Summa summarum, snipp, snapp, snut, 2019 är slut

Året 2019 är över och 2020 har precis kommit igång. Jag som är en optimist i min grundpersonlighet är nattsvart pessimistisk. Inte i mitt personliga liv, men för samhället och den vård som jag lagt större delen av mitt vuxna jag på att tjäna. Det säger något…

 • Vad mådde du bra av 2019?
  Egentid, tid med katterna och tid med min son.
 • Vad har du sörjt 2019?
  Lucas, men också Spock Skywalker som drunknade i slutet av sommaren.
 • Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
  Var ledig nästan helt under sommaren. Jobbade bara några få arbetspass.
 • Vad la du mest tid på?
  Studierna. Jag ”klockar” all tid jag använder till mina studier och det är förbluffande många timmar.
 • Vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?
  Jag säger som Lotta på Bråkmakargatan: ”Det är konstigt med mig, jag kan så mycket”.
 • Vem saknade du?
  Just nu saknar jag Lucas alldeles enormt. Han fattas oss verkligen.
 • Vilka lärdomar tar du med dig från 2019?
  Igår fanns, idag finns men imorgon vet vi inte om vi finns.
 • Vad var din största framgång 2019?
  Bra fråga. Vet faktiskt inte.
 • Största utmaningen?
  Pluggandet är en utmaning. Speciellt som det är ganska svårt och tar massor av tid.
 • Hur har du utvecklats under året?
  Utvecklas hela tiden. Både på jobbet, i skolan och privat.
 • Vad inspirerade dig 2019?
  Jag blir väldigt inspirerad av mina studier. Fascinerad över att människor funderat på samma frågor som jag för flera tusen år sedan, alltså långt före vår tideräknings början som ju bara är tvåtusen år.
 • Bästa besluten 2019?
  Att låta Orvar (*Säterjäntans Orpheus) flytta hem till mig. De blev ett så bra team han och mina pojkar. Det var också skönt för Kingston att slippa bli ensam när Lucas så tragiskt avled av akut sjukdom.
 • Hur tog du hand om dig själv?
  Unnade mig. Framför allt unnade jag mig egentid.
 • Vad vill du göra om 2020?
  Egentligen skulle vilja åka på Norbergfestivalen igen i sommar. Men det går inte. Kanske nästa år?
 • Vad önskar du att du gjort mer?
  Varit mer med Lucas. Men jag vet att jag varit hemma hos katterna precis så mycket som var möjligt.
 • Vad önskar du att du gjort mindre?
  Egentligen ingenting.
 • De bästa nya människorna du träffade?
  Träffade egentligen inga nya människor utom på jobbet och i föreningslivet. M på St Göran, vi skulle ses i somras men det blev aldrig av. Men jag fick ett sms på nyårsafton med en gottnyttårhälsning.
 • Vilken politisk debatt engagerade dig mest?
  Ingenting. Det är ju bara en massa tjafs i politiken och alla verkar fientliga mot vanligt folk med vanliga inkomster. Man ska vara rik och frisk i det nya Sverige. Helst ska man också skämmas för att man är född här.
 • Hur skulle du beskriva din stil år 2019?
  Sportig med långbyxor och t-shirt. Men också klänningar.
 • Vad gjorde du på din födelsedag 2019?
  Blev bjuden på middag av min son.  Men först hade jag en av de obligatoriska dagarna på skolan.
 • Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
  Att Lucas inte blivit sjuk. Vi saknar honom så mycket.
 • Årets bästa film?
  Quick.
 • Största musikaliska upptäckten?
  Jag har lyssnat på ovanligt lite ny musik under året. Mest listorna från 2018 och 2017 på Spotify. De där listorna där de sammanställer din musik för året som gått.
 • Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?
  Nej, jag hatar inte. Men jag tycker rejält illa om församlingens kyrkoherde.
 • Favoritprogram på TV?
  Deckare är alltid en favorit.
 • Hur tillbringade du jul?
  Jag och F var hemma hos min bror och svägerska.
 • Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om år 2019?
  Inga speciella låtar, men den speciella musikstil som Norbergfestivalen representerar.
 • Vad spenderade du mest pengar på?
  Resor, upplevelser och mat/fika ute. Det är alltid mina stora utgifter. Men den där skorstenen kostade också en hel del. Men det var en engångsutgift.
 • Höll du några av dina nyårslöften? Kommer du ha några nya för nästa år?
  Svaret är nej på båda frågorna.
 • Vilket datum från år 2019 kommer du alltid minnas, och varför?
  Den 11 december då Lucas somnade in i min famn på Ultuna.
 • Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
  Inte vad jag minns. Några arbetskamrater, men inta av vännerna.
 • Dog någon som stod dig nära?
  Spock Skywalker och Lucas. Jag var på en begravning och minnsesstund. Det var för en tdigare anställd i församlingen. Jag vet vem hon var, men kände henne inte. Blev tillsagd att det var passande att jag var närvarande. Så då var jag det.
  Min fantastiska granne dog också, i slutet av sommaren. Men jag fick veta det först efter begravningen.
 • Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
  Oerhört mycket ledsnare. Hela samhällskontraktet har rasat och Sverige har blivit ett vidrigt land att leva i för så många. Bara allt som händer i sjukvården är så hemskt så jag skulle kunna gråta dygnet runt över det.
 • Vilka länder besökte du?
  Holland och England.
 • Är det något du saknat år 2019 som du vill ha år 2020?
  Ett annat samhälle.
 • Största misstaget?
  Att jag inte var flitigare och jobbade mer med mina ”listor”.
 • Har du varit sjuk eller skadat dig?
  Jag har fått axelskador, på båda sidorna. Ingen vet vad det beror på för någon läkartid har jag inte lyckats skaffa mig. Men om jag är förkyld eller tror att jag har halsfluss är jag välkommen. Orkar inte ens ringa min husläkare längre. Min läkare förresten, jag har aldrig sett människan och vet inte vem hon är.
 • Bästa köpet?
  Min nya skorsten och tätningen av rökgången.
 • Citera en sångtext som summerar ditt år.
  Sverige har flest dollarmiljardärer i Norden, klyftorna mellan dem som har mycket och dem som lever på marginalen ökar mest i hela OECD, allt fler är är fattiga (relativ fattigdom enligt EU:s mått, vårdköerna ökar lavinartat och den som har en privat försäkring får tränga sig före i kön. Det är lättare att få en läkartid om man är förkyld än om man har cancer.
  Kompetensen är hög, men det finns inte tillräckligt med personal.
  Man ska hela tiden spara och människor får inte den vård och rehabilitering som är livsavgörande.
  Det enda som är glädjande är att media äntligen börjat skriva om eländet ås folk får veta. Sen får vi se vid valet, om folk begriper sitt eget bästa.
  Jag känner mängder med människor som arbetar i den nya gig-ekonomin, det vill säga vet inte från dag till dag om de har jobb imorgon. Daglönare kallades det en gång i tiden. Har du ingen ”fast” anställning kan du inte få en egen bostad, inga lån, inte bli en fullvärdig samhällsmedborgare. Prekariatet kallas de, de som ligger långt under arbetarklassen i status. Det nya Sverige…

  ”Sådan är kapitalismen
  otack är den armes lön
  Det är de rikas paradis men
  ingen hör en fattigs bön
Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Summa summarum, snipp, snapp, snut, 2019 är slut

 1. Znogge skriver:

  En trevlig sammanfattning av det gångna året. Att förlora ett husdjur är som att förlora en familjemedlem och det tar tid att komma över det. Eller rättare sagt lära sig att leva med det vilket det väl egentligen handlar om…

  Själv tycker vi det är skönt att vara hemma igen och det blir ingen sen kväll kan jag säga!

  Kram och god fortsättning!

  • Kraka skriver:

   Ja, man lär sig leva med det. Det brukar lätta lite när jag hämtat urnan och nu väntar jag på obduktionssvaret. Känner naturligtvis oro för att de misstog sig och att han inte hade den dödliga sjukdomen. Men allt tydde på det så det var säkert rätt. Men jag vill veta.
   Jag tänker ofta på de schäfrar jag haft och alla katterna som lämnat det jordiska. De finns kvar i hjärtat för alltid.

   Förstår att det är skönt att vara hemma. Jag är också nöjd med att ha en ledig natt, även om det bara är en. Kommer nog att vara vaken länge, det är inngen idé att vända tillbaka dygnet och jag har dessutom sovit lika mycket som inför en jobbnatt.

   Ha en riktigt god fortsättning på 2020!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *