Sanning som bär – Bloggutmaning i juli 5

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i juli med en fråga att besvara varje dag.

 

Jag plockar gärna bär eller svamp i skogen, sant eller falskt?

Om man stryker ”gärna” och sätter ”svamp” inom parentes så blir det i viss mån sant.

Jag plockar endast gula kantareller, trots att jag känner igen ett flertal svampar. Tror faktiskt inte ens att jag skulle ta fel på vit flugsvamp och champinjoner. Men jag har sett tillräckligt många i dialys efter svampförgiftningar och skulle aldrig komma på idén att chansa. Svamp är livsfarligt om man tar fel och jättegott om man tar de ätliga.
Min svamp kommer från grönsaksdisken i livsmedelsaffären. Eller från en burk ur hyllan.

När det gäller bär så plockar jag sällan. Skulle vara om jag gick med någon som ska plocka. Jag tycker om att gå i skogen, men vill helst inte hålla på och plocka bär när jag går där. Just nu är jag inte det minsta sugen på att  gå i skogen alls efter att en kvinna blev överfallen bakifrån och nerslagen med en sten. Helt oprovocerat. Helt utan anledning.
Hellasgården ligger inte jättelångt härifrån och samma galning kan mycket väl gå lös runt Flaten också. Är nog färdigpromenerat för i år. I alla fall ensam.

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i juli 2019, Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Sanning som bär – Bloggutmaning i juli 5

 1. Znogge skriver:

  Min inställning är den samma. Husse arbetar på dialysavdelningen på stora sjukhuset och han har sett samma sak alltför många gånger så våra svampar kommer från ICA:s grönsaksavdelning. När det gäller bär finns här inte så mycket att blocka. Björnbär finns det oftast gott om men hallon som fanns förr har försvunnit i samband med all nybyggnation.

  Kram och trevlig fredag!

  • Kraka skriver:

   Jag har hallon och krusbär i trädgården som jag självklart plockar. Numera finns det ju både hallon, blåbär och annat att köpa året runt. Visserligen importerade och säkert inte ”korrekt” ur miljösynpunkt. Men min ambition är inte att ha alla rätt i den stora klimat- och miljökampen. Jag gör helt enkelt så gott jag kan.

   Trevlig fredag!

   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Den enda svamp jag plockar är vårmusseroner och dem är jag 100% säker på.
  Krister hade en lärare som var ute med sin familj och plockade svamp och ”lyckades” förgifta samtliga så att de fick svåra skador.
  Och mamma berättade att hon varit på ett 50-årskalas där samtliga gäster insjuknade efter att ha ätit krustader med murkelstuvning. De blev ganska omgående svårt magsjuka.
  Svamp är verkligen livsfarligt om man inte vet vad man gör.
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *