Utflykt från slott till förort

Vaknade inatt av att det regnade ordentligt. Blev lite besviken eftersom det regnat i stort sett hela tiden då H från Gävle var på besök. Men när vi vaknade hade regnet upphört och jag kunde torka bordet och duka fram frukost ute.

Efter frukosten diskade jag och plockade undan. Vi hade planerat en utflykt som skulle ta större delen av återstoden av dagen.


Det blåste kallt och vi insåg att något värmande plagg skulle med på resan. Efter en tur till sopmoloken satte vi oss i bilen och gav oss av.

När vi passerade Taxinge kyrka såg vi att den var öppen och gick in. Så vitt jag kan minnas har jag aldrig varit inne där. Den brukar vara stängd när jag åkt förbi.
Kyrkan är från 1690-talet, men i sitt nuvarande skick ombyggd 1863. Jag vet inte om min mamma är döpt i den kyrkan, men hon föddes i statarlängan på Taxinge år 1913.

Kyrkan är vacker, både exteriören och inne i kyrkan.

Vårt egentliga mål var caféet på Taxinge slott. Det kallas ofta kakslottet och gör verkligen skäl för namnet.

Det finns hur mycket som helst att välja på och är lika svårt att bestämma sig för vad man vill ha.

Jag valde en tårtbit med grädde och nötbottnar. Den ramlade ihop innan jag satt mig på plats ute, men den smakade ljuvligt. För att komplettera köpte jag också en pistagebiskvi.

Utsikten var lika fantastisk som alltid. Men det blåste väldigt mycket. Det gick gäss på sjön och vi frös.

Vi promenerade utefter vattnet, som förresten är Mälaren, och tittade på den vackra naturen.

Byggnaden är ett ishus där man förvarade is från Mälaren och sedan, året om, kunde hämta is när det behövdes på slottet. Byggnaden är från sekelskiftet 1900.

Vi var inne i de små butikerna som finns i anslutning till slottet och kunde naturligtvis inte låta bli att shoppa några saker. Jag köpte bland annat en lite mindre bricka med kattmotiv.

Vi var också inne på en utställning med fantastiska saker. Tyvärr var det fotoförbud där inne. Men affischen utanför fanns tillgänglig.


Vi åkte sedan till Mariefred och där träffade vi min bror och svägerska som ofta brukar åka dit. De var just på väg hem, men bjöd in oss att komma och dricka kaffe på tillbakavägen.

Jag guidade L och visade de 3 ställen jag bott på, var F gått i skolan och var min mormor och morfar är begravda. Bland annat, jag visade en hel del annat också.

En känd grav på Mariefreds kyrkogård är Kurt Tucholsky. Hans grav besöks av stora skaror människor, speciellt från Tyskland och det kommer busslaster med folk dit. Personligen har jag lite svårt att förstå att han är så hyllad.


Vi åkte sedan till Södertälje och hälsade på hos min bror och svägerska. Vi fick kaffe och våfflor med sylt och grädde.
Jag visade L det som varit mitt rum när jag var tonåring och tapeten som jag övertalade, med hjälp av målaren som gjorde måleri och tapetsering, mina föräldrar om att jag ville ha. Den finns fortfarande kvar, men planeras att tas bort vid nästa renovering.

Den är så mycket min uppväxt och nostalgi. Hade jag kunnat ta med mig den från väggarna hade jag gjort det. Jag kommer att sörja den när den är borta. Men än sitter den där…

På vägen tillbaka började vi med att shoppa bröd, 2 folköl och cornflakes för morgondagen. Sedan åkte vi mot Stockholm.

Jag tog några omvägar genom olika områden och visad lite av varje. På slutet tog vi en vända ner till Snösätra och tittade på graffiti.

Jag älskar det området. Men det var sent och lite halvmörkt och då känner jag mig inte bekväm med att gå till fots där utan att ha någon med mig som känner ”folket” som håller till där. Inte för att de på något sätt är farliga, men ändå.

När vi kom tillbaka till stugan och jag tagit ut pojkarna för att vädra pälsarna bestämde vi att ingen av oss egentligen ville äta något omfattande. Istället öppnade jag en flaska prosecco och hällde upp en skål chips.


Vi satt ute tills det var riktigt mörkt. Pojkarna gick in vid 23-tiden men vi satt kvar ytterligare en stund.

Nu har jag tre katter i sängen som brett ut sig som om de vore dubbla antalet. I stort sett hela sängen är full med katter.


Nu är det sovdags så vi orkar med morgondagens äventyr. Då är en ny utflykt planerad.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

8 svar på Utflykt från slott till förort

 1. Visst är det trevligt med utflykter! Att göra turer i sitt närområde kan vara väl så berikande. Jag har en förkärlek för gamla hus och byggnader och besöker därför gärna slott, herrgårdar och kyrkor i synnerhet. Taxinge kyrka har jag inte besökt, ser vackert ut och inte heller slottet som ni besökte. Vid kaféet där fick ni njuta av gottigheter! 🙂
  Mariefred har jag besökt och Mälaren har åkt med båt på. det här var under den tiden då vi hade husvagn. Nostalgi – förstår att din barndomstapet och annat väcker minnen. Hängde nog inte riktigt med där, men tolkar det som så att din bror och din svägerska bor i föräldrahemmet?
  Ja, mysigt med utflykter!
  Hälsningar, Gunilla

  • Kraka skriver:

   Jag bodde 10 år i Mariefred så vi besökte slottet och caféet lite då och då.Men kyrkan brukar vara stängd när jag kör förbi.

   Ja, min bror och svägerska bor i vårt föräldrahem sedan någon gång på 1980-talet.

 2. Ingrid skriver:

  Vilken härlig utflyktsdag!
  Man behöver minsann inte åka långt för att få se något nytt. Eller göra återbesök till pärlor man upptäckt tidigare. Det där kakbordet på Taxinge slott ser verkligen förförande ut!
  Jag förstår att den där tapeten väcker minnen till liv!
  Hoppas ni får en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Tack!

   Caféet på Taxinge slott är speciellt…

   Jag kommer att bli ledsen när tapeten försvinner, men tyvärr är det inget jag kan påverka. Det är inte mitt hem längre.

   Kram

 3. Znogge skriver:

  Pinsamt nog har jag inte ens hört talas om Kurt Tucholsky så graven hade jag helt missat. Vilken bra dag ni fick. Intressant men också i nostalgins tecken. Inte det sämsta. Här regnar det rejält nu vilket är behövligt men inte alls optimalt, fast vem tillfrågar mig…

  Kram och ha en bra dag!

  • Kraka skriver:

   Ja, det blev en riktigt bra dag.
   Tuchulsky tror jag det är många som inte känner till. Jag bodde 10 år i Mariefred och satt bland annnat i kyrkogårdsnämnden. Då vet man…

   Kram

 4. Micke skriver:

  Fint att kunna åka runt och återse minnen från sin barndom och notera förändringarna som jag själv tycker svider ibland…men så är det.

  Har ju fyra katter själv som du vet och tre av dem hoppar alltid upp hos oss när vi ska sova för att typ säga godnatt…mysigt tycker vi.
  Den fjärde håller sig på sin kant men jag tror hon sover i ett hörn någonstans redan 😉
  Fast hon är ju en alfahona…nedrans va bestämd hon kan vara över de andra.

  Ha det underbart.

  • Kraka skriver:

   Mina katter tyr sig gärna till varann. Även om de fräser ifrån ibland. Kingston (svart) är morbror till de båda andra Lucas (grå) och Orvar (röd och heter egentligen Orpheus) som är halvbröder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *