Fem en fredag v.17: Rester

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad skulle du kunna laga med hjälp av det som just nu finns i ditt kylskåp?
 2. Vad blir det oftast kvar för rester hos dig?
 3. Kan du koka soppa på en spik?
 4. Tar du med dig mat i doggy bag om du ätit ute?
 5. Sorterar du ditt matavfall?

 

 1. Omelett med ostfyllning skulle jag kunnat gjort i fredags morse när elisamatilda publicerade frågorna. Nu skulle jag kunna göra stekt blodpudding också. Men rent generellt skulle mitt kylskåp behöva gå igenom en rejäl make over och uppgraderas vad gäller både det ena och det andra. Samma gäller för kylskåpet i stugan. Där finns det inget som kan tillagas av något i kylen. Men det finns en del mat i frysen där. Det gör det här hemma också.
 2. Det är inget speciell sorts rester som blir över. Jag lagar ofta mat i större omfattning och delar upp i portioner för att ha som matlådor.
 3. Om det finns någon lämplig ”spik” så ja. Finns det däremot inget att tillaga så hjälper varken improvisation eller fantasi.
 4. Många gånger när jag äter pizza ber jag redan från början om att få halva i en kartong. Det har hänt att när min son och jag ätit i Food courten i Kista att jag haft med mig en matlåda som jag lagt mat i innan jag börjat äta. Man får riktiga ”skogshuggar-portioner” där. Däremot, även om det hänt, tar jag sällan med mig matresterna från tallriken som jag ätit på.
 5. Både ja och nej. Hemma finns ingen möjlighet att sortera matavfall. Jag har funderat på att skriva en motion till årsstämman, har funderat i flera år, men med tanke på hur illa de boende sköter den vanliga återvinningssorteringen så skulle det kunna vara en riktigt dålig idé. Vi har stora problem med råttor här och börjar folk kasta matavfall runt sig på samma sätt som de nu gör med det som ska till återvinningen så blir det än värre.
  I stugan sorterar jag allt som är växtbaserat och lägger i kallkomposten. Har faktiskt funderat på att skaffa en varmkompost och kompostera annat matavfall också. Men, som så ofta, har jag varit tvungen att prioritera vad pengarna ska läggas på. Men det finns i tankarna. Däremot kan jag inte ens tänka mig att ha en maskkompost under diskbänken. Bara tanken ger mig rysningar. Även fast de som har det säger att maskarna håller sig i hinken.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Fem en fredag v.17: Rester

 1. Znogge skriver:

  Det är smart och bra att kunna använda resterna på ett vettigt sätt. Många rätter går att laga genom att koka soppa på en spik.

  Kram, och ha en bra dag!

 2. Ingrid skriver:

  Mitt kylskåp är inte så innehållsrikt, men visst kan jag fixa till både en och två måltider om jag tänker till lite. Soppa på en spik kan jag alltid fixa. Jag älskar att koka potatis och morötter tillsammans med andra grönsaker i en god buljong och sedan mixa alltihop. En lite slatt grädde i och det är klart!
  Här har vi även kompostpåsar till allt organiskt avfall och det känns bra. På Stenstugu hade jag en komposttunna där allt sådan hamnade.
  Ha en fin vårvecka!
  Kram, Ingrid

 3. Elisa skriver:

  Det är bra med sk. storkok och kunna göra matlådor. Vet att jag borde göra det mer ofta för veckans jobbluncher. Tänker mig också att det blir billigare i längden.

  Förstår inte att det ska vara så svårt att återvinna ordentligt utan att få det se så grisigt ut efteråt. :/

 4. Pingback: Fem en fredag v. 18: Humör - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *