Före, under och efter biskopskandidathearingen

Idag var det kandidathearing inför biskopsvalet i Stockholms stift. Vår nuvarande biskop Eva Brunne ska gå i pension senare i år.
Biskopsval är ett val där dels de som innehar vigningstjänst, det vill säga präster och diakoner, dels valda elektorer får rösta. När Eva B valdes var jag ordinarie elektor, den här gången är jag bara ersättare och det är högst osannolikt att jag kommer att kallas in för att rösta. Hearingen var öppen även för intresserad allmänhet.

I slutet av förra året var det ett nomineringsval, man valde vilka som skulle få bli kandidater att ställa upp i valet. Då var jag inte där eftersom jag var på jobb i Borås. Men nu var jag på plats för att lyssna och om det behövs finns jag tillgänglig för att rösta.

Jag åkte in till stan tidigt, trots att det skulle börja klockan 13:00. Hann med lite andra saker innan det var dags att ta plats i den stora konferenssalen.

Jag shoppade lite och åt lunch. Hittade ett ställe nära kongresshallen. Åt bakad potatis med skagenröra.

Hade egentligen tänkt att hinna plugga en stund, men det hann jag inte. Tiden gick väldigt snabbt medan jag åt. Hann faktiskt inte ens dricka kaffet som ingick.

 

Hearingen hölls i kongresshallen på Stockholms conference centre. Vi var runt 1000 personer som lyssnade på plats.Dessutom kunde man lyssna på webben. Det kan man fortfarande, om någon är intresserad. Vet inte hur länge dock. https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/nyheter/hearingen-live

Jag träffade en hel del folk jag känner innan man öppnade dörrarna. Sedan satt jag tillsammans med med min goda vän Harriet.

Vi börjde med att sjunga tillsammans. Sedan började presentationen i tre olika sekvenser. Först en med alla tillsammans, sedan en där kandidaterna intervjuades en och en i exakt 17 minuter och slutligen en gemensam utfrågning igen.

Mitt första intryck var att det var en väldigt tråkig och slätstruken grupp kandidater. Men under de enskilda intervjuerna framträdde en av kandidaterna. Han hade en enorm karisma. Precis vad stiftet skulle behöva. Så dynamisk och nytänkande.

Det blev en lång dag och efteråt bestämde jag mig för att följa med Harriet och gänget från Årsta till Gullmarsplan och pizzerian där.

Jag var inte hungrig. Trodde jag. Men när jag satte tänderna i min pizza kände jag hur hungrig jag var. Trots att jag redan ätit en gång.

Vi satt och pratade både om hearingen och annat. Men till sist blev det dags att betala och åka hem.

Jag tog Tvärbanan till Solna och bytte till blå linjens T-bana hemåt. När jag kom hem möttes jag av kattpojkarna som ville jag skulle rensa deras låda. Sedan fyllde jag på deras matskålar och vi gjorde kväll. Speciellt pojkarna som gick och la sig direkt de ätit.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Före, under och efter biskopskandidathearingen

 1. Frudin skriver:

  Hur många ska det vara som röstar då? Bör det inte bestämmas innan? Hoppas du får rösta så det blir den nytänkande karismatiska!

  • Kraka skriver:

   Det är bestämt innan hur många som ska/får rösta. Alla i stiftet med vigningstjänst samt utsedda elektorer i ett antal som är bestämt utifrån församlingens storlek tror jag. I alla fall något sådant som var ett visst datum i november. Jag är utsedd som ersättare och får rösta om någon av våra ordinarie elektorer i min nomineringsgrupp får förhinder. Men det tror jag inte kommer att inträffa. Men det finns väldigt väl definierade regler för hur det ska gå till så där kan du känna dig trygg.

 2. Znogge skriver:

  Intressant att få vara med och lyssna. Hoppas att en lämplig kandidat väljs. I vår församling är det rena sanlådenivån inom kyrkorådet tyvärr. Pinsamt är bara förnamnet…

  Kram

 3. Mösstanten skriver:

  Intressant att få veta lite om hur det går till att välja biskop.

 4. Ingrid skriver:

  Det låter som en intressant och givande kväll. Hoppas ”din” kandidat vinner valet.
  Bakad potatis med skagenröra är alltid ett säkert kort tycker jag. När jag jobbade åt vi ofta på ett litet ställe som hade underbart god bakade potatisar med olika fyllningar, för att inte tala om deras crépes och mamma Rosas räkrulle. mums!
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *