Inte så klimatsmart som man tror – Bloggutmaning i mars 3

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i mars med en fråga att besvara varje dag.

 

Denna månad börjar alltså skatten på plastpåsar, hur påverkar det dig?

Det visar sig väl med tiden vilken påverkan det kommer att ha. Men enligt vad som skrivits i media skulle en vanlig plastkasse kosta 7 kronor från 1:a mars. Men när min son och jag var i en affär där vi inte varit förut och bara skulle titta runt idag hittade vi en del vi ville köpa. Jag sa till honom att nu är kassarna dyra, men det var nog den billigaste kassen sedan man började ta betalt. Den kostade 2:50.
Hur man gör med avgiften på de där tunna påsarna vet jag inte, men ingenstans där jag varit har det stått att de kostar pengar.

I Växjö kan man ta frukt och grönt i papperspåsar som fungerar i matavfallsåtervinningen. Så sådana har jag fått ihop en liten hög av.
Jag har också köpt ett par uppsättningar flergångspåsar för grönsaker och frukt. Men de måste väl tvättas ibland gissar jag. Jag kommer inte att tvätta dem ihop med mina trosor. Så det blir mer tvättmedel, mer vatten och mer klimatpåverkan. Plastkassar är trots allt det mest klimatsmarta alternativet. Att vi inte ska använda dem är i första hand för att folk kastar dem i havet och naturen. Flergångskassar måste användas enormt många gånger för att det ska vara klimatsmart. Faktiskt fler gånger än de oftast håller.

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i mars 2020, Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Inte så klimatsmart som man tror – Bloggutmaning i mars 3

 1. Geddfish skriver:

  Inte lätt det där med plastpåsar, eller annat. Jag har i många år haft min egen kasse eller ryggsäck när jag handlat. Numera stoppar jag en extra kasse i kassen ifall om att.
  Jag köper mina avfallspåsar, de är ju nödvändiga, men blir billigast så också.
  Kram!

 2. Ingrid skriver:

  Jag använder min korg och egna tygkassar. Korgen köpte jag för en oherrans massa år sedan på Madeira och den måste väl i alla fall vara ett klimatsmart val, för den är lika fin i dag som den dag jag förde med mig den hem. Den gick precis ner i resväskan på höjden och sen fick jag packa in saker i den för att få plats med allt.
  Kram, Ingrid

 3. Så sant, nu använder jag tygkasse sedan flera åt sådan jag fått gratis och är nöjd med det. Men plastpåseproblemet är inte Svenskt utan gäller andra delen av världen. Jag förstår inte riktigt varför vi ska påverkas av saken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *