Bra, innehållsrik, ja nära nog fantastisk

Igår blev en riktigt bra dag här i Göteborg. Jag vaknade ganska tidigt och hann plugga en stund innan jag och B bestämde att ses klockan 11:15 vid Järntorget. Det ligger ju mer eller mindre bara nerför backen härifrån så jag behövde inte gå förrän klockan 11.

Vi bestämde direkt att gå och äta lunch. Det fick bli Språkcaféet på Esperantoplatsen. Det var där vi var senast också. Minns inte riktigt när det var, för förra gången jag var i Göteborg var det i alla fall inte.

Maten var som vanligt god och vi satt och pratade länge. Vi åt någon pastarätt med räkor och stark sås. Jag unnade mig ett glas rött.

B hade med sig en annons för ett föredrag på Folkuniversitetet om cancer och antioxidanter och hur de sprider cancer. Vi bestämde att vi skulle gå på det klockan 18.

Jag hade letat ordentligt efter en bok,  Antonios liv av Athnasios av Alexandria. Den är just nu slut på förlaget och ingen av de internetbokhandlar jag kontaktat har haft kvar av den. Men på biblioteket i Majorna skulle det finnas en, som dessutom inte var utlånad. Vi begav oss därför på promenad dit.

På biblioteket gick det snabbt. Jag fick ett lånekort eftersom jag inte hade något för Göteborg och sedan lånade jag boken och vi kunde gå igen.

Eftersom det varit en bra bit att gå var vi kaffesugna och gick in på närmaste café. Jag valde en bakelse.

Vid ett av de närbelägna bordet satte sig sedan tre män. Först tyckte vi de verkade lite märkliga. Men när en av dem gått frågade en av de andra två hur mycket man får swisha och fick till svar av henne som jobbade att det är 200 kronor. Eftersom det var ett felaktigt svar kunde jag ju inte låta bli att lägga mig i och förklara hur det fungerar. Hon sa sedan att hon trott att han menat hur mycket man kan ”plippa” utan kod. Det är mycket riktigt 200 kronor. Jag har stenkoll…

Pratet om swish blev sedan till ett långt, trevligt samtal om politik, psykiatri, filosofi för att nämna några ämnen. Vi blev sittande ett par timmar. Jag fick sedan namn, telefonnummer och mailadress till en av killarna. Jag ville varken lämna ut mitt namn eller några kontaktuppgifter och frågade om han hade ett visitkort. När han inte hittade något i sin plånbok så skrev vi in i min mobil. Får väl se om jag kontaktar honom eller inte. Måste fundera på det lite av orsaker jag inte vill gå in på här.

När vi lämnade caféet gick vi sedan ner till Folkuniversitetet. Men vi gick på en lite mindre gata än vi gått till biblioteket. Det var jättefint och väldigt lugnt.

Vi kom i god tid till föreläsningen och kunde välja en bra plats för att se bra. Men salen fylldes på och det blev nästan fullsatt. Man använde Adventskyrkans lokal som föreläsningssal. Lite udda kanske, men det kändes helt okej. Jag vet ganska lite om sjundedagsadventister och deras relation till det profana. Deras kyrka ligger inne i Folkuniversitetets lokaler. Bara det är ju märkligt i mina ögon.

Hur som helst. Det var Martin Bergö från Karolinska institutet som berättade om forskning han och hans team gjort. Ja, inte bara hans team utan forskning har gjort på flera håll i världen med stora kohorter (grupper för forskning baserat på någon gemensam faktor).
Man har alltså tittat på hur antioxidanter påverkar celler. Vi vill ju gärna tro att de skyddar mot cancer. Det gör de om man inte redan har cancer. För då skyddar den även cancercellen och hjälper den att sprida sig. Jag tänker inte redogöra för forskningen och resultaten. Det skulle behövas en hel uppsats för det tycker jag. Istället får du en länk till en kortare notis som cancerfonden skrivit.

Föreläsningen slutade exakt 19:30 som det var sagt. Då gick vi till Bishops Arms på Järntorget och drack lite vin. Men på vägen dit mötte vi en, inte helt nykter, man som ville prata en stund om Dan Andersson. Han (Dan Andersson) står staty på torget utanför den byggnad där han en gång i tiden jobbade. Det blev en trevlig pratstund om Dan Anderssons liv, tragiska död, diktning och inte minst översättning av Rudyard Kipling.

När vi druckit ur vårt vin tog B bussen hem och jag stretade uppför backen mot Stigbergsliden. Dagen och kvällen var slut. Eller nästan slut för jag avslutade med veckans två program Halv åtta hos mig.

Det här inlägget postades i Livet, Resor. Bokmärk permalänken.

3 svar på Bra, innehållsrik, ja nära nog fantastisk

 1. Ingrid skriver:

  Jag förstår att du är nöjd med din tisdag i Göteborg, för det låter verkligen helt fantastiskt. Ja ha, antioxidanter är inte alltid bra som skydd för cancer. Det är ju lite lurigt, för man kan ju ha cancer utan att veta om det. Men det är väl som vanligt, man får försöka äta vettigt och inte överdriva åt varken det ena eller det andra hållet.
  Hoppas onsdagen också blir trevlig!
  Kram, Ingrid

 2. znogge skriver:

  Vilken innehållsrik dag och så mycket du/ni han med. Det blev ett mycket spännande möte där och jag förstår att du inte hade väntat dig den utvecklingen. Vissa saker får man dock fundera på 😉

  Kram och ha en bra hemresa!

 3. Mösstanten skriver:

  Vilken fin dag du hade i Göteborg. Intressant det där med antioxidanterna. Ingen idé att vräka i sig sådana då. Man kan ha cancer fast man inte vet. Den har ju börjat och varit igång ett tag innan den upptäcks. Och att betala dyrt för bär eller annat som innehåller antioxidanter kan man gärna låta bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *