Kokar jag en groda eller skördar jag frukt

Helgen som just passerat var det dags igen för tre nätter på kirurgavdelningen. Jag hade inte alls hunnit vila eftersom jag varit i Västervik och kände att jobba var det jag önskade minst. Men låt oss börja från början…


Fredag

När jag vaknade på fredagsmorgonen var klockan 8. Efter lite frukost och kaffe var det dags att packa och sedan städa rummet. Jag skulle lämna Västervik för den här gången.

Resan hem gick bra och jag var hemma i min lägenhet  strax efter klockan 18. Kingston mötte mig i dörren, han hade blivit hämtad på eftermiddagen och lite senare fick jag hem också Lucas.

Jag la mig en liten stund och Kingston kröp in nära mig. Lucas däremot är mer av en betraktare. Han låg lite högt och höll koll.

Det blev ingen lång vila, jag var tvungen att packa ihop saker jag ville ha med mig och ge mig iväg för att åka och jobba.

Den första natten blev helt okej. Jag var mindre trött när jag gick hem på lördagsmorgonen än när jag kom på fredagskvällen. Trots att jag gjort massor av arbete.

 

Lördag

Efter en helt okej natt var det dags att åka hem. Det enda var väl att klädmaskinen strulade på morgonen när jag skulle byta ut mina kläder så jag skulle ha något att ta på mig.
En av klädslingorna var ut funktion och i de andra två fanns inga byxor i min storlek. Efter lång väntan kom en servicekille och plockade fram ett par byxor åt mig.

Åkte hem och smet in på ICA och köpte mjukbröd. Gick hem och drack kaffe och åt ett par mackor. Sedan sov jag hela dagen.
Det var segt att ta mig ur bädden, men till sist lyckades jag hamna på en stol i köket med en kopp kaffe.
Förutom de vanliga processerna med hygien och påklädning så fick jag inte så värst mycket mer gjort innan det var dags för jobbet igen.

 

Söndag

Kände mig inte mer än normaltrött när jag gick hem. Även den här natten hade varit okej. Mycket att göra men i övrigt uthärdlig. Jag börjar få koll på de flesta rutinerna, hitta i skåpen och förråden och ha överblick över vad som ska göras.

Var inne på ICA även den här morgonen. Köpte bland annat ett tvåpack vaniljsemlor. De är verkligen goda.

Drack kaffe och åt ett par mackor. Sov i stort sett hel dagen, men inte riktigt lika länge som på lördagen. När jag gick upp drack jag kaffe och åt den ena semlan.Lyssnade på ljudbok och tog det lugnt tills det var dags att åka.

På jobbet var det i stort sett fullbelagt redan då jag började. Men det var bara att ta tag i jobbet.
Natten blev sanslös. När vi gick hem hade vi korridorerna fulla av patienter. Vi ska ha två överbeläggningar, men vi hade tekniskt sett fyra. Det tog lång tid att rapportera, som alltid på måndagar då de som kommer oftast inte känner patienterna. Men det var desto skönare att gå hem och ha en ledig vecka framför mig. Ska inte jobba förrän på fredag och då blir det min sista (bokade) helg på kirurgavdelningen. Men hur framtiden avseende det ser ut står skrivet i stjärnorna. Jag har precis som grodan som blir kokt vant mig vid hur det är och tycker inte längre att det är vidrigt. Det känns helt okej faktiskt när jag kan skörda frukterna av att jag ”kommit in” i rutiner och avdelningens arbete.  Det har också sina fördelar att jag kan vara hemma hos katterna. Men naturligtvis vill jag helst jobba med intensivvård.

 

Måndag

Innan jag åkte hem gick jag för att byta kläderna inför nästa helg. Måste göra det i förväg eftersom jag annars kan stå utan kläder på fredag. Visst, servicepersonalen kan gå in och plocka av från slingan men för att vara säker på att hinna skulle jag nog behöva vara på sjukhuset en timme i förväg. Hela klädbytesprocessen sker utanför arbetstid på obetald fritid. Krånglet, och köandet, har nog redan kostat mig så där 3 timmar (på fyra helger). Det är i synnerhet köandet som tar tid. Men fungerar inte slingorna så måste man dessutom ringa efter servicepersonal och vänta tills de har tid att komma. Klockan var runt halv nio när jag lämnade sjukhuset på måndagsmorgonen. Min arbetstid slutar 07:15.

Jag åkte hem, drack kaffe och åt den kvarvarande semlan. Sedan bäddade jag ner mig. Hade tänkt tvätta klockan 15, men försov mig. Hörde inte alarmet och vaknade vid 17-tiden.
Nu var väl inte just den här tvättiden helt nödvändig. Men när jag kollade efter en ny så fanns det ingen på länge. Men jag hade tur och kunde boka den tid jag haft från början, den jag bytt till idag, och har nu bokat den 11:e mars. Vi får bara boka en tid i taget.

När jag vaknat och fått i mig kaffe och lite smörgås tog jag tag i pluggandet. Gjorde lite pauser med internet, ljudbok och diskade en stor disk som väntat på mig hela helgen.

Mina planer för veckan är i första hand studier. Dessa inkluderar en obligatorisk heldag på Newmaninstitutet. Jag ska träffa en vän och gå på Liljevalch och se Vårsalongen. Ska också träffa några vänner för att ”fira”, eller snarare hedra, Andreas på hans födelsedag. Han skulle fyllt 42 år på torsdag. Någon gång under veckan ska jag klämma in lite basic städning och besöka min bror. Sedan är det åter dags för jobb på kirurgavdelningen.

 

*De målade djuren, ugglan och katten, är väggmålningar på avdelningen. Bilden på soluppgången över Stockholm är fotad tidigt på morgonen idag från ett patientrum. Det var överhuvudtaget ett magiskt ljus över staden och hade jag haft tid, och en ordentlig kamera med mig, skulle jag kunnat få hur många fantastiska bilder som helst.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Stockholm: St Göran, Västervik. Bokmärk permalänken.

3 svar på Kokar jag en groda eller skördar jag frukt

 1. Znogge skriver:

  Vilken intensiv arbetshelg du har haft! Ständiga överbeläggningar tyder onekligen på att vårdplatserna är för få men det är samma sak här. ”Skarpt vårdplatsläge” var och varannan dag vilket gör att det korkar igen på akuten för patienterna kan inte slussas vidare.

  Kram och god tisdag!

 2. Mösstanten skriver:

  Vart ska det barka hän med sjukvården? Ständiga överbeläggningar. Och den där arbetsklädsapparaturen verkar ju mest vara ett så kallat genidrag från administratörer och ledning. Det måste ju ha en viss effekt om man vill skrämma iväg flera kunniga och kompetenta människor från vården.

 3. Susjos skriver:

  Full fart på dej! Å vilket strul att få personalkläder?!
  Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *