Värmande hemtrevnad – Bloggutmaning i oktober 5

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i oktober med en fråga att besvara varje dag.

Jag har en kamin hemma, sant eller falskt?

Inte hemma, men i stugan. Jag har en köksspis. Inte så stor, men lagom för att få känna den där speciella värmen som man får när man eldar.

Jag har haft kakelugn på två ställen där jag bott och öppen spis på ett. Jag älskar verkligen möjligheten att kunna elda.

*Bild från pixabay

 

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i oktober 2019, Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Värmande hemtrevnad – Bloggutmaning i oktober 5

 1. Mösstanten skriver:

  Det är verkligen mysigt att kunna elda. Den möjligheten har jag inte. Jag får nöja mig med stearinljus.

  • Kraka skriver:

   Jag har precis, i augusti, låtit täta rökgången och fått en ny skorsten byggd. Är så nöjd! Trots att det kostade en hel del. Innan hade jag eldningsförbud här i stugan. Men snart måste jag flytta hem. Vi får bo här till 31:a oktober, men man stänger vattnet tidigare och då blir det besvärligt. Inte bara för att man måste ta med vatten. Toaletterna stängs också.
   Man har sagt att man ska stänga vattnet söndagen den 13:e, men tidigare om det blir minusgrader. Det har det varit inatt tror jag. I vart fall var det 0-gradigt då jag gick upp. Troligen flyttar vi hem den 11:e. Men det kan bli tidigare i veckan.

 2. Ingrid skriver:

  Det är härligt med ”levande” värme. På Stenstugu fanns det vedspis när jag kom dit, men 1975 renoverade vi köket och då tog vi bort den. Så dumt!! Man det var så på den tiden; allt gammal skulle ut och ersättas med moderniteter. Däremot finns det fortfarande kvar tre kakelugnar som det går att elda i.
  Hoppas du har piggnat till lite och får en skön helg!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, allt skulle bort. I min exmans hus hade man haft kakelugn och även köksspis. Jag kostade på en helt ny kakelugn, en med täljsten inuti, och lät täta rökgången. La nog ner närmare 80 000 kronor, inklusive att jag fick lite rabatt för att vi kände han som sålde kakelugnar. Allt försvann när jag skiljde mig. Det var ju inte mitt hus. Han hade det innan vi gifte oss. Men det var värt varenda krona att slippa ifrån den psykiska misshandel som han utsatte mig för. Han drack och var hur elak som helst. Gick inte att leva med. Trots att jag älskade min kakelugn.

   Tack! Jag är bättre idag. Måste återvända till livet igen.

   Ha en fin lördag!
   Kram

 3. skogsnuvan skriver:

  Jag har spis i köket och braskamin i rummet och öppen spis i sovrummet och visst är det mysigt att elda men det går åt mycket ved och den ska man släpa hem från skogen kapa och klyva och bära in i vedboden och släpa in i huset i snön så jag vet inte. Det är ett jäkla jobb och nog hade jag heller på element men det blir för dyrt. Ha en bra lördag du också.

 4. Micke skriver:

  Det hade vi också i mitt föräldrahem fast den var sönder och användes aldrig…däremot hade vi en övernattningslägenhet inne i stan med fullt fungerande kakelugn…minns hur morfar och jag hämtade ved från allt som de rev där på 70-talet…mycket skulle ju rivas även på den tiden , tyvärr, för att ersätta det med nytt.
  Det blev många kvällar vid den kakelugnen…trevligt tycker jag och förmodligen därför jag älskar lägereldar…tillbaka till ursprunget på något vis.

  Ha en underbar lördagskväll nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *