Norberg – Dag 3

Gick upp vid 9-tiden för att äta frukost. Idag var jag inte lika trött som igår, men det var F. Han sov medan jag gjorde en drygt 2 timmar lång vandring i skogen.


Någon tätört hittade jag aldrig trots att jag letade ganska ordentligt. Men rent allmänt är det ett spännande koncept med växter som behöver animalisk föda. Karnivora kallar ma dessa växter. Ordet betyder köttätare.

Det var fint i skogen, men bitvis väldigt varmt. Men när det var skugga kändes det behagligt.

På den nedersta bilden, till vänster, ser du en liten groda eller padda. Jag är så dålig på att veta vilken som är vilken sort.

På eftermiddagen åkte vi in till stan för att titta på Torbjörn Grass egenbyggda instrument. Han hade byggt flera olika och använde sig bland annat av elektromagnetiska kretsar.
Han visade hur han spelade på em och berättade.

För att inte göra om samma misstag som igår, äta väldigt sent, bestämde vi oss för att äta en sen lunch idag.

Vi gick till ett ställe mittemot konditoriet där vi var igår. Visade sig var mycket trevligt och matten var god. Köttbullar åt vi.


Man sålde också ljus från Östanbäcks kloster utanför Sala. Klostret är ett munkkloster inom Svenska kyrkan för Heliga korsets brödraskap. Broder Nils-Olof är en gammal klasskamrat till mig. Vi umgicks mycket utanför skoltid när vi gick första året på Fjellstedska skolan. Men det är hur många år som helst sedan jag träffade honom senast.

När vi ätit åkte vi först till Coop där jag bland annat köpte Mygga. Igår förstörde de bitska odjuren min kväll.

Hemma vilade vi och jag lyssnade på ljudbok. Senare gick vi en promenad för att titta på några lämningar efter gruvtiden.

Blå grottan. Gången som mynnar här är en så kallad stollgång. Den bröts i slutet av 1700-talet och fungerade som transporttunnel från Granrotsgruvan.

Arbetet i gruvorna var hårt och man hade många barn som arbetade redan från 8 års ålder. Kvinnor och barn skötte huvudsakligen vaskningsarbetet ovan jord.

Risken för ras var alltid överhängande och det fanns sägner om gruvfruar, ett slags övernaturliga varelser, som vakade över gruvorna. Det var inte ovanligt att de visade sig för männen och varnade dem innan ett ras skulle ske.

Vi bestämde oss för att ta bilen in till festivalen och att åka in så vi var där vid 22-tiden.

Det var mer folk där ikväll än tidigare kvällar och rejält drag i musiken. I Mimerlaven var vi på ett uppförande av musik och ljusfigurationer i blått. Väldigt meditativt att sitta där och lyssna och följa ljuset.

Vi åkte hem till boendet vid midnatt. Det har varit varma dagar och stor temperaturskillnad mellan dag och natt. Vi orkade helt enkelt inte, värmen har tagit för mycket energi.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

3 svar på Norberg – Dag 3

 1. Frudin skriver:

  Vilken fin dag trots att du träffade en grodpadda. Kram

 2. Znogge skriver:

  Så mycket ni hann med i går. Man blir lätt trött av värmen. Även här inköptes MyggA för det går knappt att vara ute annars.

  Kram och ha en fin söndag!

 3. Micke skriver:

  Groda eller padda?
  Men herregud, säg inte att jag lärt mig något nytt nu….är inte det samma sak?
  Googlar…jo banne mig…det är olika.

  Jo..värmen tar mycket av energin…bäst att ta det försiktigt.

  Ha det fint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *