Lite pinsamt kanske – Bloggutmaning i april 6

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i april med en fråga att besvara varje dag.

När jag är ledig brukar jag…

 

Först tänker jag att det självklara svaret är SOVA.

Men så illa är det nog inte. Även om en stor del av min fritid, eller fria tid, går åt till just att sova.

Jag anser inte att tid som används till det jag kallar ”livsadministration” är ledig tid. Det jag lägger in i ordet livsadministration är bland annat:

 • städa
 • inhandla matvaror
 • laga mat
 • betala räkningar
 • hantera post och andra dokument
 • diska
 • sköta trädgården, i alla fall stora delar av trädgårdsskötseln
 • planera, och utföra, en del andra inköp av mer eller mindre nödvändig karaktär

 

Inte heller anser jag att studier och pluggande är ledig tid. I och med att jag går på en högskola har jag en plikt, liknande den som råder mellan mig och min arbetsgivare, att utföra de uppgifter som åläggs mig.

Samma avseende förtroendeuppdrag. Jag har tagit på mig ett ansvar, oavsett om det är som förtroendevald eller som volontär. Både förtroendeuppdrag och vissa volontäruppdrag kräver en hel del förberedelser hemma.

Men vad återstår då som ledighet och sysslor under ledighet? Kanske först och främst att sova. Men, som jag skrev inledningsvis, så illa är det inte. Här kommer några exempel på vad jag gör när jag är ledig:

 • sover
 • tar ett skumbad
 • promenerar
 • gör resor, ibland ganska aktiva med vandringar
 • lyssnar på ljudböcker
 • lyssnar på musik
 • går på bio
 • går på teater, konserter och museum
 • ser film, eller TV-serier, hemma i min dator
 • läser för nöjes skull eller ämnen som intresserar mig
 • träffar vänner
 • chattar eller pratar i telefon
 • tar ett glas vin eller en fika, både hemma och ”på lokal”
 • armchair thinking (ett uttryck som ofta förekommit inom omvårdnadsforskningen, i alla fall för 20-30 år sedan. Man sitter och funderar, ”filosoferar” och kommer fram till mer eller mindre kloka tankar)
 • umgås med min son
 • umgås med mina katter

OBS! Ingen av ovanstående ”tabeller” har någon ordning som graderar deras dignintet i mitt liv. De är helt slumpvis uppräknade.

 

 

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i april 2019, Livet. Bokmärk permalänken.

7 svar på Lite pinsamt kanske – Bloggutmaning i april 6

 1. Ingrid skriver:

  Jag tycker att promenader fungerar väldigt bra i stället för ”armchair thinking”. Jag har löst många problem och kommit på många bra idéer under mina ensliga promenader. Att bara sätta sig ner och filosofera är nog inte ”min grej”.
  Ha en fin lördag!
  Kram, Ingrid

 2. skogsnuvan skriver:

  Ja du man kan känna igen sig. När jag jobbade så bestod det mesta av din första lista allt det vardagliga som man måste göra för att livet ska rulla på. Så tänkte jag att när jag blir pensionär ska jag ha tid och ork att göra mer än det tråkiga som måste göras men inte vet jag vad som hände. Annat ska det bli när sommaren kommer. Då ska det bli hejsan svejsan och dans och skratt och lek (tror jag)

 3. Znogge skriver:

  Pluggande och studier är långtifrån något som kan räknas som ledighet! Aldrig har man så lite fritid som när man pluggar skulle jag vilja säga. Vardagsmåsten har vi självklart alla men det är saker som måste göras oavsett om man är ledig eller ej! En arbetsdag blir det svårt att hinna med speciellt mycket tyvärr. Tur att påsklovet lurar runt hörnet 😀

  Kram

 4. Mösstanten skriver:

  Verkar vettigt att inte räkna all tid som inte är jobbtid som ledighet. Hushållsarbete är ju det obetalda arbetet. Jag säger nästan som Skogssnuvan. Vart tar tiden vägen egentligen?

 5. Gerd skriver:

  Jag är precis som du, ensam. Jag får göra allt i vardagen själv. Att städa, laga mat, diska, tvätta mm för två tar samma tid som för en, och är man två delar man på det.
  Jag har tagit på mig för många uppdrag, känner jag, och det innebär ett ansvar. Alltså blir jag också lite pinsam.
  Men livet är gott. Kram!

 6. Jag känner igen mig, nog är jag lika som dig där alltid. Jag tänkte också ”sover” som ledig som först men gör som dig städar och allt. Sen är studier absolut inte ledighet vilket du väver in bra, det är en heltidssyssla som hänger runt en dygnet runt 😮

 7. Susanne skriver:

  Det blir inte mycket armchairthinking här heller men
  bloggandet får väl ses som fritidssyssla också 😃

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *