Fem en fredag v.24: Avslutning

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. När tog du studenten/gick ut skolan?
 2. När var senaste gången du hade lov?
 3. Hur såg en avslutning i grundskolan ut?
 4. Vad brukade du göra under dina sommarlov?
 5. Vilken låt förknippar du till sommar och avslutning?

 

 1. En lite komplicerad fråga. Eller komplicerad är den kanske inte, men komplex och mångfacetterad.
  Jag gick ut grundskolan juni 1971
  Var klar mentalskötare i januari 1978
  Sjuksköterskeexamen juni 1983
  Bsc General nursing januari 1987
  Bsc Intensive care nursing juni 1989
  Bsc Anaestehetics nursing  oktober 1990
  Diplomerad stresspedagog våren 2000
  Diverse enstaka kurser inom omvårdnad på B, C och D-nivå olika år mellan 1983 och i det närmaste nutid
  Pågående kandidatstudier i filosofi med beräknad examen våren 2024 eller 2025
 2. Det är också en mångfacetterad och multifaktoriell fråga.
  Skollov har jag just nu, också lov från förtroendeuppdrag och  volontäruppdrag.
  Jag är ledig större delen av sommaren. Men det är inget ”lov” i regelrätt bemärkelse.
  När jag gick i skolan jobbade man på somrarna och det sista riktiga sommarlovet hade jag nog efter årskurs 7 eller kanske till och med så långt tillbaka som årskurs 6. Tror jag jobbade på Domus livs efter årskurs 7. Packade varor, packade upp i diskarna och satt emellanåt i kassan. Efter sommaren som städerska på Astra jobbade jag i tobaksaffär alla lov samt torsdag eftermiddag och kväll, fredag eftermiddag och kväll och varje lördag.
  När man fyllt 13 år fick man en så kallad arbetsbok där det stod vilka bestämmelser som rådde beroende på ålder.
  Sommaren efter 8:an, då var jag 14 år, jobbade jag som industristäderska med huvuduppgiften att ha ansvar för personalutrymmen som omklädningsrum, toaletter, duschar och de personalutrymmen där man åt och drack kaffe på raster. När jag var klar med mina huvuduppgifter städade jag även på själva fabriken, oftast då på eftermiddagen. Arbetstiden var mellan några minuter efter 07 till strax efter 16:30. Det var tungt arbete, men jag trivdes. Jag fick 3:20 i timmen. Full lön var på den tiden 9:09 för en industristäderska. Det styrdes av ålder och antal år i yrket.
 3. Samling i aulan, sedan i klassrummet där betygen delades ut. Inte ens när man slutade 9:an var det något extra.
 4. På låg och mellanstadiet lekte jag med kompisar, cyklade, ibland, fast inte så ofta, åkte vi och badade. Utom den sommaren då jag gick simskola, då åkte vi varje dag, trots att det var en ovanligt kall och regnig sommar. Jag läste mycket.
 5. Israels Kolmodins vackra psalm Den blomstertid nu kommer. Den känns fortfarande som ett ”sommarmåste”. Utan den ingen sommar.


*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Fem en fredag v.24: Avslutning

 1. Mösstanten skriver:

  Mycket utbildning din lista. Hoppas att du lyckas med kandidatstudierna. Sommarlov, det var länge sedan för mig också.

 2. Helen skriver:

  Så mycket du har studerat i livet. Så duktigt du är!! Jag är djupt imponerad att du haft disciplin och ork att studera så mycket. Filosofi låter riktigt intressant.

 3. Pingback: Fem en fredag v. 26: Midsommar - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *