Det är synd om människorna och syndare blir det

Min son och många i hans ålder brukar säga att när de blir gamla finnns det ingen pension att få. Börjar bli benägen att tro dem.

Idag läste jag att man håller på att arbeta på ett förslag om att pensionsåldern ska följa medellivslängden och alltså justeras vartefter. Tanken är att den första medellivslängden att utgå från ska vara 2020 och sedan ska den påverka pensionsåldern 6 år senare, alltså 2026. Sedan ska det fortsätta så att pensionsåldern bygger på den 6 år tidigare medellivslängden.

När Sverige, som det första landet i världen, införde ålderspension 1913 la man pensionsåldern till 67 år. Det året var medellivslängden 60 år. Man räknade med att den som ens uppnådde pensionsåldern skulle, i snitt, få pension i 7 år.

Eftersom systemet missgynnade kvinnor, bland annat, infördes folkpension 1958. ATP, allmän tilläggspension, infördes i början av 1960-talet.

Man har de senaste åren pratat mycket om att äldre är så pigga och ”vill” jobba längre. Det torde vara en sanning med modifikation eftersom många tvingas jobba trots pension eftersom de inte klarar sina basala utgifter på den pension de får.
Nu kan man ju fråga sig hur man tänkt sig denna ”nya” idé om en pensionsålder baserad på medellivslängd. Hur många år har man tänkt lägga till? Den ursprungliga pensionen, då man faktiskt hade livslängd i åtanke, var 7 år. Det skulle innebära att den som går i pension 2026 skulle behöva vara någonstans mellan 75 och 76 år för att, som tidigast, få gå i pension. Det kanske man kan om man ägnat sitt yrkesverksamma liv till att nöta byxbaken i Riksdagens bänkar. Men knappast om man jobbat i vården, släckt bränder eller jobbat på byggen.

På väg till jobbet?

UPPDATERING:

Hur tänkte jag nu då, när jag räknade? Ska det bli jämförbart med 1913 så innebär det att man får gå i pension tidigast vid en ålder av 89-90 år. Så det blir nog ingen pension för de som är unga idag. 🙁

Det här inlägget postades i Livet, Rubriker som fångat mitt intresse, samt ett och annat från nätet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Det är synd om människorna och syndare blir det

 1. Znogge skriver:

  Jag kan bara hålla med dig om att det är ett befängt system. Det är väldigt stor skillnad på vad man har arbetat med och hur länge kroppen klarar av arbetet. Är det meningen att man ska omskola sig som sjuttioåring om kroppen inte orkar och hur finansieras det? Studielån? Jag förstår ärligt talat inte hur det har kunnat bli så här i vårt land. Många arbetar garanterat längre för de vet att pensionen inte kommer att räcka till. Jag kan också förstå ungas oro…

  Kram

  • Kraka skriver:

   Jag vill minnas att Fredrik Reinfeldt pratade om att höja åldern då man kan få studielån just för att pensionärer skulle kunna omskola sig till nya yrken om de hade jobb de inte orkade fortsätta med. Hur nuvarande moderatledning ser på just det vet jag inte, men det är rent allmänt mycket som förändrats i deras tänk. Oftast inte till fördel för oss ”vanliga”.

   Nu är nytt pass beställt, nattlunchlådan packad och snart bär det av till en jobbnatt. Hoppas du får en god natts sömn innan morgondagen.
   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Man kan verkligen fundera över hur det är tänkt!
  Tur att man är så gammal som man är, men mina barn är bekymrade.
  Hoppas att du får en lugn jobbnatt!
  Kram, Ingrid

 3. Mösstanten skriver:

  De vill ju knappt anställa folk över 40. Det är något som haltar här.

 4. skogsnuvan skriver:

  Det är ju inte klokt. Jag säger som Ingrid. Tur att man är gammal och pensionär. Synd om dom som kommer efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *