Fem en fredag v. 5: Skräp

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad är något du av misstag kastat bort?
 2. Hur ser din mejlkorg ut?
 3. Vad behåller du gärna som andra ser som skräp?
 4. Hur noggrann är du med källsortering?
 5. Hur skräpigt är det i din omgivning?

 

 1. Egentligen inget, vad jag kan minnas. Säkert finns det något som jag kastat och sedan kommit på att jag skulle behövt ha kvar.
  Örhängen, vantar och sådana småsaker har jag tappat, men det räknar jag inte till att kasta bort. De har blivit tappade.
 2. Den behöver rensas. Det är så sjukt mycket reklam och erbjudanden man får hela tiden. Men de är ju i alla fall bara på en webbsida, värre med alla reklamerbjudanden som samlade sig på hög förut. Nu har jag, sedan kanske 15 år, en skylt på dörren om att jag inte vill ha reklam. Pappersreklam borde förbjudas. Ett enormt slöseri av naturresurser.
 3. Det finns nog massor av minnessaker, saker med nostalgivärde bara för mig. Men något jag kommer på direkt så är det kvitton. De flesta verkar inte ens ta dem vid kassan. Jag tar dem alltid. Speciellt efter att jag höll på att åka fast för stöld av ett Aftonbladet. Jag hade det i min väska, hade köpt det inne i stan. Gick in på min lokala ICA för att köpa någon småsak och de fick syn på tidningen och ville se kvitto. Det hade jag inget och det gick åt mycket övertalning för att de inte skulle kalla på polis. Men jag fick lova att aldrig mer gå in i affären utan att ha kvitton på det jag hade med mig.
  Det är kanske femton år sedan, men jag kan fortfarande känna den där känslan av att inte bli trodd och inte kunna bevisa att de hade fel. Det är lättare nu i alla fall, när jag inte använder kontanter, för då finns ett bevisvärde i kortutdraget. Men det är i så fall i ett senare utredningsskede och jag vill aldrig, aldrig mer vara med om att bli misstänkt för att snatta. För det gör jag verkligen inte.
 4. Fanatisk. Jag sorterar hemma ner på detaljnivå. På jobbet kan en och annan förpackning hamna i soporna när det är bråttom.
 5. Det är rörigt hemma och skulle behöva både städas och renoveras. Men tidsbristen har sått i vägen och gör ännu.
  Där jag bor, ”hemma i stan”, är det förfärligt skräpigt och blir bara värre och värre. Många ställer bara ut sina grovsopor på gården och tycker att någon annan ska ta hand om dem. Sedan får vi alla dela på kostnaden när föreningen måste forsla bort. Som privatperson är det gratis att lämna grovsopor, för företag, och dit räknas också en bostadsrättsförenings förvaltning, kostar det pengar. Vi har fått höjda månadsavgifter många gånger på grund av just den här onödiga skräphanteringen.
  Jag förstår mig inte på folk som skräpar ner där de bor på det sättet. Finns inget försvar för det. Att skylla på att man inte har bil är inte okej. Då får man lösa det på något sätt.

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Fem en fredag v. 5: Skräp

 1. Mia skriver:

  Det där med nedskräpningen i städernas bostadsområden verkar vara väldigt vanligt….jag förstår inte att det ska vara så svårt!! Men det är klart, att bara slänga och veta att andra tar hand om det är ju enkelt även om det får konsekvenser…. men inte kul!

 2. Din historia om kvitton stämmer till eftertanke!!! Ska ta kvitto oftare efter detta!

 3. znogge skriver:

  Vi sopsorterar också noggrant för det är det minsta man kan begära tycker jag. Det blir dessutom snabbt en vana.
  Vissa saker som har ett personligt minne kan onekligen vara helt ointressanta för andra men så är det.

  Kram och fredlig fredag!

 4. mitt örhänge tappade jag när jag dansade i Gyllene Salen..7

 5. Ingrid skriver:

  Jag sparar också kvitton – annars kan man ju inte bevisa sitt köp om något varit felaktigt. Det har hänt att jag fått gå tillbaka till Konsum med både det ena och det andra. Förr samlade jag dem månadsvis och prickade av på månadsfakturan, men så energisk är jag inte längre, utan de kastas efterhand.
  Här i området har vi också en del som är förfärligt dåliga på sopsortering. Glasburkar ställer man bara på golvet, för någon glassulo har vi inte (de är så dyra). En gång hittade jag en dator i trädgårdsavfallet.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

 6. A ROOM OF MY OWN skriver:

  jag tar också alltid kvitton. särskilt om jag vet att jag ska gå in i flera affärer. ibland visar jag väskan i kassan när jag går in och säger att nu har jag faktiskt det här med mig. så hänsynslöst att förorsaka onödiga utgifter för andra i föreningen!

 7. Micke skriver:

  Det där med kvitton är jag alltid noga med oavsett vad jag handlar, speciellt då allt är på kort nästan, då är det ju bra att kontrollera så rätt summa dragits.
  Håller med dig angående reklamen i tex brevlådan, nu har våran skylt om att vi inte vill ha reklam ramlat av så nu är det fullt med papper i brevlådan nästan varje dag.
  Får skaffa en ny…snarast.

  En del borde ta mer ansvar över sitt sophanterande…ofta det står bredvid kärlet trots att de lätt kunnat knö in det i behållaren…sådant gör mig nästan tokig men jag har vant mig tror jag…en del människor är som de är 🙁

  Ha det bäst nu.

 8. Pingback: Fem en fredag v. 6: Spel - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *