Uppsala tur och retur på 15 timmar

Igår var jag i Uppsala hela dagen. Åkte hemifrån vid 8-tiden och klev av T-banan hemma ganska exakt vid 23.

Stockholm och Uppsala ligger, som bekant, nära varann. Tror det står 7,1 mil på google. Bor man som jag lite mer norr ut så är det närmare, om man åker bil, kanske 5,5 mil eller möjligen 6. Vet inte så noga eftersom jag sällan åker bil dit. Det gjorde jag inte igår heller.

Tog bussen, som för en gångs skull var i tid, till Sollentuna. Naturligtvis gick tåget ifrån mig eftersom SL envisas med att man ska gå ut och in i samma spärrar. Folk vällde ut och knuffades. Vi som ska till tåget måste i stort sett vänta tills alla de som skulle kunnat offra 15 sekunder tagit sig ut. Då har oftast tåget redan gett sig av. Jag hann faktiskt fram till tågdörren innan det gick, men blev förstås inte insläppt. Tåget går var 30:e minut. Men i egoismens Sverige är det viktigare att spara 15 sekunder för vissa på bekostnad av en halvtimme för andra.

Det var hemskt kallt och jag gick till den andra uppgången där man kan stå inomhus och i alla fall fryser mindre. Hur som helst hade jag tid att vänta, under förutsättning att nästa tåg skulle komma i tid. Det gjorde det.

Jag var trött och måste ha slumrat till för plötsligt var jag mellan Knivsta och Uppsala. Biljett, tilläggsbiljetten, från Arlanda hade jag redan köpt med en app jag har. Man hade höjt priset med 6 kronor enkel resa. Men jag åker så pass sällan till Uppsala att det inte lönar sig att ha någon månadsbiljett till den sträckan.

När jag kom till Uppsala gick jag till skolan. På plats där gick jag ner i källaren, där vi har en cafeteria. En obemannad alltså. Jag hällde snabbkaffe i min termos och fyllde på med hett vatten. Sedan gick jag upp till klassrummet. Jag trivs verkligen med miljön på Newmaninstitutet. Det är litet och lugnt.

Det var första gången för kursen Filosofins historia II. Vi började för 2 veckor sedan, via nätet, men det var första träffen på plats. Det är en direkt fortsättning på kursen jag läste förra terminen, men man skulle kunna läsa dem var för sig eftersom de behandlar olika tidsepoker. Men man behöver förkunskaperna från kurs I om man ska hänga med och ha full behållning av kursen.

Vi pratade, och fick oss föreläst, huvudsakligen om René Descartes. Vi kunde ställa frågor på materialet vi läst hemma som förberedelse till dagen och också diskutera. Tomas Ekenberg som är vår lärare är enormt duktig. Överhuvudtaget är det hög kvalité på både lärare och undervisning.

På lunchen gjorde jag sällskap med min vän, och studiekamrat, Karin till källaren. Jag hade lite bröd jag köpt i Svavagallerian som jag åt till kaffet. Jag ville inte äta för mycket under dagen. Hade planer för kvällen på den fronten.

Eftermiddagen gick snabbt och när jag tagit på mina ytterkläder, hade haft förstånd att en halvtimme innan vi skulle sluta tagit jackan från fönstret där den låg och lagt den på stolen bredvid mig så den skulle bli lite varmare, gick jag ut och över Fyrisån. På en bro alltså, ingen har väl missat min berättelse om när jag gick över Fyris på på natten och all is var borta när jag tittade ut genom fönstret klockan 06. Jag går aldrig, absolut aldrig, över den ån igen.

Jag hade nästan 1½ timme på mig att bara drälla omkring. Vad gör en kvinna då? Shoppar förstås. 🙂

Skämt å sido, jag hittade ett te med semmelsmak i Tehörnan inne i Forumgallerian. Man fick smaka och, förutom att det doftade gott, var det också gott med en smak av mandel. Jag hade velat köpa ett halvt hekto, men de sålde bara hela hekton så då fick det bli så.

Jag gick omkring lite och tittade i olika affärer och till sist var klockan dags att gå till Pinchos för att träffa Å. Vi hade bestämt klockan 18:00.

Hon satt redan vid vårt bord, men hade precis kommit. Jag beställde ett glas rött och tittade sedan i appen vad jag skulle äta. Baconlindade dadlar är ett obligatorium. Men i övrigt valde jag i alla fall något jag inte ätit förut.


Baconlindade dadlar, halloumi fries och kantarellsoppa

Rätterna är små och efter en stund bestämde jag mig för ett par till.

Svamprisotto och quesdilla

En måltid är inte komplett utan kaffe och möjligen en efterrätt.

Marängsviss

Sedan var det dags att betala, Å ville ut och röra på sig. Jag hade nog gärna suttit kvar. Men det blev bra ändå. Vi gick till ett ställe som ligger i gamla stationshuset och drack ett glas. Därifrån hade jag nära till tåget. Som ännu en gång överraskade mig med att gå i tid.

På hemvägen åkte jag in till Stockholm City och bytte till T-bana där. Pendeltåget och bussen är inte synkade varken i Sollentuna eller Helenelund och man brukar få vänta en halvtimme. Utomhus. Det var jag inte sugen alls på…

Hemma kom pojkarna och mötte i dörren. Kingston ville sitta i knät en stund, han hade absolut saknat mig. Lucas höll mer på sin integritet. Han är ju en stor, stark man som inte vill visa sig allt för beroende av ”mamma”.

Jag gjorde an kopp av mitt nya te och drack. Men strax var det dags att sova. Jag var verkligen helt urlakad efter den långa dagen.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Uppsala tur och retur på 15 timmar

 1. Znogge skriver:

  En lång dag men en bra dag tycker jag. Det lät som ett te helt i min smak. En av mina absoluta favoriter är marsipante som man kan köpa hos Niederegger i Lübeck. Så gott!

  Kram och trevlig fredag!

  • Kraka skriver:

   Åh, Niederegger café och Niederegger marzipan. Nu fick jag plötsligt en längtan till Lübeck.

   Ha en bra lördag! Själv tänker jag sova bort den.

   Kram

 2. Mösstanten skriver:

  En heldag i Uppsala. Vilket otäckt minne du har om att gå över isen på ån. Det måste ha känts som om marken försvann under dig när du såg att isen var borta nästa dag. Jag kan känna det i magen när jag tänker på det.

  • Kraka skriver:

   Ja, det var otäckt. Vi sprang ju jämt över den där ån utan att tänka oss för. Jag gick på Fjellstedtska skolan och bodde KFUM på andra sidan ån.
   Min son har jag lärt som ett mantra när han var liten:

   ”-man ska aldrig gå ut på isen utan isdubbar.
   -man ska veta hur man använder isdubbarna”.

   Det är fortfarande så att om jag säger ”Vad ska man på isen?” så drar han mantrat. Han fyller 34 i sommar. Men det sitter.

 3. Elisa skriver:

  Vilken dag! Jag hade varit helt slut. Och tur att tågen gick med tanke på vilket trafikkaos det är nu. Har du fastnat i det än, du åker väl ändå pendeln rätt ofta får jag för mig?
  Teet med semmelsmak blev jag nyfiken på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *