Norberg – Dag 0,5

Dagen började som vanligt i stugan. Frukost ute tillsammans med katterna. Det var fruktansvärt varmt och jag bar iväg min stol till ett skuggigt ställe. Stod helt enkelt inte ut i solen.

Diskade och bar iväg både sopor och till återvinningen. Packade några saker jag hade i stugan, det mesta jag skulle ha med mig fanns hemma. Sedan blev det dags för katterna att komma i burarna. De var inte helt samarbetsvilliga, men det gick bra med lite lock och pock. De trivs så bra i stugan och med livet där och ville inte alls åka därifrån.

Åkte hem och min son kom ner och hämtade katterna. De ska passas hemma hos honom, tillsammans med Katten Kirk.

F var inte klar och medan jag väntade på honom packade jag klart, tog ett svalkande bad och fixade lite hemma. Sedan gav vi oss av mot Norberg.

Det är inte så långt från Stockholm, men det var ändå väldigt varmt och jobbigt att åka de nästan 16 milen. Solen låg precis i fel vinkel och bländade strax under solskärmen i bilen.

Vi började med att åka till stället där vi ska bo. Det är något mellanting mellan vandrarhem och enklare hotell. Vi checkade in och bar våra saker till rummet. Sedan åkte vi in till centrala Norberg och shoppade lite förnödenheter på Coop.

Vi tog sedan en tur till festivalsområdet för att kolla läget. Festivalen börjar inte förrän imorgon, men det var ändå en del folk som slagit upp sina tält. Att tälta på festivaler är inte riktigt min grej. Jag vill bo lite mer bekvämt.

Festivalen, som i år firar 20-årsjubileum, hålls i Mimerlaven, det nedlagda gruvområdet där man bröt järnmalm fram till 1981.

På Norbergs kommuns sida kan man läsa:

”Mimerlaven är en anläggning för att ta hand om malm och förädla den till råvara för järnframställning. Den var i bruk från 1960 till 1981. En period togs all malm från Norbergs underjordiska gruvor upp via Mimerlaven.

Anläggningen består av tre hus av olika höjd. Själva laven är den högsta delen, 64 m hög. Under den finns ett lodrätt schakt som är 325 m. Genom laven och schaktet går hissanordningar för personal och malm. Den mellersta delen är en krossanläggning. Den lägsta delen är ett anrikningsverk där gråberget i det finmalda materialet från krossarna skiljdes bort. Den anrikade malmen, sligen, transporterades sedan ut av ett långt transportband och lagrades i högar på marken.

1981 upphörde all gruvverksamhet och järnframställning i Norberg. 1999 övertogs Mimerlaven av kommunen efter rivningshot. Den är nu platsen för Norbergsfestival, en årligen återkommande elektronmusikfestival.”

Nu ska jag dricka kaffe och se 3:e avsnittet av The Bay på tv4play. F sover redan.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

5 svar på Norberg – Dag 0,5

 1. Ingrid skriver:

  Hej där! Nu krockade vi nog i cyberrymden, för precis när jag gick in på din blogg fick jag en avisering om att du kommenterat hos mig.
  Hoppas att ni får det riktigt trevlig i Norberg och att värmen inte däckar er!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Tack Ingrid!
   Har precis kommit från en promenad vid sjön Noren. Det är så varm!

   Ha en bra dag du också!

   Kram

 2. Znogge skriver:

  Hoppas att ni får härliga dagar och att värmen inte blir för tryckande!

  Kram

 3. Micke skriver:

  Festivaler är ju kul…har dock inte varit på någon sen 90-talet…har blivit bekväm av mig på äldre (nåja) dar 😉
  Hoppas ni får trevligt.

 4. skogsnuvan skriver:

  Hoppas ni får det kul och att det inte blir alltför varmt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *