Lille gris, om du frys så gör eld i spisen

Har jobbat två nätter, gick på i onsdags kväll och av i morse. Mellan nätterna har jag inte hunnit mer än sova och plugga lite.

Vädret är höst, riktig höst. Kallt. I torsdag morse när jag kom hem hade jag 12 grader inomhus. Jag tände i spisen och lyckades få upp temperaturen till 15 grader. Sedan bäddade jag ner mig under två täcken och en filt.

Natten som var hade vi 2 plusgrader ute vid sjukhuset. Jag gissade att det nog skulle vara 10 grader inne när jag kom hem. Det stämde precis.

Det var kallt ute och mina vackra blommor hade tagits av frosten. Måste varit nollgradigt eller kallare under natten. Det är ofta kallare just i koloniområdet än i övriga Skarpnäck där min väderapp sagt att det varit 2 grader, precis som i Huddinge.
Det var kallt även i skorstenen, hade ju inte eldat sedan morgonen innan. Om inte sotaren som provtryckte första gången berättat hade jag nog blivit rädd. Jag har haft både kakelugn och öppen spis tidigare i livet, men aldrig en vedspis. I en vedspis har man inget spjäll som man öppnar och därför slipper att det ryker in.
Rök in var bara förnamnet. Innan jag fått fyr i spisen hade Lütsen flyttat in i mitt kök. Kylan lägger sig som ett lock i skorstenen och trycker ner röken.

Katterna fick gå ut och jag vädrade ordentligt. När jag sedan fått ordning på rökridåerna gick jag och la mig. Katterna hoppade upp i sängen och sov hos mig.
När jag gick upp vid 16-tiden hade spisen kallnat igen men det var nog 14 grader inne i alla fall. Helt okej att börja med.

Nu var skorstenen i alla fall uppvärmd och jag fick relativt snabbt fyr i spisen. Men jag hade inte tålamod, eller om det ens går med den lilla köksspisen, att värma upp 30 kvadrat så jag fuskade med att även ha ett vektorelement igång. Lyckades få till 20 grader.

Ägnade eftermiddagen och början av kvällen åt pluggande och lagade sedan middag, fjärilspasta och köttbullar. Till det drack jag av vinet jag skrev om i onsdags, det jag trodde var fel vin. Men det är rätt vin. Det är ett rött vin som också innehåller chardonnaydruvan. Som ju alla vet är min favvodruva i vita viner.

Klockan är strax 21 och jag tänker ta lite ledigt från studierna och antingen titta på någon deckare eller lyssna på en ljudbok. Imorgon är en annan dag och då får jag ta tag i pluggandet igen. Men först måste jag nog ta tag i eldandet igen. Snart är det dags att återvända till människobyn.

*Bild från pixabay

**Titeln syftar på en vers ur barnvisan Lille katt från Emil i Lönneberga

 

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

4 svar på Lille gris, om du frys så gör eld i spisen

 1. znogge skriver:

  Gud så kallt! Inte för att jag är så frusen men jag vill nog ha minst 18 grader på natten. Nu är det ju inga problem för vi bestämmer själv hur varmt vi vill ha. Tur att du har ett alternativ till vespisen. Det har varnats för frost i Skåne men med tanke på att vi har 15 grader lär det nog inte hända.

  Kram och god natt när det blir så dags!

  • Kraka skriver:

   Nu var jag ju inte hemma på nätterna när det var så kallt eftersom jag jobbade. Men det ska bli spännande att se hur det är imorgon när jag vaknar. Just nu har jag 20 grader och fortfarande fyr i spisen. Men när det väl slocknat blir det snabbt kallt inne när det är kallt ute. Ska väl bli lika kallt inatt som förra natten. Men jag har ju 5 grader mer i utgångstemperatur än igår. Så vi får se…

   Sov gott du också!
   Kram

 2. Ingrid skriver:

  I morgon ska i alla fall vi få varmt och det är redan varmare nu i kväll än det varit förut i dag. Nu, vid 22.30-tiden har vi 14 grader, så risken för nattfrost är nog tillfälligt över för den här gången.
  10 grader inomhus! Brrr…. Tur att du har vedspisen och ett element att ta till.
  Hoppas att du får en skön helg!
  Kram, Ingrid

 3. Pingback: Just an ordinary weekend | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *