Inklarat, eller hur det nu ska vara

Igår när jag kom till sjukhuset bestämde jag mig för att jag ville ha något att dricka med till nattjobbet. Jag tycker ju inte speciellt mycket om vatten, i alla fall inte vatten som inte är både bubbligt och smaksatt.

Till min glädje såg jag att det var extrapris på Coca Cola och man hade den där nya sorten med kanel, som påstås vara tillfällig men som jag hoppas ska bli kvar.

På bilden står det att man får två stycken, inkl pant, för 30 kronor. Att inkl är en förkortning för inklusive, det vill säga inkluderat eller möjligen inräknat om man vill uttrycka sig så istället. Det vet ju alla. Trodde jag i alla fall tills jag skulle betala.

Tjejen i kassan sa att jag skulle betala 32 kronor. Jag undrade självklart varför. För att du ska betala pant sa hon. Men den är ju inkluderad, det står inklusive pant sa jag. Du ska i alla fall betala pant sa hon. Nej, sa jag den är inkluderad. Du ska betala pant sa hon.
Jag försökte pedagogiskt förklara att inklusive betyder att den är inräknad. Då säger hon ja, jag vet att det står det och vad det betyder men du ska i alla fall betala pant.

Jag måste varit på gott humör igår, utvilad och så. För jag såg ett underhållningsvärde i att träffa på en så dum expedit.
Det var ju egentligen helt uppenbart att hon inte hade en susning om vad förkortningen inkl betyder. Inte heller vad inklusive eller inkluderad betyder. Men hon var envis som en röd gris med att hon visst visste vad det stod och vad det betydde men att jag skulle betala pant ändå.

Jag betalade 2 kronor extra för panten och var på väg ut. Då fick jag syn på hennes kollega. Han visste nog inte heller vad inkl betyder, men lät sig övertygas om att det är en förkortning för inklusive som betyder inräknat.

Han hämtade 2 kronor åt mig och slet sedan, mer eller mindre hysteriskt, bort skylten med orden så här får det inte stå. Det är fel!

I morse när jag gick hem var skylten tillbaka och annan personal på plats i Pressbyråkiosken. Jag avstod från att kolla om den tjänstgörande personalen visste vad det står och innebär.

Nu fick jag mina 2 kronor, men just där och då, innan jag fick pengarna, kändes det som att hela situationen var som en absurd teater. Underhållningsvärdet i att se dessa båda unga människor bete sig i affären var väl värt 2 kronor. Men mn kan ju undra omm deras chef varit lika road…

Jag minns faktisk när jag lärde mig vad inkl betyder. Jag var i förskoleåldern och mamma förklarade vad bokstäverna betyder och innebär. Ordet inklusive var däremot för svårt och jag var nog till och med i mellanstadiet innan jag slutade säga mitt egenpåhittade ord ”inklarat”. Ganska fiffigt egentligen, man hade ju klarat av att lägga in den där extra kostnaden i priset.

Nu är det sovdags för mig. Ha en bra dag gott folk!

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Inklarat, eller hur det nu ska vara

 1. Ingrid skriver:

  Det är inte lätt alla gånger! Jag skulle lämna tillbaka en tom läskback, det var innan det fanns automater som tog emot dem, men fick se på kvittot att jag fått betala för tombacken i stället för att få ett avdrag. Jag visade det för kassörskan som bad om ursäkt och genast gav mig pengar, men jag ville ju ha beloppet x2 och det gick inte att få henne att förstå det. Till slut fick jag mina pengar, men jag vet att hon var övertygad om att jag lurat henne.
  Hoppas att du får en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

 2. znogge skriver:

  Inkl har jag alltid vetat vad det betyder och det måste självklart också personalen känna till. Bra att du stor på dig även om det bara rörde sig om två kronor. Personalen borde naturligtvis inte argumenterat utan gett dig pengarna direkt. Förmodligen var du på gott humör 😀

  Ha en bra dag!

 3. wiolettan skriver:

  Otroligt, det var vad jag tänkte då jag läste ditt inlägg. Tills jag kom till det du hade skrivit ”dessa båda unga människor”, då förstod jag lite bättre.
  Jag tycker om ditt ord”inklarat”, borde stå i ordlistan.
  Ha det bra.
  Kram!

  • Kraka skriver:

   Tack Wiolettan!
   Jag är faktiskt riktigt nöjd själv med mitt orduppfinnande, inte minst med tanke på att jag var väldigt ung när jag hittade på det. Inte ens läskunnig.

   Ha det bra du också!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *