Ledig i Västervik

Hade satt alarmet på 05:00. Men redan 04:30 klev jag upp. Var utvilad efter natten och vaknade spontant.
Drack kaffe och packade. Eftersom det bara är ett par pass och dessutom mellan två helger på kirurgavdelningen hade jag bestämt mig för att inte ta med en massa livsmedel och matlådor. Jag kände starkt att jag behövde vila och förenkla den här gången.

Resan ner gick bra. Vandrarhemmet ligger väldigt centralt och var lätt att hitta. Men rummet var väldigt litet. Nu har jag rummet själv, men det är avsett för tre personer och det är lätt att inse hur galen man skulle bli på varann på den ytan. Var ställer man ens sina saker om man är fler än en person. Jag har lagt mina på en av de andra sängarna.

Om du tittar till vänster i nedre bilden ser du sänggaveln på våningssängen. Då förstår du hur litet det är. Men det finns TV.

Gick ut på stan för att se mig om lite. Bor väldigt centralt, bara ett stenkast från allt. Så nära jobbet har jag nog aldrig bott förut.

En av kyrkorna, St Petri, ligger precis bredvid sjukhuset. Jag hade tänkt ta mig en titt inne men det var något slags sportlovsaktivitet och ett himla liv inne i kyrkan. Sådant orkar jag inte med. För mig är kyrkan en plats för i alla fall viss stillhet.

Gick in på sjukhuset och letade rätt på var intensivvårdsavdelningen ligger. Den var lätt att hitta.

Sedan fortsatte jag ner mot stan. Mission ett var att köpa ett par inte alltför dyra arbetsskor. Jag har tre par arbetsskor av olika årgång. Eller hade, för nu ha jag fyra par. De jag köpte är nog däremot av en inte lika god kvalitet som de jag har hemma. Men jag glömde att ta med mig. Kom på det alldeles för sent.

Det var kallt och blåsigt och inte det minsta inbjudande att promenera. Visserligen tittade solen fram ibland, men det hjälpte inte mot de kalla vindarna.

Var inne på turistbyrån och hämtade en karta där olika affärer är utmärkta. Passade på att fråga hur många som bor i Västervik. Fick till svar att det är cirka 20 000. Alltså ganska obetydligt fler än i Husby. Kollade på nätet och där står det att det är 36000 i hela kommunen och i själva Västervik 21000. Det är visserligen bara så där 14-15000 i Husby, men vidgar man lite mot Kista och Akalla så är det absolut i samma storlek. Det kunde nog förklara att det var i det närmaste folktomt på stan. Trots att det var mitt på dagen en vanlig tisdag. På sommaren är det däremot en turistort av stora mått.

Innan jag gick hem igen shoppade jag lite. Bröd, kaviar, mat till imorgon och på torsdag och en paj att äta på kvällen. Köpte också ett par små förpackningar vin.

När jag kom hem märkte jag upp mina livsmedel och satte dem i frysen. Gjorde kaffe och åt ett par mackor. Sedan la jag mig och lyssnade klart på Kan man dö två gånger? av GW Persson. Jag slumrade till flera gånger och fick backa boken. Men till sist var den klar. Då somnade jag lite djupare.

Vaknade vid 19:30-tiden och gick upp och värmde pajen. Satte mig i sängen och åt. Sedan lyssnade jag på föreläsningar som lagts upp på vår studieportal.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Västervik. Bokmärk permalänken.

11 svar på Ledig i Västervik

 1. Mösstanten skriver:

  Nej Västervik är inte så kul på vintern, men däremot en fin sommarstad. Jag har gått i skola i sex år i Västervik. Jag växte upp inte så långt därifrån.

  • Kraka skriver:

   Kan tänka mig att det är fint här på sommaren. Nu är det mest kallt och blåsigt. 🙂

 2. Znogge skriver:

  Det var verkligen ett litet rum! Hoppas att du får ha det själv hela tiden. Västervik har jag aldrig varit i men har hört att det ska vara en fin sommarstad!

  Kram och ha en bra dag!

  • Kraka skriver:

   Jodå, jag har hyrt det som ett eget rum så det får jag . Men till och med om man känner varann måste det vara jobbigt att bo på en så liten yta. Eller så är jag bortskämd som huserar på 51 kvadrat hemma med mina katter.

   Hoppas du får en fin onsdag! Halva veckan av ditt sportlov har redan gått. Tiden springer verkligen.

   Kram

 3. Ingrid skriver:

  Jag har varit i Västervik en enda gång, för ungefär 55 år sedan, så jag har inga större minnen av stan. Vi tältade någonstans i närheten och skulle på systemet och närmaste ställe var Västervik.
  Jag har inte uppfattade att du skulle dit och jobba. Hoppas att du kommer att trivas där.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag hade aldrig varit här förut. Det är säkert en trevlig stad på sommaren. Men nu är det mest kallt och blåsigt.
   Ska jobba här av och till några veckor. Tyvärr blev jag tvungen att jobba 3-skift och det är det absolut värsta jag vet.
   Hoppas du får en fortsatt bra dag. Jag jobbar 13:30 – 21:30 idag.
   Kram

 4. BP skriver:

  Stefan Edberg , tennisspelaren är ju född i Västervik. Tror inte han eller någon annan Västerviksbo skulle bli alltför glad att man jämförde denna vackra ”by” med Husby och Akalla. Har besökt Västervik en gång i tjänsten. Det var under våren. Det som charmade mig mest där var faktiskt dialekten.

  Att bo på vandrarhem just den här årstiden är ju betydligt billigare än att ta in på hotell. Å då det ligger centralt är det ju en extra bonus. När jag ser våningssängar tänker jag alltid på mina fotbollsträningsläger på 1980-och 1990-talet. Ingen höjdare – allt har sin tid brukar jag säga. Tur att du har ju rummet för dig själv!

  • Kraka skriver:

   Nu var det ju storleken på folkmängden jag jämförde. Tål han inte det så är det något allvarligt fel på honom! Det är minsann inget fel på den plats där jag bor och är han för fin för att ens höra talas om att antalet människor på platsen är lika så får det stå för honom. Han sjönk verkligen i mina ögon nu. Om han nu verkligen är så överkänslig och fisförnäm som du säger. Tror faktiskt att de flesta, normalbegåvade, Västerviksbor tål att höra att befolkningens antal är i storlek med en förort i Stockholm.

 5. skogsnuvan skriver:

  Västervik är en stad jag aldrig besökt och inte ens åkt förbi men jag har en känsla av att det är en vacker sommarstad. Vet inte vart jag hört det men någonstans ifrån kommer det. Hoppas du får fina dagar där trots att du verkligen ser ut att bo trångt

 6. Lillan Kind skriver:

  Västervik är fint på sommaren!😊 Tur att det bara var du som bodde i det lilla rummet. Ingen plats för packning där inte!

 7. Pingback: Två arbetspass och lite fritid | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *