Evakueringsplan

Har haft en dag på landet. Egentligen skulle jag åkt iväg på kvällen och fixat med saker, men jag bestämde mig för att skjuta upp det. Kanske till imorgon. Eller senare i veckan.

Efter frukost pluggade jag en stund och sedan gick jag ut och rensade en stund i trädgården. Det var uppehåll, även om regnet hängde i luften.

Medans jag rensade ogräs lyssnade jag på dagens sommarvärd, Jonas Gardell. Som alltid är han både allvarlig och underhållande. Musiken han valt var helt i min smak och förgyllde en och en halv timme av dagens slit.
Han berättade en hel del om sin mamma som avslutade sitt liv som dement. Hon var hela sitt liv en kvinna som ville vara fri och hade stor integritet. Hon visste vad hon ville och det var att alltid ha en väg ut, att inte bli inlåst i regler och konventioner.
Hennes sista ord hon någonsin sa var evakueringsplan. Hon läste det från en tavla över avdelningen där hon vistades, men det kunde också ses som hennes sätt att alltid vilja ha en väg ut. Att alltid veta att det var hon som bestämde över sitt liv.

Jag blev inspirerad av Jonas ord. Det har varit, och är, lite för mycket i mitt liv just nu. Många som pockar både på uppmärksamhet och engagemang. Just ordet evakueringsplan tilltalade mig. Att alltid ha en tillflyktsplats, en väg ut.

På eftermiddagen var det faktiskt riktigt skönt ute och jag passade på att äta utomhus. Efter att jag diskat en ganska stor disk som samlat sig på hög under regnvädersdagarna.

På kvällen kom min granne i ettan och frågade om jag ville ha ett glas kvällsvin. Det ville jag. Vi satt ute och pratade tills det började kännas väl kyligt. Då gick vi in till henne och spelade yatzy.

Nu är jag hemma igen och hel söndagen har bara försvunnit. Så det kan bli…

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

3 svar på Evakueringsplan

 1. Ingrid skriver:

  Jag håller med dig! Den dementa mammans sista ord – Evakueringsplan. Så klokt mitt i galenskapen. Tårarna kommer bara för att jag skriver det här!
  Kram, Ingrid

 2. Susjos skriver:

  Låter som en mysig helg! JAg har inte lyssnat på någon av årets sommarpratare ännu, men så småningom kanske….har hört att Stina Wollters ”sommar”prat var bra!
  HA det gott!

 3. Znogge skriver:

  Jag kan tänka mig att det var ett intressant program att lyssna på. Det och Wollters lär visst varit bäst så här långt. En evakueringsplan är alltid bra. Tack för påminnelsen. Ska försöka hitta et Yatzy.

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *