henne…, är så fin och en riktig feel good. För det är så det ska vara, eller borde vara, i en kärleksrelation. Man blir inte trött, man hämtar kraft.
Tänker på mina egna relationer, samtliga jag levt tillsammans med, och tänker på de backar jag släpat mig uppför. Ständigt trött.
Kan bara gratulera Alex och Amanda till deras fina relation.

Om du inte tycker om att lyssna på böcker finns den som pappersbok och vill du hellre köpa din ljudbok går det också bra. När jag köper böcker gör jag det oftast på Bokus.

Det här inlägget postades i Böcker, Tell me a story. Bokmärk permalänken.

5 svar på Storytel – Bränn alla mina brev, Glöm mig, Skynda att älska & Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött

 1. Znogge skriver:

  Jag kan bara hålla med om att det är mycket läsvärda och bra böcker!

  Kram och ha en fin söndag!

 2. Ingrid skriver:

  Tack för dina recensioner. De lockar mig att fortsätta läsa Alex Schulman. ”Glöm mig” ska jag läsa färdig i eftermiddag. Hoppas de andra också finns som E-böcker.
  Ha en skön söndag!
  Förresten, min buss var gul.
  Kram, Ingrid

 3. Helene Wikström skriver:

  Jag har läst två av dessa böcker!! Glöm mig och Bränn alla mina brev. Båda var mycket bra! Roligt att du tycker att de andra också var läsvärda! Ska ladda ner och lyssna i Virtnam. Jag åker på lördag. Hoppas att få se dig snart hos oss! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *