En verklig vän i vått och torrt – Bloggutmaning i maj 16

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i maj med en fråga att besvara varje dag.

 

Min första nalle, docka eller leksak var?

Mitt första gosedjur var en Andy Panda. Men den fick namnet Andy Pandy.

Andy Panda var en seriefigur skapad av Walter Lantz och hade sitt ursprung i en tecknad film från 1939. Inget för en 2-åring, men kanske för äldre barn.

Andy Pandy däremot var ett barnprogram på TV. Det första som sändes i Sveriges Television med början 1956 och fram till 1958. Jag blir själv förvånad att jag minns dessa stunder framför TV:n så väl. Jag var ju rätt liten när det sändes, men ändå i den ålder som man anses kunna ha klara minnen från.

Andy Pandy var en marionettdocka och han hade en nallebjörn som bästa kompis. Serien gjordes av brittiska BBC och visades där fram till 1970.

Titta gärna på youtubeklippet. Det är svensk TV-historia i och med att det var det första barnprogrammet i svensk TV. Det var dubbat till svenska, men jag hittade inget klipp med svenskt tal. Jag tror att det här är det allra första avsnittet. Visades första gången 16 september 1952 i Storbritannien.

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i maj 2019, Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på En verklig vän i vått och torrt – Bloggutmaning i maj 16

 1. Ingrid skriver:

  Det var verkligen en gammal inspelning. Vi fick inte tv förrän 1961.
  Jag hade ju min Margareta, hur det nu kunde vara att en nalle blev döpt till det.
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Pappa skaffade TV redan 1954, alltså året innan jag föddes, och jag är född in i skärmberoendet 🙂

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *