Fredag, lördag & söndag

Fredag

Det blev en tidig morgon och sedan en riktigt lång dag. Jag skulle ha en studiedag på Newmaninstitutet och sedan åka direkt till Älvsjöhyttan efteråt.

Jag drack kaffe som vanligt och åt några skorpor. Tänkte att jag nog kunde köpa något ätbart på vägen. Men så blev det inte.

Eftersom jag skulle iväg direkt åkte jag bil till Uppsala. Det är riktigt dyrt att parkera i stan och jag bestämde mig för att parkera nära Ultuna och ta bussen in till stan. När jag nu ändå var så nära sjukhuset passade jag på att beställa en tid åt Orvar. Han börjar bli en stor pojke nu och ska kastreras.

Jag började med att göra kaffe när jag kom till skolan och sedan gick förmiddagen snabbt. Eftersom jag hade en lång resa framför mig bestämde jag mig för att äta på stan. Hittade ett ställe med pastarätter.

Först en fräsch sallad

Gräddig pasta med fläskfilé

När jag kom tillbaka till eftermiddagens lektioner hade jag riktig ”paltkoma”. Höll nästan på att somna. Men sedan hade vi en kortare rast och jag ställde mig vid ett öppet fönster och andades in nytt syre. Sedan gick det bättre.

Vi slutade klockan 17 och jag skyndade till bussen. Det var riktigt höstväder ute och höstkänslan var total med träd i rött och gult. Det här trädet, nära Ultuna, var verkligen ståtligt i sin gula dräkt.


Jag startade gps:en för att hitta den kortaste vägen från Uppsala. På vägar jag nog aldrig åkt förut tog den mig ut till väg 55. Sedan bar det av mot Värmland, via Uppland och Dalarna. Synd att det var mörkt redan då jag åkte.

Resan var lång, regnig och bitvis dimmig. Det var mörkt och hade jag inte varit här tidigare, flera gånger faktiskt, hade jag aldrig hittat.

När jag kom in träffade jag en man som var här för första gången. Han är fårbonde och vi hade ett spännande samtal om får och deras livsvärld.
När han sagt godnatt och gått upp på övervåningen bäddade jag min säng, gjorde en kopp kaffe av mitt medhavda snabbkaffe och hittade faktiskt också ett glas vin i köket. Troligen hade de druckit det på kvällen. Man betalar sedan per glas så jag känner inget dåligt samvete för att ja hällde upp ett glas åt mig. Jag är ensam på nedre våningen, i mitt vanliga rum bredvid pannrummet.

Jag har tittat på kvällens avsnitt, det näst sista, av The Sinner. Det är spännande nu i slutet och en hel vecka till nästa avsnitt.

Ska strax sova. Imorgon blir en spännande dag.

 

Lördag

Vaknade någon gång vid halvåttatiden. Gick upp och gjorde mig en kopp kaffe. En av de andra deltagarna var också vaken och satt i köket med en kopp te. Vi pratade om katter.

När gänget som hade ansvar för frukosten kom till köket gick jag till mitt rum och klädde mig. När frukosten var klar åt vi och jag inmundigade ett hårdkokt ägg, som jag lyckats övertyga köksgruppen om att det skulle koka 12 minuter, och två mackor med ost. Kaffe förstås.

Utsikt från farstubron

Jag är alltså på en seminariehelg, Ekofilosofisk verkstad, som den här gången handlar om kunskap. Med frågeställningar av typen: ”Vad är kunskap?”, ”Vilken kunskap behöver vi?”, ”hur får vi kunskap?” och andra frågor i samma genre.

Vi startade upp diskussionerna som går till så att någon ställer en fråga eller väcker en tanke. Sedan går man varvet runt och alla säger något om det som tagits upp. Sedan har man en stund så man begär ordet och det hela avslutas sedan med ytterligare en runda.

Vi hann med några frågor före lunch, bland annat min frågeställning om problemet med att skilja på vad som är ”bra” och ”dålig” kunskap på nätet. Det läggs ut så mycket som är medvetet osant. Jag tycker bland annat att det behövs mer källkritik och att man ställer frågorna: ”Vem är avsändaren?”, ”Vad är budskapet/syftet?” och ”Vem är tänkt som mottagare?”. Det är basic och jag minns att jag lärde mig den metoden på högstadiet i grundskolan. Långt före internets tid.

När det var dags att laga till lunchen fick jag veta att man bestämt att jag ingick i lunchgruppen. Vi skulle ha pasta, en tomatsås med räkor och en sallad med ruccola och bönor.

Min lunchtallrik

Efter lunch hade vi försten lite längre paus. Hade tänkt gå ut på promenad, men precis då passade det på att regna rejält så jag sov lite middag istället.

Klockan 15:00 skulle vi börja igen och då skulle en hemlig gäst komma. Det visade sig vara professor Pontus Örtendahl som höll en föreläsning för oss. När han åkt fortsatte vi våra diskussioner fram tills det var dags för middagstillagning. Den var jag däremot inte inblandad i och kunde reda ut lite andra problem. En revision där jag är revisor och det visade sig att den andra revisorn numera är bosatt i Rom. Men jag har mailat och bett om adressen för att skicka pappren och få en påskrift.

Satte mig tillsammans med de övriga för att invänta middagen. Det skulle bli kyckling med ugnsrostade grönsaker.

Middag

Efter middagen sa folk godnatt lite vartefter. Vi blev några som satt kvar en stund och pratade. Om romsk kultur och svensk resandekultur. Jag levde tillsammans med en resandeman under ett antal år i min ungdom och kan, om inte allt, så väldigt mycket om resandekultur i Sverige. Det är en annan värld som många inte vet något om trots att den finns nära i vår vardag.

Vid 22-tiden sa vi, de sista tappra, godnatt. Imorgon ska vi börja tidigt och jag tillhör frukostgruppen. Hur kul är det på en skala för en som är kroniskt morgontrött…

 

Söndag

Lyckades kravla mig ur sängen i tid, med marginal. Men jag var så trött! Visserligen blev det något bättre efter en kopp kaffe, men tröttheten satt i hela förmiddagen.

Apropå förmiddagen så hann vi med två frågor som diskuterades och ventilerades. Sedan var det dags för lunch. Medan lunchgruppen tillagade maten packade jag och städade rummet där jag sovit.

Lite rester och en omelett med halloumi

Efter lunchen städade jag några gemensamma utrymmen och sedan var det dags att åka hem. Jag skulle ha sällskap med två av de andra deltagarna på vägen. En från Nacka och en från Hökarängen.

Jag missade någon avfart, är inte så hemma i trakterna däruppe och vi tog vägen via Karlstad. Men det gjorde inte så mycket. Ingen av oss hade speciellt bråttom.

Vid Arboga stannade vi och fikade. Jag drack kaffe och åt en leverpastejmacka. Det var gott att få något i sig.

Skjutsade hem tjejerna till respektive hemort och åkte sedan hem. Kattpojkarna blev glada när jag äntligen var hemma. Nu har de fått mjukmat och jag har hällt upp ett glas rött. Ska se Innan vi dör på svtplay och sedan ta ett skumbad. Helgen har vartit bra, men nu är jag trött och behöver ladda nya ”skedar” till imorgon. Planerar inte så mycket interaktioner för varken måndag eller tisdag, men jag kommer inte att tillbringa all tid med katterna så lite laddning behövs.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

7 svar på Fredag, lördag & söndag

 1. Ingrid skriver:

  Du har verkligen haft några intensiva dagar! Jag blir matt bara av att läsa om allt du hunnit med. En sån där seminariehelg verkar definitivt inte vara något att leka med.
  Jag följer också The Sinner – Hur ska det gå för Julian och alla de andra?
  Nu är det dags för mig att gå till sängs!
  Kram, Ingrid

 2. Geddfish skriver:

  Det var en intensiv och givande helg för dig!
  Jag har haft det mera lugnt, fast jag kan allt ruscha jag med.
  Ha det så himla fint. Kram!

 3. Znogge skriver:

  Kan tänka mig att helgen har varit väldigt givande och intressant men jag misstänker att den var ganska så intensiv också. Kanske dags att vila ut lite nu 😉

  Kram och god morgon!

 4. Pingback: Ratio och intellectus, kairos och chronos och så de där små sakerna vi får glädja oss åt | Kraka

 5. Kraka skriver:

  Tack!

  Ja, jag skulle behöva vila lite nu. Men jag får nog kämpa på ett par veckor till. Sedan reser jag till London, bara för nöjes skull.

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *