Fem en fredag v.8: åldern är bara en siffra

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. På vilket sätt är du äldre än vad du är?
 2. På vilket sätt är du yngre än vad du är?
 3. När var senast du kände dig ”gammal i gamet/gemet”?
 4. Vad har du insett mer ju äldre du blivit?
 5. Har du någon gång ljugit om din ålder?

 

 1. Jag utnyttjade möjligheten att ta ut pension i förtid. Nu jobbar jag för fullt, sparar pengar och ska vara sommarpensionär maj, juni, juli och augusti.
 2. Jag älskar att göra saker som är ungdomliga, gå på rockkonserter eller se punkband live. När Asta Kask firade 40 år som band (medlemmarna har bytts ut under åren, men Michael Blomqvist har, så vitt jag vet, varit med hela tiden) hade de en 2-dagars konsert på Kraken i Stockholm. Det var många olika punkband som spelade. För mig kändes det självklart och jag var den som initierade att vi skulle dit. Jag bara älskade att stå där i publikhavet och sjunga med i Ringhals brinner.
 3. Jag har jobbat i vården i nästan 45 år och har sett och varit med om saker som man ”gjorde förr”. Så det händer rätt ofta. Jag är helt enkelt gammal i gamet.
 4. Att jag vill bo själv men ha nära vänner att bry mig om och som bryr sig om mig. Jag behöver stora mängder egentid.
 5. Nej, inte ljugit. Men jag undviker ofta att säga min ålder. Det finns enormt många fördomar mot äldre i vårt samhälle. Speciellt bland yngre.
  Det finns många exempel, men en av de saker som verkligen rasade in när jag fyllt 60 för några år sedan är alla erbjudanden om att välja min hemtjänst. Jag har bestämt mig för att nästa gång jag får ett sådant erbjudande ska jag ringa dem och fråga om jag kan få löneförhandla och bli anställd. Bara för att jäklas.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Fem en fredag v.8: åldern är bara en siffra

 1. Boklysten skriver:

  Ja, har man jobbat tillräckligt länge så kommer den där känslan av ”been there, done that, have the T-shirt to prove it” ganska ofta.

 2. Ingrid skriver:

  Så roligt att läsa dina svar! Jag reagerade också på att reklamen verkligen var riktad är man uppnått pensionsåldern.
  Hoppas att du har en fin måndag!
  Kram, Ingrid

 3. Znogge skriver:

  Intressant att få läsa dina svar. Jag håller med om att det råder en stor åldersfixering i vårt land. För min del är det viktigaste vem vi är och inte hur gamla vi är men många vill gärna sätta en åldersmässig etikett.

  Kram och ha en bra kväll!

 4. Pingback: Fem en fredag v.9: Självinsikt - elisamatilda.se

 5. Eva Trillian skriver:

  Tack för din kommentar hos mig och förlåt mig för min tystnad 🙂 Det var inte meningen att svaret skulle dröja så länge! Livet kom s.a.s. emellan 🙂
  Fastnar i dina svar för det du skriver till sista frågan om fördomar mot äldre. Ja, speciellt i västvärlden har vi dem. Varför inte ta till vara på kunskapen och erfarenheten istället för att osynliggöra och fördöma? VI är verkligen åldersfixerade som folk.
  Sv: Känner igen din tolkning av ”gammal i gamet” 🙂 och det är nog så. För min egen del känner jag att jag lätt blir en sorts kloss för yngre, mer oerfarna,i sammanhanget om jag fastnar i den känslan 😉 så jag försöker låta bli.
  Önskar dig en fin helg!

 6. Eva Trillian skriver:

  Skrev ett svar … men ser inte om det gått iväg till dig … Det var längre 🙂 orkar inte tänka om för att skriva det igen … hoppas det dyker upp!
  Önskar dig en fin helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *