Hög standard, vad (fan) är hög standard

Minns ni Peps? Han hade en låt som heter Hög standard (länk till spotify). Det är länge sedan jag hörde den. Eller ens kom ihåg den. Men när jag läste den här artikeln så kom jag direkt att tänka på den. För så är det ju. Vi har enormt hög standard på svensk intensivvård. Det är också hög standard på specialistutbildningarna i Sverige. Hur stor skillnad det är hade jag faktiskt missat innan jag kom till Grönland och jobbade ihop med intensivvårdssjuksköterskor från ett grannland. Deras brist på hygientänkande var nästa chockerande. När jag tog på plastförkläde vid omvårdnad tittade de på mig och frågade vad jag höll på med. Engångsförkläde i plast är lika självklart som handtvätt i Sverige.

Att hamna i respirator är, för en redan sjuk och illa angripen kropp, en av de tuffaste behandlingar man kan få. Överlevnaden är, lite varierande, mellan 40 och 60%. Vet inte de aktuella siffrorna för intensivvård generellt (går att hitta i svenskt intensivvårdsregister för den som vill leta själv). Men de som hamnar på intensivvårdsavdelning är ofta väldigt svårt sjuka och ofta också till åren. Därför är det glädjande att, när det gäller Covid-19, överlever 80% jämfört med runt 50% internationellt. Studierna är gjorda i Storbritannien och USA. Länder som nog kan anses ha god sjukhusvård. För dem som har tillgång till den. För där är skillnaderna stora. I Sverige har alla tillgång till fullgod vård. Oavsett status och inkomst.

Jag är stolt över mina kamrater på Karolinska Huddinge intensivvårdsavdelning. Jag var en del av arbetsgemenskapen där i 10 år och sedan ett antal år på den postoperativa avdelningen (där jag fortfarande har en timanställning). Där vårdas patienter efter stor cancerkirurgi, men också efter mindre ingrepp som en alldeles vanlig blindtarmsoperation eller ett kejsarsnitt.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

13 svar på Hög standard, vad (fan) är hög standard

 1. skogsnuvan skriver:

  Jobbar du nu då när det är så mycket att göra. Jag hoppas att jag inte får coronan för jag tror inte jag skulle överleva den. Som tur är så är det inte så farligt i Jämtland ännu och här i skogen lär jag väl inte stöta på någon som har det men man vet ju inte hur långvarigt det blir och vad som händer framöver. Ni som jobbar med sjukvården är hjältar och jag hoppas innerligen att det blir en ögonöppnare för dom som har pengarna så man inser ert värde och både ger er bättre arbetsförhållanden och lön för det är ni värda.

 2. Znogge skriver:

  Är det skarpt läge så är sjukvården mycket bra i Sverige. Ni som kämpar på gör dessutom ett fantastiskt arbete så all ära åt er.

  Visst minns jag Peps. Innan han blev känd så hyrde han ett rum hos min moster och morbror så redan som liten hörde jag hans musik.

  Kram

  • Kraka skriver:

   Tack!
   Ja, specialistvården har hög kvalité. Problemet är att man satsat för lite på stora delar av vården för att få vinster som sedan försvunnit ut til riskkapitalisterna. Vinster i vården borde förbjudas och skattepengar stanna i verksamheten. Inte minst gäller det åldringsvården där det mesta är privat och underdimensionerat.

   Peps har gjort många minnesvärda låtar. Samhällskritik när den är som bäst.

   Kram

 3. Verkligen viktigt att tänka på denna aspekt för nog är Sverige bra när det kommer till sjukvården. Vi har verkligen rutiner som är bra, och nog är vi lite bortskämda med den gratis vård vi får. Jag menar att ligga inlagd och få mat, medicin och eventuella operationer för 250 kronor dagen är faktiskt ganska fantastiskt.

  • Kraka skriver:

   Hela vårt välfärdssystem där alla har rätt till en grundstandard är väl värt att vara stolt över. Visst finns det många brister och saker som blivit sämre, ja riktigt dåliga, men inte så dåliga att det inte går att restaurera.
   På en stor intensivvårdsavdelning kostar ett vårddygn runt 100 000 kronor. Så 250 kronor är billigt. För den som inga pengar har så kostar det dessutom inget alls. I Sverige frågar vi inte efter någon sjukförsäkring innan vi rädda liv. Det är fantastiskt!

 4. Knut Karlsson skriver:

  Statistik o intensivvård. Frågan är hur många som prioriteras bort redan i första instans från intensivvård dels så man kan visa på ”tomma” platser, dels för att fräscha upp statistiken? Om man t.ex. inte ger intensivvård till de som fyllt 75 ”minskar” ju behovet av platser drastiskt och antalet tillfrisknade ökar.

  • Kraka skriver:

   Du har helt rätt i att statistik är knepigt. Eftersom jag inte jobbar i region Stockholm just nu, där man har hundratals IVA-patienter med covid-19, kan jag inte uttala mig om prioriteringar i detta onormala läge. Men under normalomständigheter är ålder inte ett kriterium för att inte få IVA-vård. Jag har vårdat 90-plus på IVA. Men outcome är av förklarliga själ sämre med hög ålder. Oavsett anledning till IVA-vård. Men då är det i första hand biologisk ålder, inte kronologisk, som är en faktor. Några tomma IVA-platser finns inte i storstäderna, oavsett om det är pandemier på gång eller inte.
   Återkom gärna med fler synpunkter.

 5. Susjos skriver:

  Visst har vi en fantastisk sjukvård i Sverige, helt klart, lite brister finns, men i slutändan är vi bra!
  Hörde att det är många i yngre åldersgrupper som ligger på IVA på KS i Solna, antar att de i mycket äldre åldersgrupper inte klarar av IVA-vård.
  Ha nu en bra Annandag påsk!

 6. Ingrid skriver:

  Ni, du och dina kollegor, gör ett fantastiskt arbete. Hur skulle det kunna fungera utan era insatser när döden står och lurar runt hörnet.
  Med fasa hörde jag i dag att sjukvårdspersonal i Mexico blir överfallna både verbalt och fysiskt för att de tros sprida coronasmitta.
  Rädslan och okunskapen kan ta sig många uttryck!
  Ha en skön annandag påsk!
  Kram, Ingrid

  (jag var här och kommenterade i förmiddags, men den kommentaren gick inte igenom. Mysko. Jag har varit ute för det flera gånger och jag tycker att jag är rätt skaplig på matte. 😉 )

 7. Alla ni som jobbar inom vården är värda guld ! Jag förstår att du är stolt över dina förre detta kollegor – och tänk vilken insatts du själv gör, tur ni finns. Visst kommer man ihåg hög standar och många andra låtar som Peps gjort – en skön lirare. Kram

 8. Micke skriver:

  Peps ja, en av mina gamla favoriter, blir alltid så glad av hans musik och det kan man ju behöva i dessa tider.

  Visst har vi hög kvalitet på vår sjukvård, när frugan låg inne efter sin operation så upptäckte vi ju hur bra den faktisk var, ja, vi visste ju innan men det blir så tydligt när man är mitt i det.

  Ha det fint Kraka.

 9. Geddfish skriver:

  Fantastiska sjukvård, fantastiska personalen! Även om det brister ibland, så har jag bara varit med om otroligt stora under.
  Min yngsta låg på IVA Sahlgrenska och Östra sjukhuset i fem veckor år 1992. Vad kostade inte det? Och inget fick vi betala. Hon var prio ett, på åtgärder på alla dessa komplikationer som tillstötte. Man sökte i databaser världen runt och hittade något i USA och till slut blev det bra!

  Inte alltid jag kan kommentera här, då matematiken inte fungerar för mig, även om jag kan matten.
  Kram!

  • Kraka skriver:

   Tack för att du inte ger upp utan fortsätter att försöka kommentera.
   Det är ett bekymmer att captchan inte räknar rätt. Har bara inte hunnit skriva till webbhotellet om det. Det är så mycket saker som ska ringas och skrivas hela tiden. Ska försöka ta tag i det framöver.
   På stora intensivvårdsavdelningar kostar ett vårddygn upp mot 100 000 kronor. Lite mindre på mindre sjukhus med mindre avancerad utrustning och resurser.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *