Fem en fredag v. 21: Önskningar

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vilka tre önskningar skulle du be en ande om?
 2. När gick din senaste önskan i uppfyllelse?
 3. Har du någon gång sett ett stjärnfall?
 4. Önskar du dig något när du blåser ut ljus på tårtan?
 5. Vad önskar du inte din värsta fiende?

 

 1. Jag väljer att dela upp det i allmänna och egna önskningar. Kanske inte helt riktigt eftersom anden knappast skulle låta mig göra två olika val. Men å andra sidan tror jag inte på önskeandar i flaskor eller lerkrus.
  –  Allmänna:
  1.Tillgång på nödvändiga läkemedel till alla. Det innefattar både läkemedel globalt, till fattiga och utsatta.Men det innefattar också dessa ständigt restnoterade läkemedel, många av dem livsnödvändiga. Numera är det mer regel än undantag att man måste ringa runt till olika avdelningar för att höra om de möjligen har någon förpackning kvar. Gäller allt från livräddande antibiotika till nödvändiga hjärtmediciner.-2.Skolutbildning för alla, minst till basnivå. Både för flickor och pojkar. Den som av olika anledningar har svårt att tillgodogöra sig undervisningen måste få hjälp efter sina förutsättningar. Att kunna läsa, skriva och räkna är en mänsklig rättighet. Eller borde vara.
  3.Rätt till assistenthjälp för alla som behöver. Avlastning för alla de anhöriga som vårdar sina barn, makar eller föräldrar. Trots att de också måste arbeta för sin försörjning. Tror inte ”folk i allmänhet” vet hur många de är. Det lyfts bara fram några enstaka i media.

  -Egna:
  1.Att min familj, min son och mina kattpojkar får vara friska och leva bra liv.
  2.Tid och pengar att renovera både min lägenhet och min stuga. Innefattar också växter till trädgården.
  3.Ett par tusen mer i pension. Kanske tolv tusen i månaden istället för de tio jag får nu. Det skulle göra stor skillnad för mig.

 2. Ingen aning. Tycker att jag i princip aldrig får önskningar uppfyllda. Vill jag ha något måste jag arbeta för det.
 3. Ja, många gånger. Speciellt då i augusti när det sker många omvälvningar i universum samtidigt som det blivit mörkt och man kan se stjärnhimlen.
  Light pollution, ”ljusföroreningar”, är ett bekymmer om man vill studera himlafenomen. Det är av en anledning som stora teleskop placeras långt ut från bebyggelse.
 4. Vi hade inte den traditionen under min uppväxt. Ljusen fick brinna tills de var nästan ner på själva tårtan och då släcktes de. Därför glömmer jag att önska mig något när jag blåser ut ljusen. Om jag nu har några ljus på tårtan, för det är ingen självklarhet.
 5. Egentligen har jag väl inga fiender. Men jag önskar ingen riktigt otäcka sjukdomar. Ebola, rabies, stelkramp och mässling för att nämna några.

 

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Fem en fredag v. 21: Önskningar

 1. Tantaugusta skriver:

  Jag var lite mer självisk i mina svar men instämmer till fullo med dina allmäna önskningar.

 2. Paula skriver:

  Mycket väl genomtänkta och vettiga svar på speciellt den första frågan. Så noggrann var jag inte, skrev i flygande fläng innan jag skulle iväg hemifrån.
  Intressant att ingen av de svar jag läst säger sig ha blåst ut födelsedagsljus i tårtan!

 3. Helen skriver:

  Det är väldigt svårt att tänka sig vad man egentligen skulle önska sig om en ande dök upp. Nästan tur att det aldrig lär hända men dina svar var genomtänka och jag var lite inne på samma spår. Sjukdom är ett elände och alla borde få den hjälp som finns att tillgå.

 4. Elisa skriver:

  Det som är bra med dessa frågor är att man får svara precis hur man vill, så den där anden får minsann anpassa sig till dina önskningar. 😉

  Tänk så underligt däremot att dina allmänna önskningar fortfarande inte slagit in. Känns som så basala nödvändigheter alla har rätt till!

 5. Pingback: Fem en fredag v. 22: Upprepning - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *