Fem en fredag v. 9: Avslut

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. När var senast du gjorde ett avslut?
 2. Vilken film/tv-serie tycker du slutat på bästa sätt?
 3. Vad är något du vill säga tack och hej till?
 4. Hur avslutar du helst en lång vecka?
 5. Vad kommer du aldrig göra igen?

 

 1. När jag i januari lämnade Svenska kyrkan.
  Ett smärtsamt avslut, men det kyrkorådets ordförande gjorde gick över gränsen. Jag kände att jag inte kunde vara en del av det. Vi lever i en demokrati. Än så länge. Jag accepterar inte att man försöker tvinga på mig munkavle. Tystnadskulturer är en av demokratins värsta fiender.
 2. Ingen aning så här på rak arm.
  Många filmer och TV-serier har slut som öppnar för en fortsättning. Det gör att man lämnas med mängder av obesvarade frågor.
  Men filmer som Titanic och Så som i himmelen har de enda möjliga sluten. Hade inte männen i de här filmerna dött hade romantiken inte levt kvar. Det hade blivit en vardag som troligen inte skulle hållit för  livets påfrestningar. Klasskillnaden, att komma från olika världar, speciellt då kvinnan kommer från överklassen och mannen är fattig brukar vara jobbiga. I mitt andra exempel kommer jag inte ihåg de exakta detaljerna, men de kom också från det vi brukar kalla ”skilda världar”.
  Just eftersom de dog kan vi minnas deras kärlek för alltid och gråta och le. Ännu mer romantiskt är det kanske om båda dör. Det är väl Romeo och Julia ett exempel på.
 3. Skulle gärna säga hej och tack till mina extrakilon. Inte för att jag är väldigt tjock, för det är jag inte, men mina fötter och ben skulle må bra av mindre belastning. Precis så många kilon som en packad vandringsryggsäck vore bra.
 4. En bra film eller ljudbok. Ett glas vin. Bara jag och katterna.
 5. Det finns ett ordspråk som säger: ”Man ska aldrig säga aldrig”, men jag känner verkligen att jag aldrig kommer att flytta ihop med någon igen.
  Mitt behov av egentid har ökat i kvadrat genom åren.

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

13 svar på Fem en fredag v. 9: Avslut

 1. Ingrid skriver:

  Så roligt att läsa dina svar!
  Jag förstår att avslutet då du lämnade Svenska kyrkan var ett svårt och bittert beslut, så mycket tid och engagemang som du verkar ha lagt ner där.
  Jag hoppas att du har en skön söndag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Tack Ingrid!

   Ja, det var ett smärtsamt beslut. Men oundvikligt.

   Eftersom jag jobbar alla helger nu under en längre period så har jag en skön förmiddag innan det är dags för veckans sista pass.

   Hoppas din söndag blir fin och bra!

   Kram

 2. Znogge skriver:

  Trevligt att läsa dina svar. Jag håller med om att tystnadskultur är bland det farligaste som finns och det kan man aldrig stå bakom. Det finns helt enkelt inte på kartan.
  Extrakilon ja… Det finns några här så nu är det krafttag som gäller.

  Kram och ha en härlig söndag!

 3. Mia skriver:

  Jaaaaa, vilka härliga svar på frågorna, för jag känner igen så mycket av dom 🙂
  Sista är klockren….fast jag bor ju med min syster numera, önskar jag hade mer egentid
  Ha en fin söndag nu 🙂

  • Kraka skriver:

   Tror nog att det ändå är lättare att bo ihop med en syster än med en svartsjuk karl.
   Hoppas din söndag var bra.

 4. Geddfish skriver:

  Trevligt att läsa dina svar! Och känner igen mig på en del.
  Jag har faktiskt gått ur kyrkan vid två olika tillfällen (och gått in igen)!! Just nu är jag inne sedan jag blev änka för åtta år sedan. Gick Caminon med kyrklig grupp och har numera rätt mycket engagemang. Än så länge funkar allt och jag har lärt mig där jag kan säga ifrån.

  Kram och en önskan om en härlig 1 marssöndag!

  • Kraka skriver:

   Jag är inte så brydd över det där med att jag gått ur kyrkan. Jesus var trots allt inte med i Svenska kyrka.
   Här i Växjö är det dessutom inget problem. Jag går i kyrkan som vanligt. Möjligen är jag lite mer generös med kollekten nu när jag inte betalar avgift via skatten.
   Kram

 5. Musikanta skriver:

  Eftersom du varit med om så tråkiga saker var det kanske ett rätt beslut att gå ur Svenska kyrkan. Du kan ju alltid gå dit ändå på musikgudstjänster och annat. Synd bara att det kanske berodde på en enda person. Olämpliga människor finns det ju på alla ställen, tyvärr även inom Svenska kyrkan. Jag vore också tacksam om mina extrakilon försvann. Känner också det i kroppen när jag promenerar. Men det är lättare sagt än gjort när man gillar mat…
  Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag går i kyrkan som vanligt. Men inte i det som var min församling. Situationen är mer komplex än jag ens kan berätta. Det föreligger ju en viss tystnadsplikt även efter att man lämnat ett förtroendeuppdrag. Men det som hände är helt oacceptabelt och jag är både arg och besviken. Funderar fortfarande på om jag ska göra en anmälan till domkapitlet.

 6. Paula skriver:

  Hej, så lika vi tänker. Jag var så djupt olycklig efter min senaste skilsmässa, och så blev det så bra. Äntligen fick jag leva precis som jag ville, och som sällskap har jag mina djur och de är det bästa sällskapet man kan ha. Goda vänner, familj, inte nästgårds men ändå…
  Glömde visst nämna att jag också mer än gärna skulle lämna ett gäng kilon bakom mig, jag har rejäl övervikt så mina ben och min rygg skulle verkligen tacka mig…
  Ha en fin vecka!

 7. Pingback: Fem en fredag v. 10: Ensam - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *